Abdilazîz'e, Hanefîlerden Züfer, Tahâvî ve Kerhîye, İmam Şafiî ve Ahmed b. Hanbel'den gelen birer rivayete, Zâhirî, Ca'ferî ve Zeydîlere göre sarhoşun boşaması geçerli değildir. Dayandıkları deliller şunlardır: Sarhoşluk akıl ve iradeyi yok eder. Bu yüzden o, akıl hastasına benzer.
Bu noktada, eşlerden birinin halk arasındaki tabiriyle alkolik olması halinde, diğer eş evliliğin kendisi için çekilmez hale geldiğini kanıtlarsa boşanma gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda, genellikle alkol bağımlısı eş, boşanmada tam kusurlu yahut diğer eşe nazaran daha kusurlu kabul edilmektedir.
En İyi Cevaplar. Olur kankacım. Sarhoş olan bir kişinin nikâhı sahih (gerçek) olur. Çünkü hadisi şerifte şöyle geçmektedir.
Kişinin sinir krizi geçirdiği sırada söylediği söz, yaptığı fiil geçersizdir. Bunun ölçütü o an geçtiğinde ne yaptığını hatırlamaması en büyük delildir. Akıl yoksa fiilde yoktur,cinnet anında akıl yoktur. el Cevab: Üç talakla boşama üç talaktır.
Def ol git demekle nikah bozulmaz. Eğer niyeti boşamak ise, yani artık senden ayrıldım, boş ol anlamında ise, o zaman bir talak-ı bain olur.
İlgili 32 soru bulundu
el Cevab: Üç defa boşayarak ayrılan eşler de kesin ayrılık gerçekleşir. Boşamak haktır. Tevbe gerekmez. Ama bu şekilde boşanma hali oluşunca eşler birbirlerine geri dönemezler.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
Diyanet İşleri, yayınladığı fetva ile internet, telefon, SMS ve faks gibi farklı iletişim araçları üzerinden "boş ol" diyerek boşanma gerçekleşebileceğini açıkladı.
el Cevab: Üç defa boşayarak ayrılan eşler de kesin ayrılık gerçekleşir. Boşamak haktır. Tevbe gerekmez.
Bir defada iki veya üç talakla boşamanın hükmü nedir? İslâm'a göre evli çiftler arasında üç bağ vardır. Buna göre koca, eşini en fazla iki defa boşamışsa onunla evliliğini sürdürebilir. Üçüncü kez boşamakla aralarındaki evlilik bağı tamamıyla ortadan kalkmış olur.
Değerli kardeşimiz, Sarhoş olan bir kişinin nikâhı sahih olur. Çünkü hadisi şerifte şöyle geçmektedir. Sonuç olarak, Hanefi mezhebine göre nikâhta kadınla erkeğin serbest iradeleri şart değildir.
"Düzeltirim nasıl olsa." diyerek, içki içen birisiyle evlenmek sakıncalıdır. Evlilik konusunda dindar olanın tercih edilmesi gerekir. Bu hususa dikkatimizi çeken Peygamberimiz (a.s.m.) mü'minlere şu tavsiyede bulunur: "Kadınlarla dört hasletleri için evlenilir: Malı için, asaleti için, güzelliği için ve dini için.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Hocam erkek içki içtiği için, kadının boşanma talebinde bulunması dinen geçerli olur mu? el Cevab: Caizdir.
Kusuru bulunmayan bir eşi usulüne uygun olarak boşamak mekruh; dindar ve iffetli olmada eşi boşamak mendub; geçimsizlik halinde hakemlerin gerekli bulunduğu boşama farz; sevilmeyen eşin boşanması ise caizdir.
Kadın Erkeği Boşayabilir Mi
Bu saydıklarınız boşanmayı meşru kılan sebeplerdendir. Kadının boşama yetkisi yoktur. Kadın evlilik öncesinde veya evlilik esnasında eşinden boşama vekaleti alsa ve onunla eşinin adına kendisini boşasa bu sahih olur.
Soru: Babanın evine git, demek boşama manasına gelir mi? el Cevab: ''Babanın Evine Git'' demeniz sebebiyle boşama gerçekleşmez. Bu söz kızgınlık ifadesi olarak kullanılan bir sözdür.
- Boşamada kullanılan sözler dille söylenmeden zihinden geçirilmekle boşama gerçekleşir mi? Buna göre sadece içten geçirilerek veya söylemeksizin sadece talaka niyet etmekle boşama meydana gelmez.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, yerleşik hukuk düzeni, Medeni kanun ve yasalara aykırı bir görüş açıkladı. Hayret uyandıran görüşe göre, erkeğin “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile de, karısından boşanabileceğini” açıkladı.
Erkek, eşine, “Sen muhayyersin. Beni veya boşanmayı tercih edebilirsin. İstersen kendini boşayabilirsin, evliliğe devam konusunda karar senin.” gibi sözler ile boşama hakkını verebilir. Kadın bu tür sözlerle kendisine verilen boşama yetkisini aynı mecliste kullanmazsa hakkını kaybeder.
Kadın eşine kendisinden boşanmak istediğini söyleyebilir ve eşi de buna yönelik boşanma teklifinde bulunabilir. Eğer kocası bu teklifi kabul eder ise karı koca boşanabilirler. Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.
İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Kadının mahremleri ise şunlardır:
Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.
“Bir erkek ve kadının nikahlı oldukları halde aynı evde ama farklı odalarda evliliği devam ettirmeleri caiz midir?” sorusuna Diyanet şu yanıtı verdi: “Kadın ve erkeğin, aynı evde ayrı odalarda yaşamaları, İslam dini açısından evlilikle ulaşılması hedeflenen sevgi, meveddet ve rahmete dayalı ulvi gayelere aykırıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri