Kaynayan kahve 1-2 dakika ocakta kaynatılarak, fincana alınır.
Cezveye 2 tatlı kaşığı menengiç kahvesi, 2 tatlı kaşığı şeker ve 2 fincan süt ekleyin, ocakta karıştırarak pişirin. Afiyet olsun.
Özellikle kış aylarında, mevsimsel geçişlerde gözlenen boğaz ağrısına ve öksürüğe karşı menengiç çayı birebirdir. 2 tatlı kaşığı çedene 5 dakika kadar kaynatılır. Kaynatılan yemişler süzülür ve bardağa alınır. 1 çay kaşığı ham bal ilave edilerek içilir.
Menengiç teflon tavaya alınır ve kısık ateşte yağlanıp kahve rengi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. 15. 20 dakika sürebilir.
Tıpkı Türk kahvesi gibi suyla yapılabildiği gibi sütle de hazırlanan bu kahvenin özellikle sütle pişirilmiş olanı makbul sayılıyor. yumuşak içimi, farklı aroması, damakta bıraktığı lezzet ve en önemlisi de faydaları nedeniyle birçok insanın favori içecekleri arasında kendine yer buluyor.
İlgili 43 soru bulundu
Çeşitli yörelerde çitlembik, bittim, melengiç ve çedene adıyla da anılan menengiç meyveleri, hasadın ardından yıkanıp, güneşte kurumaya bırakılır.
"Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral ve elementler bulunuyor.
Düşük kalori, bol miktarda protein içermesi ve fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve kilo vermeyi sağlayan menengiç kahvesinin tok tutma özelliği de vardır.
İlk olarak cezvenin içerisine 2 buçuk kaşık menengiç kahvesi koyun. Kahvenin üzerine süt ekleyin ve malzemeleri karıştırın. Süt ve kahve birbiriyle özdeşleştiğinde ocağın üzerine alarak orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Kahve taşmaya başladığında ocağın altını kapatın ve fincanlara bölüştürün.
Yüksek protein içeriğinden dolayı kasları besler ve yağ yakmayı kolaylaştırır. Ancak yağ içeriği yüksek olduğu için günde iki fincandan fazla tüketilmemesi önerilir.
Türkiye'de doğu ve güneydoğu ilinde yetişen doğal yaban fıstıklarındandır. Diğer adı bıttım olark da bilinen bitkinin tanleri meyve olarak da tüketildiği bilinmelidir. Fırında 5-10 dakika kadar pişirilerek normal kışın soğuk günlerde çerezin yanında ikram edilir. Ve sağlığa birçok faydası vardır.
Düzenli tüketildiğinde metabolizmayı iyileştirir. Ayrıca midenin asit oranını dengeleyerek yemek sonrası oluşan hazımsızlık ya da kasılmaları önler. Güçlü bir antiseptik özelliğe sahip olan menengiç bağışıklık sistemindeki uyaranları artırır. Bu da virüslere karşı dirençli olmasını sağlar.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Antiseptik etkisi vardır. Öksürüğü yatıştırır. Balgam vb boğaz'da oluşan anormal yapılara karşı iyi gelir. Kafein içermez, Kafein'e bağlı rahatsızlıklar için önleyicidir.
Kürt Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır? Fincan başına birer bardak su ve her fincan için bir tatlı kaşığı kahve ve her fincan için bir çay kaşığı şeker hepsini karıştırıp ateşte kaynayıncaya kadar pişirip fincanlara boşaltıp servis edebiliriz.
* Afrodizyak (Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır. * Kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
sütlü menengiç kahvesi faydaları Öksürüğü kesmesi, balgam söktürücü olması, astım, bronşite iyi gelmesi en önemli faydalarındandır. Ayrıca bağırsak gazlarını engelliyor.
Menengiç Kahvesi Uyku Kaçırır Mı? Menengiç kahvesinin insan üzerinde birçok etkisi vardır. Günde 3 fincandan fazla menengiç kahvesi tüketildiğinde uykusuzluk, bağırsak problemleri ve bilinç bulanıklığı yan etki olarak görülebilir.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır. Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak adlandırılır. Antalya'nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde çöğre veya sakızlak adıyla anılır.
Antiseptik özelliği vardır. Menengiç kahvesi yaraları tedavi eder. Böbrek sağlığını korur ve böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye, kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor. Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor.
Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor.
Çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım gibi isimlerle de anılan Antep fıstığının yakın akrabası menengicin tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, mide koruyucu, kolesterol düşürücü, ishal kesici etkileri başta olmak üzere, sağlığınız üzerinden birçok olumlu tesiri olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri