Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Yasal ta- nıma göre kör; tüm düzeltmelerle birlikte olağan görme gücünün 1/10'ine yani 20/200'lik görme keskinliğine ya da daha azına sahip olan ya da görme alanı yirmi derecelik açıyı aşmayan kişilere denir. Az gören ise tüm düzeltmelerle birlikte görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere denilmektedir.
Görme engelli kimdir? Görme engelli kime denir? Görmesinde belirgin bir şekilde kayıplar olan, doktor kontrolüne gittiğinde % 40 ve üzeri görme kaybı yaşadığı anlaşılan kişiler görme engelli olarak nitelendirilmektedir.
“Görme engelli, bütün düzeltmelere rağmen iki gözle görmesi 1/10'dan aşağı olan, eğitim öğretim çalışmalarında görme gücünden yararlanması mümkün olmayandır.” şeklinde tanımlanmaktadır.
Engelli ya da malulen emeklilik için en az yüzde 40 oranında raporunuzun bulunması gerekmektedir. Başka rahatsızlıklarınız varsa bu oran yüzde 40'a çıkabilir ancak sadece tek göz kaybı varsa alacağınız rapor oranı yüzde 32 olacaktır. MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
İlgili 20 soru bulundu
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekir. Yani bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi ise, 0.9 ise toplamda da 5. maddeye göre, 16/20 elde edilir.
Bölüm Madde 23, 2. fıkrada uzman erbaş ve sözleşmeli er/erbaşlarda renk körlüğünün olmaması gerektiği ve her iki gözde tashihle (gözlükle ya da kontakt lensle) ya da tashihsiz görme seviyesinin tam (10/10) olması gerektiği belirtilmektedir.
Türkiye'de "özürlü" insanlardan söz ediliyor. Onda bir "kusur" arandığı veya saptandığı anlamına gelen bu kavram yerine "engelli" olarak tanımlanmaları daha uygun.
Rapor almak için kişinin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir hastaneye başvurması ve muayene olması gerekmektedir. Muayene uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Daha sonra muayene sonuçları sağlık kurulunda değerlendirilmektedir ve muayene sonucuna göre rapor verilmektedir.
Doğuştan kör olan insanlar genellikle hiçbir şey görmezler. Sonradan kör olan insanlar ise bazen tamamen karanlık, bazen de renkler, şekiller, ışıklar veya halüsinasyonlar görürler. Yasal olarak kör olan insanlar ise büyük nesneleri, renkleri veya insanları bulanık bir şekilde görebilirler.
GÖRME ENGELLİLER ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALABİLİRLER Mİ? Görme engelli bireylerin sağlık kurulu raporuna göre toplam engellilik oranları %90 veya üzerinde olması durumunda ÖTV muafiyetli araç satın alabilmektedir.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Tek Gözde Görme Engel raporu %32. fakat gerek toplum gerek iş hayatında engelli olarak görülmemize rağmen, resmi olarak engelli haklarına sahip değiliz. Empati kurularak bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için tek göz engel oranının en az %40 ve üzerine çıkartılmasını rica ediyorum.
Kimi doğuştan kimisi de sonradan görme engelli olan eğitimlerini Bilkent, Boğaziçi gibi önemli üniversitelerde tamamlayan birçok doktor, avukat, sosyolog, psikolog, sporcu ve öğretmen azimleri ve kariyerleriyle diğer görme engellilere örnek oluyor.
Görme engelli sporcular, görme düzeylerine göre B1 (Hiç görmeyen), B2 ve B3 (Az görenler) olmak üzere üç grup halinde sınıflandırılır ve futbol, atletizm, vb. bazı branşlarda görme düzeylerine göre farklı kategorilerde yarışırlar.
İnsanlar genellikle az gören bireylerin görme engelli olmadığını düşünürler, çünkü gören bireyler gibi onlar da kısıtlı derecede olsa görürler. Az gören bireyler, görme oranının herhangi bir gözlükle veya lensle iyileştirilememesinden ve görmenin giderek azalması ihtimalinden dolayı görme engelli sayılırlar.
Braille yazı, normal yazı gibi tükenmez ya da kurşun kalem kullanılarak yazılmaz.Çünkü kabartma noktaların belli aralıklarla düzenli bir şekilde bir araya getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yazı yazmak için tablet veya daktilo adı verilen özel yapılmış araçlar kullanılmaktadır.
b) Periferik görme alanı; yatay düzlemde her iki gözde ayrı ayrı görme alanı 120 dereceden daha az olamaz. 120 dereceden daha az görme alanına sahip olanlar sürücü belgesi alamaz. İki gözden herhangi birinde 120 dereceden az görme alanı olanlara monoküler sürücü belgesi verilir.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de 1.039.000 kişi görme engellidir. Bu nüfusun cinsiyete göre dağılımına bakıldığında erkeklerin 478.000'inin , kadınların ise 561.000'inin görme engelli olduğunu belirtilmiş.
Engellilik, özründen dolayı yaş, cinsiyet, sosyal ve kültürel faktörler açısından kişinin toplumsal rollerini yerine getirmesinin kısıtlanması, yani engellenmesi durumudur. Özürlülük nedeniyle oluşan sınırlılıklar, sosyal yaşamı sınırlandığında, kişi yalnızca özürlü olmakla kalmaz, aynı zamanda “engelli” olur.
Hasta tek gözü ile eşelin en alttaki en küçük harflerden oluşmuş onuncu sırasını okuyabilirse görme “tam” veya “10/10 ” olarak ifade edilir. Okuyamıyorsa ortasında küçük bir delik olan gözlük çerçevesine uygun pinhol (iğne deliği) yerleştirilerek görmenin artıp artmadığına bakılır.
Özel Özkaya Tıp Merkezinde Göz Hastalıkları, İç Hastalıklar (Dahiliye), Kulak Burun Boğaz, vb bütün uzmanlıklarda görev yapan uzman hekimler de tek başlarına bu raporu oluşturabilir. Sağlık kurulu raporunun halk arasında bilinen bir diğer adı heyet raporudur.
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri