Kabartma tozu ve tuz karışımı, diş taşı temizliği için etkili bir ev ilacıdır. Dişlerinizi karbonat ve tuzla fırçalamak diş taşını yumuşatarak çıkarılmasını kolaylaştırır. Karışım, diş fırçası kullanılarak dişlere düzgün bir şekilde sürülmelidir. Dişlerinizi ılık suyla yıkayın ve uygun şekilde gargara yapın.
Karbonat, diş macunları içerisinde de bulunan temizleyici ve beyazlatıcı etkisi olan bir maddedir. Bu nedenle evde karbonat ile diş taşı temizliği oldukça etkili bir yöntemdir. Evde karbonat ile diş taşı temizliği yaparak karbonatın antibakteriyel özelliği sayesinde diş taşlarının oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Evde diş taşı temizliği ceviz kabuğu da ilginç bir yöntem olarak bilinmektedir. Bir bardak suyun içerisine konulan ceviz kabukları ortalama 20 dakika boyunca kaynatılır ve sonrasında soğumaya bırakılır. Diş fırçası, soğumuş olan bu suda yaklaşık 10 dakika bekletilir. En sonunda da bu suyla dişler fırçalanır.
Tuz da antimikrobiyal madde olduğundan kısa sürede plak ve tartarlardan kurtulmanızı sağlar. Karbonat ve tuzu karıştırıp, diş fırçanızı ıslatıp bu karışıma batırın.
Böbrek taşlarının kolay bir şekilde atılmasını sağlayan limon tuzu tansiyonu da düzenlemektedir. Limon tuzunun cildi yenileyici özelliği de bulunur. Limon Tuzunun Faydaları Nelerdir? Limon tuzu ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarını düşürür.
İlgili 31 soru bulundu
1 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı sirkeyi karıştırın. Bu karışıma diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayabilir ve sonrasında ağzınızı çalkalayabilirsiniz. En doğal diş beyazlatma yöntemleri arasında yer alan bu metot da 2 – 3 gün ara ile uygulanabilir.
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Sadece şeker değil, tuz da dişleri çürütür.
Ağız hijyeni rutininize tuzlu su ilavesi ağız sağlığını artırabilir, diş eti iltihabına karşı savaşabilir ve nefesi temizleyebilir. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde, haftada bir veya iki defa uygulayabilirsiniz. Ancak bir tuzlu su çözeltisini bundan daha sık kullanmayın. Çok fazla sodyum mukozaya zarar verebilir.
Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşmadan bu plaklar yok edilebilir. Böylece diş taşı temizliğine gerek kalmaz.
Dişlerinde tartar oluşan bireyler diş tatarı temizleme aletleri yardımıyla diş temizliklerini yapabilirler. Ayıraca diş tartarlarınızı doğal yöntemlerle temizlemenizde mümkündür. Sirke, karbonat, çilek gibi doğal ürünlerle dişlerde oluşan tartarları giderebilirsiniz.
Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Doğru ve yeterli fırçalanmayan dişler üzerinde önce bakteri plağı, ardından diş eti altına doğru ilerleyen diş taşları oluşur. Bu oluşuma zamanında müdahale edilip diş taşı temizliği yaptırılmadığı durumlarda ise diş taşları diş kökünde dişi tutan kemiği eritmeye başlar daha sonra da diş sallanır ve düşer.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Bu travmanın kendini yenileyebilmesi yine 3 hafta; doğal olarak bu 3 haftada yine renklendirici maddelerden (çay,kahve,sigara vb) uzak duruyoruz. Yoksa hemen eski renkleşmeler geri gelir.
Tuz sahip olduğu antiseptik özellik sayesinde dişlerdeki enfeksiyon riskini azaltacaktır. Diş ağrısının sebebi oluşan enfeksiyonlar ise tuz kullanımı ağrının ortadan kaldırılmasında faydalı olur. Bir bardak suya katılan ve karıştırılan 1 kaşık tuz ağrının ortadan kalkması için uygun bir seçenek olacaktır.
Tuzlu su gargarası, diş etlerini rahatlattığı ve kanamayı önlediği için diş sağlığına da faydalı. Şarku'l Avsat'ın “Only My Health” adlı tıbbi web sitesinden aktardığına göre bu gibi sebeplerden dolayı çoğu durumda diğer gargara türlerine kıyasla tuzlu su ile gargara yapılması öneriliyor.
-Hayır, karbonat cif gibi iri partikülleri olan bir maddedir ve bununla mine üzerini fırçaladığımız zaman sert mine yüzeyi çizilir, aşınır ve leke tutmaya daha müsait bir hale gelir. Bu nedenle karbonat, tuz gibi partikülleri olan maddelerle diş fırçalamak doğru değildir.
Karbonat ve tuzla fırçalamak dişleri beyazlatmaz. Karbonat ve tuz, iri granüllü maddeler olduğu için dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda dişler parlaklığını kaybeder ve yiyip içtiğimiz besinlerle, dişler daha kısa zamanda doğal rengini kaybeder.
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Diş tartar temizleme işlemi sırasında genellikle anestezi uygulanmaz. Ancak ileri seviyede diş taşı bulunan hastalarda anestezi altında temizlik işleminin yapılması ile hem tüm diş taşlarının temizlenmesi hem de işlemin ağrısız gerçekleştirilmesi sağlanır.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
İşlem yapılacak bölge lokal anestezi yöntemi kullanılarak bölgesel olarak uyuşturulur ve hasta işlem sırasında ağrı hissetmez. Diş etlerine işlem yapılabilecek şekilde küçük kesiler atılır. Diş etinin hasarlı ve enfekte dokular, diş taşları, küret isimli malzeme kullanılarak uzaklaştırılır.
Siyah Diş Taşı Nedir? Bakteriler diş eti çizgisinin etrafında biriktiğinde, fırçalama ve diş ipi kullanımı ile çıkarılabilen yumuşak, yapışkan, renksiz bir film olan plak tabakası oluşturur. Tedavi edilmeyen plak sertleşebilir ve kalkülüse dönüşebilir, bu da uzaklaştırılması için profesyonel temizlik gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri