Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Normal şartlar altında beyan edilmemiş ya da geç beyan edilmiş gelir tutarı üzerinden hesaplama yapılır. Ortaya çıkan verginin bir katı kadar ceza, mülk sahibine ibraz edilir. Bu cezaya ayrıca aylık %1.4 oranlı gecikme faizi de uygulanır.
Kimler emlak vergisi öder? Emlak Vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu çerçevesinde; arazi, arsa, bina gibi gayrimenkulleri olan her vatandaşın her yıl ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir. Emlak Vergisi'nin mükellefi bina, arsa veya arazinin sahibidir.
Emlak vergisi muafiyeti konutlar için geçerlidir. Bu konutlarda ikamet etmek ve başka bir konutlarının bulunmaması koşulu vardır. Fakat emlak vergisi sadece konutlar için değil iş yerleri, araziler, arsalar ya da yazlık konutlar için de geçerlidir. Kişi üzerinde bir iş yeri bile olsa emlak vergisini ödemek zorundadır.
2023 yılında emekli olan EYT'lilerimiz bahsettiğimiz gibi 150 bin TL'nin üzerindeyse emlak vergisi ödemek durumunda. 150 binin altında herhangi bir geliri varsa bu binde ikiden indirimli olarak emlak vergisinden yararlanabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
Ev vergisini sorgulamak isteyen kişiler bulunmuş oldukları belediyeye başvurarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesinden de yapılabilmektedir. Ev vergisi olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler e-devlet üzerinden de bakabilmektedir.
İşyeri ya da diğer mülkler için söz konusu değil. Emekli olup iki evi olan emlak vergisi öder mi? Hem kendisinin hem de eşinin evi varsa emlak vergisi ödemez.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre, hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret bulunanların, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için indirimli emlak vergisi oranı uygulanıyor.
İnternet yoluyla emlak beyanı verilebilir. Emlak beyannamesi vereceklerin belediyeye giderek ilgili işlemi gerçekleştirmek dışında alternatif yolları da söz konusu. İnternetten emlak beyanı verilebiliyor. Online olarak emlak beyanı için e-devlet üzerinden de işlem yapılabiliyor.
Emlak Vergisi
Beyanname verme yükümlülüğü yoktur. Bildirim verilmelidir.
Ancak kanun koyucu 9 Nisan 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4751 Sayılı Kanun[1] ile Emlak Vergisi Kanunu'nda yer alan beyanname verme zorunluluğu kaldırıldı.
Emlak beyanı yapılmazsa ne olur? Emlak bildiriminin gayrimenkul tapusunun alındığı yıl sonuna kadar belediyeye verilmesi gerekiyor. Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, vergi idarece tarh edilir. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.
Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.
Gayrimenkullerin vergilendirilmesi için zorunlu olan emlak beyannamesi verme işleminde herhangi bir ücret ödenmez.
Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak. İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek.
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak.
Alıcının ilk yıl sadece belediyeye bildirim yükümlülüğü zorunlu. Alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2023'de başlar. Bazı konut sahipleri için emlak vergisinde sıfır oran dikkate alınıyor, vergi istenmiyor.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yerdeki ikamet edilen yerdeki belediye başkanlığına başvurulması gerekmektedir.
İki ayrı emekli maaşı alana emlak vergisi de yok.
Emlak vergisi artış oranı 2023 yılı için nedir? 2023 yılı için artış oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. Örnek olarak 2022 yılında 100 TL olan vergi tutarı 2023 yılında 222,93 TL olacaktır.
Dolayısıyla yeni bir gayrimenkul satın alanlar ilk yıl emlak vergisinden muaf oluyor. Bir başka deyişle, emlak vergisi ödemeleri bir sonraki yıl başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri