Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir. TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
Ana vatanı konusunda birbirinden farklı görüşler bulunmakla birlikte Kafkasya, Hazar Denizi'nin güneyi ve Kuzey Doğu Anadolu yöreleri gösterilmekte olup 20. yüzyılda yapılan jeolojik ve arkeolojik araştırmalar sonucunda yaklaşık 60 milyon yıl öncesinde bile dünyanın birçok yöresinde yetiştiği tespit edilmiştir.
toplam 4 milyon 200 bin ton üzüm üretimi gerçekleşmiştir (TÜİK 2021). Ülkemizde çekirdeksiz kuru üzüm üretimi, Ege Bölgesi'nde yer alan Manisa, Turgutlu, Salihli, Akhisar, Menemen, Kemalpaşa, Çal ve Çivril'de yoğunlaşmıştır. Üretim miktarı Manisa'da %87, İzmir'de %9 ve Denizli'de %4 civarındadır.
Şarap yapımında kullanılan Sultaniye üzümleri Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde ağırlıklı olarak Denizli ve Manisa'da yetiştirilir. Sultaniye üzümleri sofralık üzüm ve kuru üzüm olarak tüketildiği gibi şarap yapımında da kullanılır.
Coğrafi Sınırları: Manisa'nın tüm ilçeleri, İzmir'in Kemalpaşa,Menemen, Menderes, Bayındır, Torbalı İlçeleri, Denizli'nin Çal, Çivril, Güney, Buldan Bekilli ilçeleri. Ürünün Tanımı: Çekirdeksiz Üzüm Vitis vinifera L. türüne giren kültür asması üzümlerdir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu bölgede üretim alanı en büyük il Manisa'dır. Denizli ve Mersin illeri diğer büyük üzüm üreticisi illerdir. Mersin, Adana ve Antalya illerinde genellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir.
Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir. TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı. Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı.
Şurada Paylaş! Ülkenin en güzel kırmızı şaraplık üzümleri, Anadolu'nun güneydoğusunda, Yukarı Mezopotamya'da, Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan 1.000-1.500 metre yükseklikteki yaylalarda yetiştirilir. Öküzgözü üzümleri Elazığ'da şarap üretiminde mükemmel sonuçlar verir.
Besni üzümü, "peygamber üzümü" olarak da bilinen, genellikle Adıyaman ili ve ilçelerinde yetişen "peygamber üzümü" diye isimlendirilen iri uzun ve dolgun bir üzüm çeşidinden kurutularak elde edilen bir kuruyemiştir.
Dünya yaş üzüm üretiminde 14,3 milyon ton üretimle Çin birinci sırada yer alırken, 7,2 milyon ton ile İtalya ikinci sırada, 6,7 milyon ton üretimle ABD üçüncü sırada yer almaktadır. 2019 yılında dünyada toplam 10 milyon ton yaş üzüm ihracatının 1,7 milyon tonu Türkiye tarafından yapılırken, 1,3 milyon ton ile Güney ...
🍇”Antep Karası” olarak bilinen çekirdekli siyah üzüm, Gaziantep yöresinde yetiştirilen iri uzun ve dolgun şekilli bir üzüm çeşididir.
Merlot üzümünün anavatanı Fransa'dır. Siyaha çalan rengi ise büyük bir ilgi yaratmaktadır. Aroması yoğun ve mor renklidir. Ayrıca üzüm şırası yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır çevresinde siyah ve kırmızı üzüm bolca yetişmektedir. Üzüm nerede meşhur diyenler için Ege Bölgesi yanıtını verebiliriz. Ege Bölgesi, ülkemizdeki üzüm üretiminin %50'sini karşılar.
Eski sistemde bir dönüm bağdan 200-300 kilo verim alırken şimdiki sistemde bir dönümden 2 ton üzüm verim alabiliyoruz. İleride verimin daha da artacağından umutluyuz. Batman iklimine göre üzüm fidanlarını Manisa'dan getirdim. Bağlarımıza gübre olarak güvercin dışkısını veriyoruz.
ŞEKER ORANI 16 OLAN İLE ŞEKER ORANI 22 OLAN ÜZÜM ARASINDA VERİM KAYBI YAKLAŞIK %20-25 ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR.22-23 ŞEKER ORANINDA 4-4,25 KG YAŞ ÜZÜMDEN YAKLAŞIK 1 KG KURU ÜZÜM ELDE EDİLMEKTEDİR, 16 ŞEKER ORANINDA İSE YAKLAŞIK 5,5-6 KG YAŞ ÜZÜMDEN 1 KG CİVARINDA KURU ÜZÜM ELDE EDİLMEKTEDİR.
Sémillon. Dünya üzerinde, beyaz şarap üretiminde kullanılan en önemli üzüm türüdür. Sémillion'dan yapılan şaraplar, hafif yağımsı, az asitli ve ilk zamanlarda hafif aromalı olduğu için genellikle başka üzümlerle karıştırılabilir.
Antalya, İzmir, Denizli, Uşak, Çeşme, Tekirdağ, Çanakkale, Avşa adası Türkiye'de Shiraz üzümünün yetiştirildiği bölgelerdir.
Anavatanı Anadolu olan üzüm çeşitlerinin sayısı 1,200'den fazladır. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Millî Koleksiyon Bağı, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.
Siyah üzüm çekirdeği, üzümün besin değeri en yüksek kısmıdır. Esansiyel yağ asitleri, aminoasitler, E vitamini, linoleik asit ve güçlü flavonoidleri bünyesinde barındırır.
Isabella (Vitus Labrusca), İlaç Üzüm, Çilek Üzüm, Kara Üzüm gibi bir çok isimle anılsa da kendine has aroması nedeniyle Karadeniz'de daha çok "Kokulu Üzüm” olarak tabir edilir.
Chardonnay (Fransızca telaffuz: [ʃaʁdɔnɛ] ( dinle)), beyaz şarap üretiminde kullanılan bir yeşil üzüm çeşididir. Çeşit, doğu Fransa'nın Burgundy şarap bölgesi kökenlidir, ancak günümüzde İngiltere'den Yeni Zelanda'ya kadar şarap üretilen çoğu bölgede yetiştirilmektedir.
Isabella (Vitus Labrusca), İlaç Üzüm, Çilek Üzüm, Kara Üzüm gibi birçok isimle anılsa da kendine has aroması nedeniyle Karadeniz'de daha çok "Kokulu Üzüm” olarak tabir edilir. Sinop'tan Artvin'e kadar Karadeniz Bölgesi'nde endemik olarak yetişir.
Dekara verim 1000- 2400 kg arasındadır. Eylül ayında olgunlaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri