Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir.
Kütle ve ağırlık birbirlerinden farklı kavramlara ve özelliklere sahiptir. Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
299 792 458 alınarak tanımlanmıştır. Burada saniye sezyum frekansı ΔνCs üzerinden tanımlanmıştır. “kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Kütle her yerde aynı değere sahiptir. Kütlenin SI birim dizgesindeki birimi kilogramdır. Bu kg. olarak kısaltılır. Kullanılan diğer birimler gram, tondur.
Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir. Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır. Fakat ağırlık birimi Newton yani N'dir. Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark ise kütle, bir cisimdeki madde miktarıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kütlenin birimi Uluslararası Birimler Sistemine (SI) göre kilogramdır.
Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
E = mc2, fizikte kütle-enerji eşdeğerliğinin temel formülüdür. Bu formül, enerji ile kütle arasında ilişki kurar.
Kilogramın tarihçesi
İlk önce ağırlık biriminin tanımı 1793'te Antoine Lavoisier tarafından yapıldı ve 0.1 metre küp hacmindeki bir buzun erime derecesindeki ağırlığı olarak belirlendi.
Kütleler her yerde aynı değeri gösterirler. Gramla ölçülen kütlelerin fizikte gösterilme simgesi m harfidir. Ölçümleme sırasında ise kilogram yani “k” harfi ve gram “g” harfi ile simgelenirler. SI birim özelliği üzerinden kg olarak yazılan kilogram haricinde ton da bir kütle ölçüm birimidir.
SI birim sisteminde temel büyüklükler; kütle Kilogram, uzunluk Metre, zaman Saniye, sıcaklık Kelvin, elektrik akım şiddeti Amper, ışık şiddeti Kandela ve madde miktarı Mol birimleri ile ifade edilir.
Kütle birimi kg ya da gr dır. Ağırlık birimi N ya da dyn dir.
KÜTLENİN ÖLÇÜLMESİ
Bir cismin kütlesi her yerde aynıdır. Kütle birimi gramdır. Kilogram “kg” sembolü ile gram “g” sembolü ile gösterilir. 1000 gram= 1 kilogram dır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde kitle, bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle olarak tanımlanıyor.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir.
Çeyrek altın 22 ayar olup 18 mm çapında ve kulpsuz hali 1.75 gram ağırlığındadır.Yatırım için en uygun altın türlerindendir. Ayrıca piyasada en kolay bulunan altın çeşitleri arasındadır.
İki kavram arasında önemli farklar vardır. Öncelikle kütle kavramı, cismin değişmeyen miktarını ifade eder. Ağırlık ise cismi etkileyen yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü anlatır. Kütlenin ölçü aleti eşit kollu terazi iken ağırlığı ölçmek için dinamometre kullanılır.
1 K 1 Cismin değişmeyen madde niteliklerine kütle denir. 1 L 1 Bir maddenin birim hacim kuvvetine kütle denir. 1 M 1 Belirli bir ağırlığı olan ve kapladığı alanı olan cisme denir.
Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir. Sıvı ve gazların kütleleri nasıl ölçülür? Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir. Bir kiloluk bir cisim dünyada yaklaşık 9,8 Newtondur.
Günlük hayatta kullandığımız en düşük ağırlık ölçüsü miligramdır. Miligram, hassas teraziler yardımı ile ölçülmektedir. Küçük ve gerçekten hafif olan nesnelerin ölçümünde kullanılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri