Su derinliği yumurta konulduğunda yumurtaların üst kısmında 5-8 cm. su bulunacak şekilde planlanır. ilk bir iki ay su derinliği larvalar için, 30-40 cm. tutulur. Yavrular büyüdükçe su derinliği 60-75 cm. ye çıkarılabilir. Alabalık havuzlarının betondan yapılması tercih edilir.
Misina: Alabalık avlarken genelde Fluoro carbon (görünmez) misina kullanmakta fayda var. Genelde 0.16 ve 0.22 mm aralığındaki misinalar tercih edilmektedir. Suni Yem: Döner kaşıklarla rahatlıkla kandırabileceğiniz alabalıkları mısır hamur gibi doğal yemlerle de kandırmak mümkündür.
Alabalık Avı Takım Önerileri
Bunlardan; canlı ya da ölü yemli takımlar, Fly Fishing (Sinek Balıkçılığı) Olta Takımları ve Spin/Atçek Olta takımları en yaygın kullanılanlardır. Özellikle Spin/Atçek yöntemi ülkemizde uygulama ve performans açısından oldukça popüler bir yöntemdir.
Hangi saatlerde aranmalıdır? Alabalık avcılığı da tüm avcılığı da tüm avcılık kolları gibi zamana tabidir.Alabalıklar en çok ve en verimli avı sabahleyin güneş doğmazdan az evvelki alacakaranlık ile sabahın ilk 2-3 saatinde verirler. Aynı şekilde gün batımının hemen öncesi ve sonrası da verimli geçen bir zamandır.
Elazığ alabalık yetiştiriciliğinde zirvede
Alabalık üretiminin 2011 yılında 14 bin 867 ton ile en yüksek seviyesini gördüğünü ve devam eden yıllarda ortalama 13 bin tonluk üretimle Elazığ'ın alabalık yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk sıraya yerleştiğini belirten Karahan, uzun yıllardır birinciliği koruduğunu kaydetti.
İlgili 20 soru bulundu
Hızlı akan dere ve akarsuların popüler balıkları olan alabalıklar bol oksijen ihtiyacı gösterdiklerinden dolayı soğuk ve temiz suları sever. Tatlı su kökenli balıklar olup bazı türleri denizlere beslenme göçleri yapar.
Alabalık yetiştiriciliği için kaynak, akarsu, göl ve yeraltı suları kullanılabilir.
Yapay yemler olarak döner kaşıklar, silikon balık, solucan ve böcek taklitleri, sert sahte balık ve böcek taklitleri sayılabilir. Daha çok alabalık avcılığına özgü bir yöntem olan sahte sinek (fly) tekniği de alabalık avcılığında yaygın kullanılan özel bir avlama biçimidir.
Tipik soğuksu balığı olan dere alabalığı berrak, bol oksijenli soğuk sularda özellikle akarsularda bulunur.
Alabalık çok gececi sayılmaz.Ama gökala gece de -daha az olsa da muhakkak- avlanıyor. Bunlar iş yapacaktır.
Tatlı suda balıkçılığında mümkün olduğunca büyük Mustad iğneleri tercih etmenizde fayda vardır. Kadife, sazan gibi büyük ve agresif balıklar için 2-5 numara iğneler kullanabilirsiniz. Yem olarak solucan kullanacaksanız 1-2 numara olta iğne alabalık tutarken veriminizi artırır.
Aşağıdaki balıklar için #4 ve #5 Mepps Kaşıkları kullanın
Boyut #4 ve #5 Mepps, büyük gökkuşağı alabalığı ve gökkuşağı alabalığının (steelhead) yanı sıra, coho (gümüş) ve chinook (kral) somonu için idealdir.
Balıklar genelde yağlı eti severler bu yüzden yemlik balıklar sardalya gibi yağlı balıklardan seçilir. Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Tavuğun göğüs eti de iş görüyor ancak yağsız olduğu için tavuk butu balık yakalama konusunda daha başarılı sonuçlar verir.
Özellikleri: 20-100 cm boyunda, 25 kilograma kadar ağırlıkta olanları vardır. Türkiye'de en büyükleri 10 kilogramdır. Çoğunun boyları da 25-30 santimetredir. Çeşitleri: Anadolu, Avrupa, deniz, Göl, dağ, gökkuşaklı, çelikbaş, dere alası alabalıkları meşhurdur.
*deliksiz iğne kullanmak uygundur.
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Bu nedenle kışın profesyonel balıkçılar başta olmak üzere amatör balıkçılarda, kışın tatlı suda kolaylıkla balık avlayabilirler. Örneğin; Gümüş balığı, Tatlısu Turna, Tatlısu Levreği, Tatlısu Alabalığı bu balıkların başında gelmektedir.
Anadolu'ya özgü endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıklar, içme suyu kalitesindeki soğuk sularda yaşıyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara Bölgesi ve Abant Gölü gibi ülkemizin farklı bölgelerinde 6 türü bulunuyor. Kırmızı benekli alabalığın vücudu mekik şeklindedir ve yanlardan hafif basıktır.
Alabalıklarda dişiler yılda bir defa sağıldıkları halde, erkekler yumurtlama mevsimde her 15 günde bir sağılabilirler. Yaklaşık 1 kg ağırlığındaki dişi balık ortalama 1500-2000 adet yumurta verebilir. Yumurtalardan 10°C lik su sıcaklığında yaklaşık 1 ay içerisinde yavrular çıkar.
Japon da ekmek yer. Ama hayvansal proteinin sakıncaları olduğu gibi ekmeğin de sakıncaları var.
Alabalık yavruları, büyütme havuzlarında ise 125-150 gün içerisinde parmak boya ulaşıyor. Sonrasında 7 ay içerisinde 200-250 gram porsiyonluk alabalık olarak sofralara sunuyor.
Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
Yurt dışı piyasasında daha çok büyük balık tercih edildiğini belirten Merzeci, "Alabalık ve somon akraba türler. Böylece bir bakıma ortaya somon balığı çıkmış oluyor. Geçmişte alabalıkta belli bir kilogramın üzerine ulaşamıyorduk. Balıkta istenen ağırlıklara ulaşılması için bu yöntem uygulanmaya başlandı.
Çoğu diğer alabalıklar gibi tatlısuda değil tuzlu suda yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri