Fetih / 17. Ayet Kim Allah'a ve Rasûlü'ne itaat ederse, Allah onu altlarından ırmaklar akan cennetlere yerleştirecektir. Kim de yüz çevirirse onu da can yakıcı bir azapla cezalandıracaktır.
Nur Suresi, 54. ayet: De ki: "Allah'a itaat edin, Resûl'e itaat edin. Eğer yine yüz çevirirseniz, artık Onun (peygamberin) sorumluluğu kendisine yüklenen, sizin sorumluluğunuz da size yüklenendir. Eğer Ona itaat ederseniz, hidayet bulmuş olursunuz.
Allah, peygamberine itaat edilmesini emretmektedir.
Zira peygamberler yalnızca Allah'ın emirlerini ilan ederler. Peygamberimiz (asm) nefsinden, hevasından konuşmaz, onun konuşması yalnızca vahiy iledir. Bu sebeple ona itaat emredilmiştir.
Allah'a itaat, “O'nun Kur'an-ı Kerîm'de ve elçisinin tebliğ mahiyetindeki söz ve davranışlarında ortaya çıkan emir ve iradesine uymak” demektir. Resûlullah'a itaat, öncelikle tebliğ ettiği Kur'an'a ve sünnete uymaktır.
(Nisa/80)
İlgili 28 soru bulundu
Cenab-ı Hakk'tan sonra onun son peygamberi Hz. Muhammed'e (S.A.S.) en üst seviyede itaat yapılır. Ondan sonra kime veya kimlere nasıl, ne ölçüde itaat edileceği Cenab-ı Hakk'ın ve onun resulü Hz.
Kur'an'da peygambere itaat genellikle Allah'a itaat emrinin hemen arkasından gelmektedir. Bir yerde Allah'a ve resulüne itaat emrinin ardından peygambere itaatin zorunluluğu ayrıca belirtilmiştir (en-Nûr 24/54).
Yani insan, ciddî bir din şuuru ile Rabbine döner, ihlâs ve samimiyetle kulluk ederse, her hususta ilâhî yardıma mazhar olur. Cenâb-ı Hak, bütün varlıkları onun emrine âmâde kılar. Peygamber Efendimiz'e itaat hususunda gevşek davranmak, insanı büyük kayıplara uğratır.
Peygamber size neyi verirse onu alın, size neyi yasaklarsa ondan geri durun ve Allah'tan sakının. Şüphesiz Allah cezası şiddetli olandır. Allah'ın o (fethedilen) şehir halkından Resûlü'ne verdiği fey, Allah'a, Resûl'e, (ve Resûl'e) yakın akrabalığı olanlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir.
Boyun eğmek anlamında olan itaat, mükellef bir varlık olan insanın temel özelliklerinden biridir. Bu yönüyle insan, mutlak itaat eden melekler ile Allah'a asi olan şeytanlardan ayrılmaktadır. Kur'an'da itaat, yerme ve övme ifadesi olarak kullanılmaktadır.
Kim emire itaat ederse bana itaat etmiş olur, kim emire isyan ederse bana isyan etmiş olur.” (Buhari; Müslim) buyurarak bir emirin şeriat dâhilinde, İslam'a aykırı olmayan bir kararına, bir hükmüne gönülden razı olmak, o karar ve hüküm doğrultusunda hareket etmek gerektiğini vurgulamıştır.
Buna göre insanların başına ne gelirse gelsin, çevrelerinde iyi veya kötü ne olursa olsun bunların tamamı, hayrı-şerri, iyisi-kötüsü Allah'tandır; O takdir etmiş, murat eylemiş ve yaratmıştır, ancak olup biten şeylerde insanların katkısı, iyilik ile kötülük, hayırla şer bakımından –yine Allah böyle istediği için– ...
Bu bağlamda insanlara Allah'ın mesajını ulaştıran peygambere itaat de kulu Allah'a itaate yönlendirir. Nitekim “Kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her türlü kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik”4 ayeti bu gerçeği ortaya koymaktadır.
Ey Peygamberin ev halkı! Allah sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor. 34.Siz evlerinizde okunan Allah'ın âyetlerini ve hikmeti hatırlayın. Şüphesiz Allah en gizli şeyi bilendir, hakkıyla haberdardır.
Kim Allah'a ve peygamberine itaat ederse, Allah kıyamet gününde en güzel şekilde onları mükafatlandırır. Cennette sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraber olabilmek için Allah'a ve peygamberine itaat etmek şarttır.
Kim Allah'a tevekkül ederse, O kendisine yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Muhakkak ki Allah, her şeye bir ölçü koymuştur. Ve onu hiç hatırına gelmeyen bir cihetten merzûk buyurur ve her kim Allah'a tevekkül ederse artık O, ona kâfîdir.
“Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde iman edenlere karşı kin bırakma. Rabbimiz, muhakkak ki Sen çok şefkatli, çok merhametlisin.”
De ki: “(Ben, bu hakikatleri beyân eden) o peygamberlerden farklı (şeyler söylemekte) olan biri değilim; ne bana, ne de size ne yapılacağını da bilmem. Doğrusu (ben)ancak, bana vahyedilene tâbi' olurum ve ben sâdece (Allah'ın azâbından haber veren) apaçık bir korkutucuyum.”
Haşr Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):
Tâ ki o mallar, içinizde sadece zenginler arasında dolaşan bir servet hâline gelmesin! Peygamber size ne verdiyse onu alın; size neyi yasakladıysa ondan da kaçının. Allah'a gönülden saygı besleyip O'na karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah'ın cezası pek şiddetlidir.
Hem Allah'ın bize olan sevgisine hem de bizim O'na olan sevgimize ilâhî muhabbet denir. İlâhî muhabbet Allah'ın önce kendi zâtını, sonra bizi sevmesi olmak üzere iki türlüdür. Allah zâtını zâtı için zâtında sevmiştir.
Allah'a iman, Allah'ın var ve bir olduğuna, bütün üstünlük sıfatlarıyla nitelenmiş ve noksan sıfatlardan uzak ve yüce bulunduğuna inanmaktır. Bir başka deyişle Allah hakkında vâcip (zorunlu, gerekli), câiz ve imkânsız sıfatları bilip öylece kabul etmektir.
İsyanın zıddı olan itaat, Allah"a teslim olmayı, saygı göstermeyi, ibadet etmeyi ve O"nun kitabıyla amel etmeyi gerektirir. Kur"an"a göre bütün âlem mutlak güç sahibi Allah"a itaat etmektedir.
Peygamber de, helal Allah''ın kitabında helal kıldığı, haram da Allah''ın kitabında haram kıldığıdır. O''nun susup bir şey söylemediği ise bağışladığıdır, der. Yani, haram ya da helal kılma yetkisi sadece Allah''a aittir. İnsanlar O''ndan bağımsız olarak böyle bir yetkiye sahip olamazlar.
Ey peygamber, mehirlerini vermiş bulunduğun eşlerini ve ALLAH'ın sana bağışladığı elinin altındakileri, seninle birlikte göç eden amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını ve teyzelerinin kızlarını sana helal kılmışısızdır.
Resûlullah bize şunları da yasakladı: Altın yüzükler veya yüzük takmak, gümüş kaptan su içmek, ipek minder kullanmak, ipekten yapılmış elbise giymek, ince ipek giymek, kalın ipek giymek, hâlis ipek kumaştan elbise giymek. Müslim'in bir rivâyetinde: Yitiği ilân etmek, ilk yedi şey arasında sayılmıştır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri