Kim West, uygulamaya bebeğinizin gündüz uykularının iyi olduğu bir günün akşamında başlamanızı öneriyor. Yapmanız gereken en temel hatlarıyla; ışık açıkken bebeğinizi beslemek, ona rahatlatıcı bir uyku ritüeli uygulamak, ışıkları kapatarak uykulu ama uyanık bebeğinizi yatağına yatırmak.
Bebeklerin uyku alışkanlıklarını düzenleyerek, daha düzenli bir uyku programı oluşturmalarını ve daha uzun süreler boyunca uykuda kalabilmelerini hedefler. Bu yöntemde, bebeğin yavaş yavaş kendi kendine uyuması öğretilir.
Co-Sleep Yöntemi
Bu yöntemde çocuğu asla ten teması ile uyutmuyorsunuz. Sessiz bir odada yatmasını sağlıyor ve uykuya dalana kadar sürekli yanında oluyorsunuz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Hatta “şşşş” sesi bile çıkarmamalısınız.
Yatır Kaldır Yöntemi: Tracy Hogg Metodu
Bebeğinizin uyku aralıklarını aya göre takip edin, uyku sinyali geldiğinde uyku rutinini yaptıktan sonra yatakta bırakın. Ağlama başlarsa 5-10 dakika bekleyin, bebeğinize sarılın ve sırtını sıvazlayarak onu sakinleştirmeye çalışın.
Kim West Metodu bebeğinize kendi başına uyumayı öğretirken uygulayabileceğiniz metodlar arasında en yumuşak olan metoddur. Çocuğun odada yalnız kalmasına izin vermez. Kendi başlarına uyumayı öğrenirken, fiziksel ve sözlü olarak odada, çocuğunuzun yanında olarak güvende hissetmesini sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Bebeklerde düzenli uyku alışkanlığı oluşturabilmek için bebeği her gün aynı saatte, henüz uyanıkken yatağa koymak, aynı saatte altını değiştirmek ve bir gece uykusu rutini geliştirmek gerekir. Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır.
Yatır Kaldır Yöntemi: Tracy Hogg Metodu
Bebeğinizi uykulu ama uyanık durumdayken beşiğine yatırın. Odadan çıkın. Bebeğiniz beşiğe koyduğunuzda ağlarsa beşikten çıkarın. Odadan çıkmadan kucağınızda sakinleştirin ve sonra tekrar beşiğine koyun.
Beşikten alınıp tekrar yatırılma bebek tamamen uykuya dalana kadar sürebilmektedir (Holvoet, 2018). Hogg'un “E.A.S.Y. ” adını verdiği programlı bir metodu da vardır: “E” Eating (Yemek), “A” Activity (Aktivite), “S” Sleep (Uyku), “Y” You (Sen). Her gün bu 4 başlık sırayla uygulanmaktadır.
Tracy HOGG Şişt-Pat Yöntemi Nasıl Uygulanır? Bebeğinin uyku sinyalleri alınınca odasına götürülüp, yatağına bırakılır. Ağlarsa kulağına şişşt diye fısıldayarak, hafifçe sırtına ritmik şekilde vurulur. Ağlama azaldıkça fısıldama ve sırtına vurma yavaş yavaş azaltıp, bırakılır.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Uyku Eğitimi: Ferber Yöntemi
İlk yöntem “Ferber Yöntemi”. Bu yöntem; bebeğin kendi kendine uykuya geçmesini ve yalnız yatmayı öğrenmesini hedefler. Ferber Yöntemi, 7 aydan büyük bebekler için uygulanabilir.
Tracy Hogg yöntemi
Bebeklerin ilk haftadan itibaren belirli bir uyku düzenine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Tracy Hogg, yıllarca uyku sorunu yaşayan bebeklerin annelerine yardımcı olmuş bir bebek hemşiresidir. Bu yöntemde bebeğe, annenin her zaman yanında olduğu ama ayrı uyumaları gerektiği mesajı verilmeye çalışılır.
Eğer bebek ağlıyor ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa uykusu gelmiş olabilir. 1-4 aylık bebeklerde ise bu kendini, mızmızlanma, kulaklarını çekiştirme veya gözlerini ovuşturma şeklinde belli eder. Zaten 4. aydan sonra bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.
Uyku saatinin gelmesi ile aktiviteler azaltılmalıdır. Ilık bir banyo bebeğinizi gevşetmeye ve uykuya geçişini hızlandırır. Banyo sonrası karnını doyurup nazikçe masaj yaparak gazını çıkarın. Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Uyku eğitimini aileden verecek kişi belirlenir ve her gece aynı kişi bu adımları izler. Bebek yatağına konur ve anne bir sandalye alarak yatağın kenarına oturur. Ailenin bebeğine sağladığı güvenli ortam uyku eğitimini kolaylaştırır. Anne şşşşşş sesleri ile bebeğin güvende olduğunu hissettirmeye çalışır.
✨Öncelikle ilk 2-3 gün bebeğinizi sallamanın hızını düşürerek sallamaya başlayın. Daha sonraki 2-3 gün 3dk sallayıp 1 dk durabilirsiniz. Ya da sallarken içinizden 10a kadar sayıp, durduğunuzda da yine 10a kadar sayabilirsiniz. Zamanla salladığınız sürelerin durduğunuz sürelerden daha az olmasına dikkat etmelisiniz.
Amacımız bebeğinizi tamamen uyandırmadan yatağında biraz kıpırdanması, esnemesini sağlamak… Biraz kıpırdandıktan sonra sessizce yanından uzaklaşın. O esnada gözünü açabilir; görünmeyin ve bebeğiniz uyanmış gibi davranmayın. Bu yöntem her zaman işe yaramayabilir ancak ilk günden sonuç beklemek doğru değildir.
Bebeklere uyku eğitimi verilmeli mi? Her çocuğun ve bebeğin gelişimsel olarak farklılıkları olabileceğini ve uykunun çocuğun doğal bir ihtiyacı olduğunu göz önünde bulundurursak böyle bir eğitime gerek olmadığını söyleyebiliriz.
Bebekleriniz ile aranızdaki güven bağını zedelemeden, yanında kalarak, onu okşayarak, ona uyumayı öğretmeniz mümkündür. Uyku eğitimi dediğimiz şey sadece bebeğinizi yan odada tek başına ağlatmak demek değildir. Bu sebeple ağlatmadan uyku eğitimi tamamen olmasa da mümkün diyebiliriz.
Rahatlamak ve rahatlamak için banyo yaptırmak, hikaye okumak ve ardından ışıkları söndürerek uykuya geçmesi için yardımcı olmak gibi bir rutin oluşturun. Her gece aynı rutini uygulayın ve bu rutini çocuğunuzun odasında sonlandırın. Böyle bir düzenlemeye 4. aydan sonra başlamak olumlu sonuç almanıza yardımcı olur.
National Sleep Foundation'a (NSF) göre çocukların sadece %50'si 4 yaşına kadar uyurken, 5 yaşına kadar uyuyanların oranı %30 civarında seyrediyor. Genele bakıldığında çocukların gündüz uykusunu bırakma yaşı 3 ila 5 yaş arasında değişiyor. Bu uzun zaman aralığında doğru anı bulma işi ise tamamen anne babalara düşüyor.
K: Bir bebek, küçük bedeninin tahammül edebileceğinden daha uzun süre uyanık kaldığında aşırı yorgun olarak kabul edilir. Bu durum, kortizol gibi hormonların salınımı da dahil olmak üzere, bebeğin uykuya dalmasını daha da zorlaştıran bir stres tepkisini harekete geçirir.
BayBay Night Damla Melisa İçeren Takviye Edici Gıda, yüksek etkinlik sağlayarak orta ve güçlü aktiviteleri ile sirkadiyen ritmin düzenlenmesine destek sağlar. Ürünün içeriğinde doğal melisa, ıhlamur ve papatya bitki özlerinin birleşimi bulunmaktadır. Takviye edici gıdalar günlük beslenmenin yerine geçemezler.
Bu noktada kışın bebekler uyurken çorap giymeli mi sorusu akıllara geliyor. Merak etme, havalar soğuduğunda bebeğinin çıplak ayakla evde dolaşması veya uyuması hastalık sebebi olmaz. Hastalık sebebi bakteri, virüs ve bazı mikroplardır. Tabii ki soğuk bir ortamda bebeğin çorapsız kalmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri