Killi Toprakta Ne Yetişir? Yumuşak yapıda olan, suyu iyi tutan killi toprak, “siltli toprak” olarak da bilinir. Besin değeri açısından zengin olarak kabul edilen bu toprak çeşidinin yumuşak yapısı, bitkileri ve sebzeleri kolaylıkla ekmeye imkân verir.
Killi topraklara, kumlu topraklara kıyasla daha fazla organik madde konulması gerekmektedir. Bu işlem her yıl tekrardan yapılmalıdır. Bitkilerin yer almış olduğu topraklarda, bitki kök ve gövdelerinde hasar oluşturmadan yüzeysel bir şekilde çapalanmalı ve çapa yapılan yerin üzerine organik gübre serilmelidir.
Killi topraklar, besinleri çok iyi tutar, bitki gelişimi için orta derece iyi, nemi ve besinleri uzun süre korur, ancak ıslak olduklarında yapışkan çamur olurlar, suyu aşağıya kolay kolay geçirmezler.
Killi toprakta yetişen bitkilerin bazıları şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.
Killi topraklar, kil bölümünün hakim olduğu topraklardır. İnce çaplı kil tanecikleri arasında kalan küçük gözeneklerde suyun ve havanın hareketi güçleşmiştir. Bu nedenle kil toprakları sıkı, ıslandıkları vakit havalanmaları çok güç, ısınmaları da o derece geç olan topraklardır. Genellikle süzek değillerdir.
İlgili 27 soru bulundu
Kil doğal bir ağrı kesicidir. Bilhassa romatizmal hastalıklara bağlı şikayetlerin azaltılmasında kullanılır. Mide ve sindirim sistemine dair rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir. Kil, probiyotikleri teşvik ederek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Kil parçacıklarının arasında bulunan boşluklar, killi toprakların su tutmasını sağlamaktadır.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Özellikle killi ve siltli zeminler sudan daha fazla etkilenen tipte zeminlerdir. Bu malzemelerde tabakalar arasına sızan su ile şişen ve taşıma kapasitesini kaybeden zemin daha fazla toprak kaymasına neden olurlar.
Kilin rengi içindeki yabancı maddelere göre değişir. Sanayide tuğla, kiremit, porselen, seramik ve içine kireçtaşı karıştırılarak çimento yapımında kullanılır. Kil, yumuşak ve çok ince tanecikli (kumdan ince) bir materyaldir.
Killi ağır topraklarda bitki gelişmesi daha yavaş ancak bitki sürekli olarak gelişip yeni sürgünler meydana getirdiğinden verim daha yüksek olur.Domates pH 5.5-7 olan topraklarda daha iyi yetişir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Drenaj, daha çok killi yapıya sahip geçirgenliği az topraklarda suyun akıp gitmesi için alınan önlemdir. Killi topraklara organik katkı maddesi ilave ederek, toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir.
Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. 1 cm toprak ortalama olarak 1000 yılda oluşur.
Killi toprakta kayıp azdır. Tınlı bünye tüm bitkiler için idealdir. Toprak yapısını düzeltmek için en ideali Hayvan gübresi'dir.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
"Bunların sonucuna baktığımızda İstanbul genel olarak yerleşime uygun. Fakat yapılaşmada kil-silt bünyeye sahip toprak yapısı, alüvyon, eski dere yatakları gibi riskli bölgeler de mevcut. Kil ve silt alanlarının yaygın olmasıyla fazla yağışın düştüğü zamanlarda istinat duvarları ve binalar için risk oluşturabiliyorlar.
Cevap > Çorak toprak bitkilerin köklenmesini engellemektedir.
Kumlu, killi ve volkanik tüflerin bulunduğu arazilerde erozyonun şiddeti, dada fazladır. Yağışların yetersiz ve düzensiz olduğu arazilerde ani sağanak yağışlar ve buna bağlı olarak yüzeysel akışa geçen sular erozyonu artırır. Bu arazilerde rüzgârlar da erozyon üzerinde etkili olmaktadır.
Toprak %1 oranda organik madde içerdiği zaman ilk 30 cm derinlikte 15 tona kadar su tutabilmektedir. %2 oranında organik maddede tutulan su miktarı ise 30 tondur. Toprağınızda ne kadar organik madde var ise o kadar az suya ihtiyaç duyarsınız.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
Üst kısmı koyu renkli olan vertisoller Ergene havzasında yaygındır. Ayrıca bu toprakların Konya ve Muş havzaları ile Güney Marmara'daki çöküntü alanlarda yer aldığı söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri