Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
Genel olarak binalarda müteahhitin sorumluluğu 5 yıl olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu süre, Yargıtay kararlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Müteahhidin “eseri meydana getirmesi” borcundan doğan yan borçları bulunmakta olup bunlardan başlıcaları; işi sadakat ve özenle yapma, işi bizzat yapma, araç ve gereçlerle malzemeye ilişkin borçlar, işe zamanında başlama ve devam etme ile genel ihbar yükümlülüğüdür.
İlgili 15 soru bulundu
Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir.
Müteahhidin Ayıptan Sorumlu Olduğu Durumlar
Taşınmaz satışında alınan ev hukuken ayıplı olabileceği gibi fiziki olarak da ayıplı olabilir. Hukuki ayıp taşınmazın vaat edilen hukuki niteliklerde olmaması, iskânının alınmamış olması, gerekli ruhsat ve izinlere sahip olmaması olarak örneklendirilebilir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir. Oturma izni almayan müteahhit nereye şikayet edilir? Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.
Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak kanunda düzenlenmiştir. Ayının ortaya çıkması durumunda iş sahibinin birtakım hakları mevcuttur.
Müteahhit firmaların 2019 yılındaki yasal sorumluluk süreleri hafif kusurlar için 5 yıl 'dır. 5 yıl sonrasında hiç bir sorumlulukları kalmamaktadır. Fakat bu süre içerisinde müteahhit firmaya Noter yoluyla bildirilmiş eksikler / hatalar / görünür görünmez her türden aksaklıklar tebliğ süresine göre değerlendirilir.
İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
Depremde yıkılan bir binada ölüm, yaralanma veya maddi hasar gibi zararlar meydana geldiğinde, müteahhitler yasal olarak sorumlu tutulabilirler. Bu durumda, müteahhitler, yaptıkları hatalar nedeniyle cezai yaptırımlarla karşılaşabilir ve maddi tazminat ödemek zorunda kalabilirler.
Depremde yıkılan binanın sorumlusu, binanın kurulması ile ilgili her aşamada paydaşların kendisinden sorumlu olduğu kişi ya da kurumlardır. Örneğin, depremde yıkılan binanın mimari projelerini tasarlayan mimar veya inşaat şirketi ya da binanın kontrolünü yapan mühendis ya da teknik kişiler sorumlu tutulabilir.
'Ev alan tüketicilerin evin ayıplı ve kusurlu taraflarını 5 yıllık süre içerisinde müteahhit firmaya yaptırma hakkı vardır. ' Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, yasaların elverdiği ölçüde tüketicilerin haklarını aramaları gerektiğini vurguladı.
Konutu teslim eden Müteahhitin sorumluluğu ne zaman biter? Müteahhit tarafından inşa edilmiş ve iskanı alınmış binalarda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre müteahhittin sorumlulukları konutun teslim tarihinden itibaren sıfır olanlarda 5 yıl, ikinci el olanlarda ise 3 yıl devam etmektedir.
Tüketici tarafından, müteahhidin mevzuata aykırı işlemlerine karşı, 3.610 TL ve üzeri değerdeki uyuşmazlıklar için tüketici mahkemesinde dava açılabilecektir.
Müteahhidin Sorumluluğu
Kural olarak müteahhitler “gerekli özenin gösterilmemesinden” ve “ruhsata aykırı şekilde bina inşa etmesinden” doğan zararlardan sorumludurlar. Türkiye gibi deprem riskinin yüksek olduğu bir ülkede bu olgunun gerektirdiği kurallara uygun olarak yapılaşma gerekmektedir.
22 Ocak'ta yapılan düzenlemede, kamuyla iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesi ve işleri devretme hakkı getirilmişti.
Garantisi bitse bile
Cep telefonunda, bilgisayarda, tablette kullanım ömrü 5 yıl, televizyon, müzik aletleri ve müzik setlerinde 7 yıl, otomobillerde ve motorsikletlerde 10 yıl, elektrikli scooterlarda 15 yıl kullanım ömrü olduğu kabul edilecek.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesine dayanılarak arsa sahibi ile müteahhit arasındaki davalara genel yetkili mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinde bakılır. Tacir olmayan arsa sahibi ile tacir sıfatını taşıyan yüklenici arasındaki dava ticari mahiyette değildir.
Sıfır dairelerde müteahhittin sorumluluğu 5 yıl!
Ancak ikinci el daire alımlarında bu süre 3 yıla düşüyor. Ayrıca ayıplı imalatın ağır kusurlu olduğu veya hile ile gizlendiği tespit edilirse, bu ayıplı imalat için zamanaşımı uygulanmıyor ve müteahhittin sorumluluğu devam ediyor.
Müteahhidin inşaat sözleşmesinden kaynaklanan inşaata zamanında başlama ve tamamlama borcunu yerine getirmediğinin veya getiremeyeceğinin açıkça anlaşılması halinde iş sahibi sözleşmeden dönerek müteahhide ücret ödemekten kurtulabilir. Ödenmiş ücretlerin de iadesini talep edebilir.
İkinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz. Öncelikle ortaya çıkan ayıbın niteliği çok önemlidir. Ayıp açık ise bu konuda tüketici sözleşmenin kurulduğu anda itiraz etmemiş ise daha sonra bu konuda dava açamaz.
Arsa sahibi ya da pay sahipleri ile müteahhit ile sözleşme yani iki taraf arasında yapılan inşaat sözleşmesi, tarafların haklarını ve müteahhidin sorumluluklarını, en baştan belirler. Sözleşmenin geçerliliği, şekil şartına uygunluk taşımasına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri