Topuk ağrısı, özellikle de bıçak saplanan şekilde hissedilen topuk ağrısı çoğunlukla, topuk dikeni olarak da adlandırılan bir durum olan plantar fasiitten kaynaklanır. Topuk ağrısı, stres kırığı, tendinit, artrit, sinir tahrişi veya nadiren kist gibi başka nedenlere de bağlı olabilir.
Topuk ağrısına sebep olan bir ortopedik sorun bulunmadığı sürece; gün boyu ayakta durmak, yoğun spor yapmak, yeterince dinlenmemek, uygun ayakkabı giymemek, ilerleyen yaşla zayıflayan kemik ve kas yapısı, ideal kilonun üzerinde olmak gibi nedenlerden topuk ağrısı olur.
Topuk dikeni ve topuk ağrısı için hangi doktora gidilir? Topuk dikeni için Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktorlarına başvurmak gerekir.
Topuğun arkasında gelişen topuk dikeni sıklıkla aşil tendonunun iltihaplanması ile ilişkilendirilir. Aşil tendiniti olarak bilinen bu iltihabi durumda ayağın ön kısmına basınç uygulanması hassasiyet ve topuk ağrısında artışa neden olur.
İlgili 43 soru bulundu
A vitamini eksikliği topuk dikenine neden olabilir.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Sabah uyanıldığında ayakların dinlenmemiş olması, topukta ağrı ile uyanılması topuk dikeninin belirtileri arasındadır. Uzun süre oturularak dinlenilmesi durumunda topukta ağrı birikmesi oluyorsa ve üzerine basıldığında ağrı hissediliyorsa topuk dikeni sorunundan şüphelenilir.
Bu aşamada mümkün olduğunca istirahat etmek, topuğa günde birkaç kez buz kompresi yapmak, ortopedik ayakkabılar tercih etmek, birinci basamak sağlık kuruluşlarına danışılarak alınmış olan ağrı kesicileri kullanmak gibi uygulamalar yapılabilir. Ağrının iyileşmemesi veya şiddetlenmesi halinde hekime başvurulmalıdır.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Ağrı günün ilerleyen saatlerinde bir miktar azalsa da ,genellikle tamamen geçmez. Düz tabanlık, orta-ileri yaş, aşil tendonundaki gerginlik, obesite, ayak kaslarındaki zayıflık, sağlıksız ayakkabı kullanımı, uzun süre ayakta durma gibi durumlarda plantar fasiit(topuk dikeni) daha sık görülür.
Topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan ağrılı çıkıntı, halk arasında topuk dikeni olarak bilinmektedir. Ortopedi hastalığı olan topuk dikeni, sporcuların yanı sıra normal hayatta da görülebilmektedir. Her yaş grubunun etkilenebildiği bu hastalığın tedavisi ise kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.
Plantar Fasciitis Belirtileri Nelerdir? En sık belirtisi, topuğunuzun iç kısmında ayağınızın altında ağrıdır. Ağrı en çok özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra ilk 2-3 adımda hissedilmektedir. Hastalar bunu; 'sabah ilk kalktığımda sanki kırık cam parçalarına basıyorum' şeklinde ifade eder.
Yanlış ayakkabı seçiminin doğurduğu iltihaplanma ise doğru ayakkabı ve uygun tabanlık ile zamanla çözüme kavuşur. Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ya da ultrason tedavisi gibi yöntemler de plantar fasiit için tercih edilen tedavi biçimleridir. Doktorun tavsiyesi üzerine ağrı kesici veya krem kullanımı da uygundur.
AS'de kas kirişlerinin ve bağların kemiğe yapıştığı bölgelerde ağrı ve şişlik (entezit) ortaya çıkabilir. Özellikle sabahları ilk kalkışta ortaya çıkan topuk ağrısı ve ayakların üstüne basamama entezit sonucunda gelişebilen önemli bir yakınmadır.
Topuk bölgesi çeşitli tendon, bağ ve zarların kemiğe bağlandığı bir bölgedir. Topuk etrafında bursa denilen tendon hareketlerinin sürtünmesiz yapılmasını sağlayan kesecikler mevcuttur. Romatizmal hastalarda topuk ağrısı tendon, bağ veya zarların kemiğe yapışma yerinde veya bursalarda iltihaplanma nedeniyle olabilir.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi, iltihaplanmayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Suyla seyreltilmiş elma sirkesini topuk bölgesine uygulamak veya ayaklarınızı elma sirkesi içinde bekletmek faydalı olabilir. Epsom Tuzu: Epsom tuzu içindeki magnezyum, kasları rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Gün içinde yaklaşık 15 dakika kadar soğuk uygulama yaptığınız ayaklarınız, daha az ağrıyacak hatta düzenli şekilde uygulandığında ağrı ortadan kalkacaktır. Masaj için imkanınız yoksa gün içinde soğuk su ile birkaç defa yıkamanızı tavsiye ederiz.
Buz Uygulama: Ağrılı bölgeye soğuk uygulama yapmak, şişliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. İlk 48 saat boyunca günde birkaç kez 15-20 dakika buz uygulayabilirsiniz. Egzersizler: Ayak ve ayak bileği esnetme ve güçlendirme egzersizleri, topuk dikeni ağrısını hafifletebilir.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Ayakta şişme olabilir ve ayak bileğinde ağrılar başlar. Tedavi geciktikçe kronikleşip yürüme bozukluklarına sebep olabilir. Uzun vadede diz, kaçla ve omurga sorunları da oluşabilir.
Buz uygulaması yapın: Topuğa günde birkaç kez 20 dakika buz torbası koymak iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Buzla topuğun arasına ince bir havlu koyulmalı; cilde doğrudan buz uygulanmamalıdır. Aktivitelerinizi sınırlayın: Topuğu dinlendirmek için uzun süreli fiziksel aktivitelerin azaltılması önemlidir.
Topuk dikeninin tedavi edilmediği bir ortamda kişinin şiddetli ağrı, yürüme bozuklukları (dikene göre yürüme şeklinin ortaya çıkması), yapılacak aktivitelerin kısıtlanması ve psikolojik etkiler ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra ayaklarda farklı sorunların oluşması da topuk dikeni kaynaklı olabilir.
Masaj sonucunda, ayakkabı tercihlerinin de doğru yapılmasıyla; topuk dikeni tedavi edilmiş olur ve ek bir tedaviye gerek kalmaz. İyileşme süresi yaklaşık 4 haftadır. Bu nedenle hastalığın birkaç gün içerisinde iyileşmesi beklenmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri