Genel itibari ile bir ülkede işgücünün tam istihdamı ile fiilen istihdam edilenler arasındaki fark işsizlik olarak ifade edilmektedir. Bu tanım biraz genişletecek olursa işsiz; çalışma gücüne sahip, çalışmak isteyen fakat cari ücret ve çalışma şartlarında iş arayıp bulamayan kimselere denilmektedir.
İşsizlik, herhangi bir ekonomik toplumda çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlerin bulunması durumu. İş bulamayan kimseye işsiz denir. Ekonomide genellikle 16 yaş ve üzeri kimseler işsiz grubuna dahil edilirler.
İşgücüne dahil olmayanlar; çeşitli nedenlerle bir iş aramayan, önceden iş arayıp uygun iş bulamayan, iş bulma ümidini yitiren ve mevsimlik işçi, öğrenci, emekli ya da çalışamayacak durumda olanlar gibi kategorilerdeki insanları içermektedir.
TÜİK'in kullandığı uluslararası standarda göre istihdam edilmeyen, son üç ayda iş aramış olan ve 15 gün içinde bir işte istihdam edilebilecek durumda olan kişiler işsiz olarak sınıflandırılıyor ve oran bu sayıya göre hesaplanıyor.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Güvenlik hizmetleri bölümünden mezun 118 bin kişilik işgücünün 113 bini istihdam ediliyor. Güvenlik hizmetleri mezunları, yüzde 4.6 işsizlik oranı ile üniversite mezunları arasında işsizliğin en düşük olduğu bölümü oluşturuyor.
Mezun Olunan Alanların Yıllara Göre İşsizlik Oranları (%)
TÜİK'in verilerine göre, son bir yılda işsizlik oranında en yüksek azalış 9,9 puanla “gazetecilik ve enformasyon” alanında gerçekleşirken; eğitim, sağlık, veterinerlik, sanat, tarım, beşeri bilimler ve bilişim alanlarında işsizlik oranlarında artış gözlemlendi.
İş bulma ümidi olmayanların sayısı da aynı dönemde 485 binden 668 bine yükseldi. Gerek “ev işleriyle meşgul” olanlar gerekse “iş bulma ümidi olmayanlar” TÜİK'e göre işsiz olarak sayılmıyor.
"4 milyon civarındaki açık öğretimdeki öğrenciler arasında çalışanlar da var elbet ama genel olarak açık öğretim istihdam göstergeleri arasında kabul edilmiyor. Yani çalışsa da çalışmasa da bu kişiler öğrenci statüsünde ve işsizlik göstergelerinde yok!
2022 yılında TÜİK'in açıkladığı işgücü istatistiklerine göre, yükseköğretim mezunları arasında işsizlik oranı yüzde 11,3 olmuştu. Buna göre geçen yıl 1 milyon 79 bin üniversite mezunu işsiz kaldı. Yükseköğretim mezunu işsizlerin oranı, 2022'de yüzde 10,4 olan genel işsizlik oranının da üstünde bulunuyor.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
Kurumsal olmayan nüfus ya da bir başka ifadeyle kurumsal olmayan sivil nüfus, huzurevi, otel, hastane vb. kurumsal yerlerde değil hanelerde ikamet eden nüfustur.
2.1.İşgücü Tanımı: Bir işletmede mal veya hizmeti üretmek üzere işçi memur, hizmetli adı altında çalışanların tümü işgören olarak ifade edilebilir. (Cemalcılar, 1985 s.261) işgörenlerin tümü aynı zamanda işletmenin işgücünü oluştururlar.
Özetle 15 yaşından büyük olup da son üç ay içinde iş arayan ve 15 gün içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu bildirenlerin toplam iş gücüne bölünmesiyle işsizlik oranı hesaplanır. Bu sistemin en önemli eksikliği ise bir kişinin işsiz sayılabilmesi için son üç ay içinde başvurmuş olması gerekmesidir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 56 bin kişi azalarak 3 milyon 223 bin kişi oldu.
İŞSİZLİĞİN ÖLÇÜLMESİ
İşgücüne katılım haddini, işgücünün sivil nüfusa oranlayarak elde edebiliriz. Cesareti kırılan işsizlerin sayısının çokluğu işgücüne katılım haddini düşüren bir etkendir.
Uluslararası Çalışma Örgütüne göre 15-24 yaş arasındaki bireylerin işsiz kalması genç işsizlik olarak değerlendirilmektedir.
Elektrik alanında çalışırken işsiz kalan mühendislerin 164'ünün (yüzde 53.4) elektrik-elektronik mühendisi; 123'ünün (yüzde 40) elektrik mühendisi, 20'sinin ise elekt- ronik mühendisi ile elektronik ve haberleşme mühendisi yüzde 6.5) olduğu görülmektedir.
Türkiye'de mühendisler arasında işsizlik oranının arttığına dikkati çeken Çakar, şöyle devam etti: ''Makina mühendisleri arasında işsizlik oranı yüzde 10, tüm mühendislerin işsizlik oranı ise yüzde 25 civarında bulunuyor. Lise açar gibi endüstri mühendisliği bölümleri açılıyor. Sektörde iş güvencesi yok.
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
İŞKUR, ev hanımlarına özel olarak hayata geçirdiği uygulamayla ev hanımlarının iş hayatına katılımına destek sağlıyor. Böylece İŞKUR tarafından belirlenen iş kollarında faaliyet gösteren ev hanımları, yetenekleri doğrultusunda istedikleri alanlarda çalışabiliyor.
Çalışmayan ev hanımları sigortaya başvurdukları tarihten itibaren 25 yıl boyunca SGK prim ödemesi yapması şarttır. Ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme kapsamında, primler toplu şekilde ödense bile 25 yıllık hizmet süresini kısaltamaz. Diğer önemli şart ise 25 yıllık prim ödeme süresi dolduktan sonra 58 yaş şartıdır.
Kamu çalışanları; asker, polis, gazeteci, canlı yayın sunucusu, borsacı, pilot ve madencilik mesleklerini, Türkiye'nin en stresli mesleği olarak görüyor.
1-Kanalizasyon dalgıcı. Hindistan'ın Delhi şehrinde 'kanalizasyon dalgıcı' olarak görev yapan Devi Lal, günde yaklaşık 10 TL kazanıyor. 43 yaşındaki Devi'ye günlük kazancıyla kendine içki ısmarlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri