Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler çiftçi sayılıyor.
Bir çiftçinin/çiftliğin arazi büyüklüğü
Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 165, İngiltere'de 860, Amerika'da ise 1800 dekardır. Türkiye'de bir çiftçinin sahibi olduğu arazi ise ortalama 70 dekar olarak hesaplanmaktadır.
Yalnızca toprak altı ve üstü tarımsal faaliyetleri gerçekleştiren kişiler çiftçilik belgesi alabilir. Çiftçilere sunulan haklardan faydalanmak ve resmi olarak çiftçilik mesleğini yürüttüğünü belirtmek için çiftçilik belgesinin alınması gerekmektedir.
Çiftçi Kayıt Belgesi almak için iki şekilde başvuru yapılabilir. Başvuru yollarından ilki e-Devlet sistemi üzerinden kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak başvuru formu doldurmak, ikinci yol ise internetten Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Formu doldurarak İlçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim etmek şeklindedir.
Kimler, Nasıl Kullanabilir? KKB üyesi tüm kurumlar ilgili hizmet sözleşmesini üye temsilcisi veya KKB Üye İletişim Merkezi üzerinden talep edip imzalayarak Çiftçi Kayıt Sistemi'nden yararlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.
ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 1 Eylül 2023 saat 00.00 itibariyle e-Devlet üzerinden alınacak. Başvuruda bulunmak için, 'www.turkiye.gov.tr/tarbil-ciftci-kayit-sistemi-cks-basvurusu-4252' adresini tıklayabilirsiniz. Bu adres sizi e-Devlet kapısına yönlendirecek.
Çiftçi mesleği, tarım veya hayvancılık ile ilgili olarak üretim yaparak para kazanma amacıyla yapılan bir meslektir. Çiftçiler, çeşitli türlerde sebze, meyve, tarım ürünleri ve hayvanlar yetiştirirler ve bunları satarlar. Çiftçiler aynı zamanda toprağın ve tarım alanlarının bakımını da yaparlar.
Ziraat Bankası Genç Çiftçi Kredisinden Yararlanmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir ? En az lise mezunu olan herkes Genç Çiftçi Kredisi ne başvuru yapabilir. Lise mezunu olanlar, Ziraat fakültesi, Veterinerlik fakültesi, tarımla ilgili yüksekokul mezunu olanlar başvuru yapabilmektedir.
e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyecektir. Çiftçilerin arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 TL arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretleri, beyan etmeleri halinde peşin alınmayacak ve kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden mahsup edilecektir.
Kirişci, e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyeceğini, çiftçilerin, arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 lira arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretlerinin, beyan etmeleri halinde kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden karşılanacağını söyledi.
Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler online olarak yararlanabiliyor.
Çiftçi Kayıt Belgesi veya Çiftçi Belgesi'ne sahip tüm üreticiler sıfır ve ikinci el taşıt ihtiyaçlarında 60 aya kadar vade ve yılda 1 ödeme ile sıfır kilometre binek araçlarda anahtar teslim fiyatının yüzde 75'ine kadar, ikinci el binek araçlarda ise kasko değerinin yüzde 60'ına kadar kredi veriliyor.
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 103 lirası mazot, 46 lirası gübre olmak üzere 149 lira destek sağlanacak.
Cep telefonunuzdan TCKN boşluk SMS Tarım yazıp 3280'e SMS gönderin. Başvuru cevabınız olumlu ise kullanabileceğiniz kredi limiti cep telefonunuza SMS olarak gönderilir. Bundan sonra kredinizi kullanmak için nüfus cüzdanı ile şubelerimizi ziyaret etmeniz yeterli.
Genç Çiftçi Kredisi ile 1.000.000 TL'ye Kadar Kredi
Faizsiz ve 2 yıl anapara ödemesiz olan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin 1.000.000 TL'ye kadar kredi kullanabilmelerine olanak tanıyor. Bu çerçevede kredi için gerekli harcama kalemlerini de bilmek gerekiyor.
Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun olanların mahallinde uygulayacağı projelere 250.000 TL (KDV Hariç)'e kadar hibe verilecektir.
Türk tarımının temel fiili olan tarı- fiili, özellikle XI. yüzyıldan sonra yerini ek- fiiline bırakmıştır. Aynı şekilde bu fiilden türetilmiş bulunan tarıγçı “ekinci, tarımcı, çiftçi” adı da yerini ekinçi adına bırakmıştır.
İnsan gücü ve çeşitli makinalardan faydalanılarak toprakta ekim, bakım, dikim ve yetiştirme yolları ile bitki, hayvan ya da hayvan ürünleri istihsalinde bulunmak ya da bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirmek mesleğine çiftçilik denir. Devamlı olarak bu işle uğraşanlara da “çiftçi” denir.
Çiftçi, yiyecek ya da hammadde elde etmek için hayvan yetiştiren veya tarımla uğraşan kişidir.
2024 ÜRETİM YILI ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BAŞVURULARI 1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR. 2024 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla başlayacak olup, 02.01.2024 tarihinde sona erecektir.
E - DEVLET ÜZERİNDEN ÇKS BELGESİ
Üreticilerimizin ÇKS Belgesini almak için il/ilçe müdürlüklerine gitmesine de gerek kalmamıştır. 2023 üretim yılı için ÇKS e-Devlet Kapısı başvuru sisteminin açıldığı 1 Ekim 2022 tarihinden kasım ayı başlarına kadar yaklaşık 400 bin çiftçi ÇKS başvurusunu e-Devlet üzerinden yapmıştır.
Tarımsal üretim yapan müşterilerimizin, tarımsal üretim ve tarımsal üretim dışındaki kısa, orta ve uzun vade gerektiren ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çiftçilerimize 250.000 TL'ye kadar sunulan kredimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri