Beddua konusuna değinen Prof. Dr. Mustafa Karataş, mazlumların ve zulüm gören kişilerin bedduasının tutacağını belirtti.
(Ana-baba, mazlum ve misafirin duası kabul olur) demek, (Ana-babanın çocuğuna yaptığı hayır dua, mazlumun [kâfir bile olsa] kendine zulmeden zalime yaptığı beddua, misafirin ev sahibine yaptığı hayır dua kabul olur) demektir. Yoksa misafirin, suçsuz olan ev sahibine yaptığı beddua kabul olmaz.
KİŞİ HAKLI OLSA BEDDUA YAPMALI MIDIR? Kişi haklı olsa bile, eğer insaf sahibi ise bedduaya yol vermez. Ya ıslahı için dua eder. Ya da, çok incinmiş ise, sabrı ve insafı kalmamış ise, onu, Allah'ın adaletine, cezasına, celâline, kahrına ve kibriyasına havale etmekle, yani Allah'a ısmarlamakla yetinir.
Rivayetlerde Hz. Peygamber (asm)'in Bi'r-i Maûne olayında şehid edilen Müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lânet okuyarak beddua ettiği bildirilir (bk. Buhari, Cihad 17).
Bu konuda ayet ve hadis çoktur. Ancak nasıl ki duanın kabul olma şartları varsa ve herkesin her duası kabul olmuyorsa, kendisine haksızlık yapılan veya kalbi kırılan kimsenin de bedduası hemen kabul olacak diye bir şey yoktur.
İlgili 20 soru bulundu
Allah'a havale etmek beddua mıdır? İnsanları Allah'a havale etmek, mesuliyet gerektiren bir husus değildir. Ancak uygunsuz ifadelerle, Hakk'a havale edilen şahısların müstahak olmadıkları hususları ifadede mesuliyet olabileceğini söylemek mümkündür.
“Beddua Döner Dolaşır Sahibini Bulur” Hadisi.
Değerli kardeşimiz, Dinimizde beddua kaldırmak diye bir şey yoktur. Dini kullanarak insanları soyan bu madrabazlara fırsat ve imkan vermek caiz değildir. Zulme uğrayan bir kimse zalime beddua etmiş ise ettiği zaman ya yerini bulur veya Allah Teâlâ makul ve adil bir sebeple bedduayı kabul etmez yahut gereğini erteler.
İnsanın, kendisi veya başkaları aleyhinde "Allah kahretsin, Allah belâsını versin" gibi ifadelerle yaptığı dualara denir. Bütün bunlardan sonra diyebiliriz ki Müslüman, günahkâr da olsalar, Müslümanlara beddua etmekten sakınmalı, fakat gerektiğinde açıkça din düşmanlığı yapanlara beddua ve lanet edilebilir.
Akrabalık hukuku yanında, komşuluk hukuku da vardı. Bu iki hukuku birden reddedip hem yeğeni hem de komşusu olan Peygamber efendimize düşmanlığından ötürü bu bedduaya muhatap olmuştur. 2. ayet Ebu Leheb'in çocukları, malı, mevki ve itibarının kendisini kötü sondan kurtaramadığı ifade eder. Karısıyla birlikte Hz.
Beddua konusuna değinen Prof. Dr. Mustafa Karataş, mazlumların ve zulüm gören kişilerin bedduasının tutacağını belirtti.
Nitekim müfessirlerin çoğu, “Allah kötü sözün alenen söylenmesini sevmez; ancak zulme uğrayanlar hariçtir” (en-Nisâ 4/148) meâlindeki âyetin haksızlığa uğrayanların zalime beddua etmelerine izin verdiğini belirtmişlerdir.
Beddua yerine dilini duaya çeviren kişi ise kazanır. Şeytanın da telkinatıyla tam “Allah belanı versin!” sözü dilinin ucuna gelmişken, çevirip şeytanı ters köşeye yatırıp, “vermesin!” sözünü söylemekle kişi hem Allah'ın adaleti yanında, hem Allah'ın rahmeti, hem Allah'ın muhabbeti nezdinde kazanır.
Rasûlüllah Efendimiz (asm) buyurur: "Ben lânetçi olarak gönderilmedim." (Müslim, Birr 87). Dua ve bedduaları kabul edecek olan Allah'tır. Eğer haksız iseler, anne ve baba da olsa bedduaları kabul olmaz.
Beddua almamaya, ah almamaya çabalayın. Bedduasını hak ettiğiniz kişinin hakkını ona iade ediniz. Bu hak maddi veya manevi olabilir. Yoksa ileride binlerce katıyla iade etmek isteseniz de malınız size geri iade edilebilir.
Söylediğim söze pişman olursam ne yapmam lazım? Haklı ya da haksız yere yapılacak beddua veya söylenen kötü sözlere pişman olmak Allah'tan bağışlanmayı talep etmek demektir. Biz buna tövbe etmek diyoruz. Tövbe etmenin şartları vardır ve o şartlara uygun tövbe edilirse tövbe makbul olur.
Aklini kullan bela nedemek biliyor musun? nerdeyse Allah seni cezasini versin gibi. Allah belanı versin sözü beddua değil duadır.
Bütün bunlardan sonra diyebiliriz ki Müslüman, günahkâr da olsalar, Müslümanlara beddua etmekten sakınmalıdır. Bu dünyada zulmeden kişi cezasız kalmayacaktır. Bu dünyada zulmünün cezasını göreceği gibi ahirette de elim bir azapla cezalandırılacaktır. Burada mazluma düşen güzel bir şekilde sabretmektir.
Diyanet İşleri Başkanlığı , dinimizde beddua etmenin yerinin olmadığını belirtirken 'Beddua eden kişi haksız ve yersiz bir beddua ediyorsa bu bedduası döner kendisini vurur'dedi. İslam peygamberin beddua etmediğine dikkat çekilen fetvada Hz. Muhammed (SAV)in 'Ben lanetçi olarak gönderilmedim.
Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.S.) bir hadis-i şerifinde: “Kim birinin kalbini kırıp onu ağlatırsa, o kişinin bedduasından sakınsın. Çünkü gözyaşları yere düşmeden ne dilerse o olur” buyurmaktadır. Üç günlük dünyada mazlum ahı almaktan kendimizi korumalıyız.
Çınar, "Bu nedenle beddua eden herhangi bir ceza almaz, fakat vermiş olduğu manevi zarar nedeniyle tazminat ödemek zorundadır. Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde yer alan hakaret suçunun cezası ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak belirtildi" dedi.
Ah almak ile beddua yakın anlamlı olsa da birbirinden farklıdır. Beddua eden kişi birinin doğrudan kötülüğünü ister. Ah almak ise kişinin er ya da geç yaptığı kötülüklerin cezasını çekeceği anlamına gelir.
Annelerin sebepsiz ya da sudan sebeplerle evlatlarına beddua etmeleri, anneyi de günaha sokar. Evlat bu bedduayı hak etmezse beddua döner ve anneyi yakalar. Hz. Peygamber (sav), "Kendilerinize ve evlatlarınıza beddua etmeyin.
Nasıl olduğundan ziyade insanın işi Allah'a havale etmesi önemlidir. Uygun olan beddua etmemektir. Fakat beddua etmek günah değildir.
“Allah seni bildiği gibi yapsın.” sözünü beddua niyeti olmadan bir dua niyetiyle söylemenin bir sakıncası olmaz. Ancak yanlış anlamaya da uygun bir söz olduğundan, bunun yerine “Allah senin iyiliğini versin.”, “Allah seni iyilikle mükâfatlandırsın.” gibi açık ve anlaşılır ifadeler kullanılması güzel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri