Bilindiği gibi, Türk dilinde düğün kelimesinin kökü “tüğ” olarak ifade edilmiştir.
düğün - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tügün “düğüm, akit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tüg- “bağlamak, düğümlemek” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
Bayram, toy 2. 1970: 220 ), Eski Anadolu Türkçesi metinlerinde 'şenlik, şölen, ziyafet' (Dilçin 1983: 211), Dede Korkut Kitabı'nda 'toy, büyük ziyafet, şölen' anlamlarının yanında 'düğün' anlamı da geçmektedir (Ergin 1991: 293).
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler.
düğme - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tügme “düğüm” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tüg- “bağlamak, düğümlemek” fiilinden Eski Türkçe +mA ekiyle türetilmiştir. Bugünkü anlamda giysi düğmesi Osmanlı ülkesinde 16. yy'da yaygınlaşmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
İlk düğme MÖ 3000'li yıllarda deniz kabuğundan İndus Vadisi'nde yapılmıştır. Bu düğmeler, İndus medeniyetinin Kot Diji devrine (MÖ 2800 - 2600) aittir. Ayrıca, eski düğmelere Bronz Çağı'nda rastlanmıştır. Ayrıca benzer ürünler Çin'de (MÖ 2000 – 1500), Eski Roma ve Yunanistan topraklarında da bulunmuştur.
Eski Türkçe boş “serbest, salık, kayıtsız” sözcüğünden evrilmiştir. Özgün anlamı olan "hür, serbest, bağsız" anlamı boşanmak, boş vermek, boşlamak gibi deyimlerde korunmuştur.
Eski Türkçe yaşıl “yaş bitki rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaş “körpe, taze, nemli, yeşil” sözcüğünden Eski Türkçe +Il² ekiyle türetilmiştir.
Peynir, kelimesi modern Türkçeye Farsça sütten yapılmış manasına gelen panīr kelimesinden geçmiştir.
Yeşil Türkçe bir sözcüktür. "Taze, diri" anlamındaki "yaş"tan (yaş meyve ve sebzelerin rengi) önce yaşıl sonra yeşil olarak bugüne ulaşmıştır.
Düğün takıları ve düğünde takılan paralar, kim tarafından ve kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılmaktadır. Bu nedenle düğünde kadının yakınları tarafından takılan takılar, kadına bağışlanmış sayılır ve onun kişisel malı olarak hükme esas alınır.
Eski Türklerde evlilik süreci kızın istenmesinden itibaren içinde birçok geleneği barındıran farklı merasimler yoluyla gerçekleşmektedir. Türklerde evlenme aynı zamanda yuva kurmadır. Türklerde aile hayatı töre yoluyla güvence altına alınmıştır. Aile hukuku töreye göre düzenlenmiştir.
Türklerde aile en önemli kültür unsurlarından biri sayılmaktadır. Düğün merasimleri ise bir evladın kendi ailesini oluşturmasında ilk adımdır. Evlilik için yapılan düğünler dışında Türklerin Đslamiyet'i kabulünden sonraki süreç için sünnet törenleri de düğün şeklinde düzenlenmiştir.
Eski Türkçe kelin “evlenerek hane halkına katılan kadın” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kel- “gelmek” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
düğün bir eğlence değildir. bir kutlama ise hiç değildir. eğlenceli olması için uğraşılır ama çoğunlukla başarısız olur. düğün bir törendir ve tek amacı vardır. "evliliğin topluma duyurulması, ilan edilmesi"dir.
İnsanın maddî veya mânevî kayıp ve eksiklerinden duyduğu üzüntü için kullanılan bir ahlâk ve tasavvuf terimi. İnsanın fizikî ve psikolojik yapısının duyduğu acı ve ıstırap anlamında bir terim. İnsanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terim.
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Balkon (İtalyanca: balcone - kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan mimarlık bölümü.
yumurta - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa “yumurta” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yum- “top yapmak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yum- maddesine bakınız.
Yani "kızıl, ateş rengi" anlamında düşünürsek, sözcüğün kökeni Türkçe sayılabilir.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir.
Yanılmak fiilinden türetilmiş olan yanlış kelimesi, öz Türkçedir.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sıklıkla kullanılan loş kelimesi, dilimize İngilizceden geçmiştir. Genellikle ışığın az olduğu yerler loş olarak adlandırılır.
Biraz kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri