Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
Tosya üzümü ve pirinci, İnebolu kestanesi, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriği ve sarımsağı; şehrin en bilinen ürünleri. Hamur işi ve et yemeklerinin ön planda olduğu Kastamonu mutfağı, oldukça geniş bir menü sunuyor.
4. Kastamonu denilince ilk akla gelen tatlı çekme helva... Kastamonu'nun meşhur çekme helvası ağızda dağılan bir lezzet. Helvanın en güzellerinden biri olan çekme helvadan dönerken yanınıza da mutlaka alın!
İlgili 44 soru bulundu
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
Eşsiz doğa manzaraları sunan ve birbirinden farklı ağaç türlerine ev sahipliği yapan Ballı Dağ, ilçenin en popüler doğal güzelliklerindendir. Bölge, dünyanın sayılı bol oksijene sahip yerleri arasındadır. Bozkurt, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde eve davet edilen misafirlere yapılan Hindi Bandumasından sonra ikram edilen cırık tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.
Tüm yakınlar ve akrabalar kız evine toplanarak, çeşitli ikram ve eğlenceler eşliğinde kına gecesi tertip edilir. Aynı gün damat evinde de gelenlere yemek ikramı sunulur. Hatta bazı köylerde düğün öncesinde güreşler tertip edilir ve halkın eğlenmesi sağlanır. Perşembe günü gelin hazırlanır ve yüzüne al örtülür.
Kastamonu'ya özgü yemekler arasında etli ekmek, banduma, kuyu kebabı, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, mıklama, üryani eriği hoşafı, patates paçası, İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Banduma. Kastamonu'da yöresel lezzetler hamur işi ve et yemeği olarak ön plana çıkıyor. Etli ekmek hem hamurun hem de etin kullanıldığı bir lezzet iken bu şekilde hazırlanan bir diğer lezzet de banduma. Etin ve hamurun birlikte kullanıldığı banduma karbonhidrat ve protein zengini bir besin.
Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Kastamonu, büyük şehirlerin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin sığınabilecekleri bir huzur bölgesi, panoramik dağlarıyla, yemyeşil ovalarıyla, zümrüt sahilleriyle, zengin kültürel varlıklarıyla bir çok alternatifler sunan bir tatil beldesidir.
Kastama ismi zamanla Kastamonu'ya dönüşmüştür. Bir başka görüşe göre Kastamonu şehri ismini, Gas ve Tumanna kelimelerinin birleşiminden almıştır. Gaslar ya da bilinen adıyla Kaşkalar Kastamonu'nun ilk yerleşimcilerindendir. Tumanna ise o dönemde Kastamonu üzerinde bulunan bir şehir/bölge ismidir.
Toplam nüfusu 375.592 olan ilin yüzölçümü, 13.108 km²dir. Merkez en kalabalık ilçeyken, Ağlı nüfusu en düşük olanıdır. Toprak genişliği göz önüne alındığında Merkez ilçesi en büyük, Abana ise en küçük ilçedir.
Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli; Anadolu'nun 4 büyük evliyası olarak kabul ediliyor. “Evliyalar şehri” olarak da bilinen Kastamonu, Şeyh Şaban-ı Veli'nin kabrinin bulunduğu külliyeye ev sahipliği yapıyor.
Tarihî geziler ve inanç turizmi için seyahat gerçekleştirecekseniz ılıman havaların hâkim olduğu ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Kanyon ve deniz turizmi için ise yaz aylarını tercih etmeniz seyahat konforunuz açısından önemli olacaktır.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop' u da içine alan Kastamonu Vilayeti, daha sonra Bolu'nun 1907'de, Çankırı ve Sinop' un 1918'de ayrılmaları ile bugünkü duruma gelmiştir.1924 Anayasası ile il, ilçe, bucak ve köy şeklindeki idari taksimatın kabulünü müteakip Kastamonu ili 1969'a kadar merkez ile ...
Kaç Günde Gezilir; Kastamonu geziniz için yaklaşık 2-3 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Yüksek rakımdaki il kışları soğuk ve karlı olduğu gibi yaz aylarında ise denize girebileceğiniz ağustos ayı gitmek için oldukça çok uygun.
Platformun paylaştığı Bölge Raporu verilerine göre Rize 221 bin 226 TL ile Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 şehir arasında en pahalı şehir olurken, Kastamonu 188 bin 355 TL ile 6'ncı sırada yer aldı.
Gelelim Kastamonu'nun damak çatlatan mutfağına. Tam 812 çeşit yemek, 51 çeşit ekmek, 38 çeşit çorba...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri