14. Kamu çalışanlarının da belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde belge alması gerekiyor mu? - Evet, gerekiyor.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Yeterlilik Belgesi Zorunlu Hale Getirildi
Bakanlıkça yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Tebliğlerin yayım tarihinden itibaren 12 aylık süre içerisinde belge almayan kişiler ilgili meslekte çalıştırılamayacaktır.
Zorunlu MYK Belgesi Alınmazsa Ne Olur? Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.
İnşaat İşçisi Mesleği MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğuna İlave Edildi.
İlgili 37 soru bulundu
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR.
Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir.
- 5544 sayılı Kanun gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamamaktadır.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun belge zorunluluğuna yönelik meslek kapsamları genişledi. 81 olan meslek sayısı 117'ye çıktı. İlave 36 meslek de devlet teşviki kapsamına alındı. Bu meslekler arasında özellikle inşaat işçisi (seviye 2), beden işçisi olarak tanımladığımız çalışanlar belge zorunluluğu kapsamına alındı.
Yeniden Belgelendirme için adayın süresinin tamamlanmasına en geç üç ay kala TÜRKİYE MYM ye başvuruda bulunması gerekir. Yeniden belgelendirme için başvuru formu dolduran adayların başvuruları MYK portalda Belge Yenileme Ön Kayıt bölümüne yüklenir. Belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Mesleki yeterlilik belgesinin amacı, insanların o işi yapıp yapamayacağı konusunda bilgi sahibi olmaktır. Özellikle tehlikeli işlerin olduğu sektörlerde hayati öneme sahiptir. İnşaat sektörü ya da diğer tehlikeli iş sektörlerinde mesleki yeterlilik belgesi istenir ve belgesi olmayanların iş alımı gerçekleşmez.
dosya masrafları İşsizlik Sigortası Tarafından karşılanmıştır. 2020 itibari ile tüm ücretler sınava girecek ve belge almaya hak kazanacak kişi tarafından karşılanmaktadır.
Kişilerin faaliyet gösterdikleri iş dalında beceri ve bilgilerini sergilemeleri için mesleki yeterlilik belgesine ihtiyaçları vardır. Belge alımı için MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlara başvurmak gerekir. Mesleki yeterlilik belgesi, çalışanların güvenliğini sağlar ve işlerin daha verimli olmasına katkı sunar.
Kişi Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi bitmeden önce belgesini yenileyebilir, eğer yenileme işlemlerini gerçekleştirmezse geçerlilik süresi dolduğunda belgesinin geçerliliği sona erer. Yenileme işlemlerinin daha önce belge alınan kuruluşta yapılması zorunlu değildir.
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları için tıklayınız. Sonucunuz başarılı ise, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan yeterlilik belgenizi vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.
18.01.2017 tarihinde başlatılan entegrasyon çalışmaları kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜRKSAT ile üçlü protokol imzalanmış ve çalışmalar 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak söz konusu hizmetler e-devlet üzerinden de kullanıma açılmıştır.
Başarı sonuçları MYK sistemine yüklenir. Bu tarihten itibaren aday belgeli kabul edilir. MYK 8-10 gün içinde MYB Belgesi ve MYB kimlik belgesini BTSO MESYEB' e gönderir. Aday da MYB belgesini ve MYB kimliğini BTSO MESYEB' ten belge kullanım sözleşmesi imzası karşılığında bizzat teslim alır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmek için, almak istediğiniz meslekte ulusal bir yeterliliğe ve bu ulusal yeterliliği test eden ve MYK tarafından akredite edilen bir akreditasyon kuruluşuna sahip olmanız gerekir.
Hayır. Milli eğitim bakanlığı bünyesinde bulunan halk eğitim merkezleri, çıraklık okulları, çok programlı liseler ve herhangi meslek liseleri Mesleki Yeterlilik belgesi düzenleyemez.
İlkokul mezunları çırak öğrenci olarak kayıt olamazlar. Açık ortaokul yoluyla ortaokulu bitirdikten sonra kayıt olunabilir.
İşte detaylar… Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri