Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Etin bozuk olup olmadığı anlayabilmenin yollarından biri rengine bakmaktır. Eğer etin rengi mora dönmüşse, bu bozuk olduğu anlamına gelir. Ayrıca etin üzerinde yeşil veya siyah benekler oluştuysa, tüketmemekte fayda vardır. Çünkü bu küflendiğini ve bozulduğunu gösterir.
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Çiğ etin üzerinde ince bir sıvı tabaka olabilir. Fakat cıvık, yapışkan bir kıvam olmamalıdır. 4 - Küf : Özellikle pişmiş bozulmuş beyaz etin üzerinde küfler oluşur. Yeşil ya da beyaz renkte küfler etin üzerinde mevcutsa orada bakteri oluşumları başlamıştır ve zehirlenmeye maruz kalmamak için tüketilmemelidir.
Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
- Kavurma yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde soğutun. Bunun için, kavurmayı oda sıcaklığına getirmek için önce bir süre bekleyin ve ardından buzdolabına veya derin dondurucuya koyun. - Kavurma buzdolabında 3-4 gün saklanabilir.
Taze et normalde hafif bir tada sahiptir, ancak bozulmuş et tat olarak ekşi, metalik, acı veya kötü bir şekilde farklılık gösterebilir. Aynı zamanda ağızda metalik veya acı bir tat bırakabilir. Bozulmuş et genellikle hoş olmayan ve rahatsız edici bir koku yayabilir. Kokusu ekşi, amonyak gibi olabilmektedir.
Kurban eti kokusunu gidermek için en etkili yöntem, defne yaprağıdır. Özellikle fırınlamayı düşünüyorsanız, tepsinin içerisine 2 adet defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Eğer tavada pişirecekseniz, eti marine ederken üzerine defne yaprağı yerleştirin ve bu şekilde bekletin.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Normalde yemeğe koyduğumuzdan biraz daha fazla tuz koyarak 5 dakika kadar daha kavrulur.Ocak kapatılarak etler sıcakken ısıya dayanıklı yayvan kaplara veya tepsilere boşaltılarak soğuması beklenir (plastik kap kullanmayınız). Yağlar donduktan sonra kavurma kaplardan buzdolabı poşetlerine alınır.
Ayrıca bazı besinler dışında küflerin bulunduğu alan kesilip uzaklaştırıldıktan sonra bile tüketilmemesi gerekir. Çünkü küfleri oluşturan mantarların lifleri temizmiş gibi görülen yerde bulunabilir ve tüketildiğinde insanda çok büyük etkilere neden olabilir.
Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
KAVURMA NASIL SAKLANIR? Pişmiş etler ve kıymalar da buzlukta saklanabilir. Et saklama koşulları yanı sıra kıyma saklamak isteyen kişiler öncelikli olarak kıymayı kavurmalı ve sonrasında porsiyonluk poşet içerisine koyarak buzluğa kaldırmalıdır.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 50 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 45 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik et kavurma içindir. Afiyet olsun.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Buzdolabında etleriniz bozulduysa kötü kokuların oluşumuna neden olabilir. Bunun için önce sirkeli su ile buzdolabınızı silin. Ardından çay tabaklarının içine kuru kahve ya da karbonat koyarak buzdolabı raflarınıza yerleştirin. Bir gün beklettiğinizde et kokusunun buzdolabınızın içinden çıktığını göreceksiniz.
Beyaz et ise, hızlı kasılan liflerden oluşur. Beyaz et, balıkta olduğu gibi çiğ olduğundan, yarı-saydam, camsı bir yapıya sahiptir. Az kullanılan ve zorlanmayan kaslarda miyoglobin içeriği de düşüktür. Hızlı kasılan liflerden oluşan kaslar, tehlikeden kaçmak gibi ani hareket gerektiren aktivitelerde kullanılır.
Taze etin kendisine has bir kokusu vardır. Bozuk et rahatsız edici şekilde kokar. Son olarak ise taze et parlak ve canlı bir kırmızı renge sahiptir. Et bozulmaya başladıkça rengi soluklaşmaya ve grileşmeye başlar.
Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etteki miyoglobin hücreleri oksijeni alır ve etin rengi parlak kırmızıya döner. Buzdolabında 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden dolayı kahverengiye dönebilir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Kuşbaşı doğranan etler de genişçe bir tencereye konur ve hiç su eklemeden etin kendi suyuyla en az 1,5 saat pişirilir ve her 15 dakikada bir karıştırılır.
Kırmızı et, derin dondurucuda ortalama 6 ay kadar saklanır. Daha önce bahsettiğimiz gibi eti saklarken hava almadığından emin olmak gerekir. 6 ay geçtikten sonra, et tüketilmemelidir. Kırmızı eti saklayacağınız zaman, buzdolabı poşetinin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri