YAŞAM BOYU KAN VEREMEME DURUMLARI Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler. Kanama diatez'i (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler. Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Kimler kan bağışında bulunabilir? 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65'ini doldurmamak gerekir.) İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı.
Kimler kan veremez sorusunun yanıtı şu şekildedir; Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olanlar. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün hastalıklara sahip olanlar.
Birinci derece akrabalara kan vermek, çok ciddi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Bu durum eğer zorunluysa alınan kanın mutlaka ışınlanması gerekiyor. Doğu Karadeniz Kızılay Kan Merkez Müdürü Dr. Dila Baran, kanın yapay olarak üretilemediğini, bu yüzden kan bağışının çok önemli olduğunu vurguladı.
İlgili 28 soru bulundu
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Dövme yaptıran kişiler, bulaşıcı hastalık sebebiyle 1 yıl sürece kan veremezler.
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.
Her şeyin başında işlem sırasında vücuttan gereksiz yere kan uzaklaştırılmaktadır. Bu durum sık hacamat yaptıran kişilerde demir eksikliğine ve kansızlığa neden olabilir. Ayrıca deride kesi yapılması nedeni ile deriye veya kana mikrop bulaşma riski de mevcuttur.
Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir. İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekmektedir.
Kan bağışının, kan veren için yararları:
Kan verince, kan yapan doku ve organlar uyarılarak, yeni kan yapmaya sevk edilir; böylece kan hücreleriniz yenilenmiş olur. Düzenli kan veren kişinin, kalp krizi geçirme riskinin azaldığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65'ini doldurmamak gerekir.) İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı.
Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler aferez bağışçısı olamazlar.
Dünyada en zor bulunan kan grubu olarak Rh-null kan grubu karşımıza çıkmaktadır. Bu kan grubu altın kan olarak da bilinir.
Eğer kandaki kırmızı kan hücrelerinde A antijeni varsa o kan A Rh kan grubuna girer. Kan grubu A Rh pozitif (A Rh+) ise, A Rh pozitif ve AB Rh pozitif kan grubuna kan verebilir, A Rh negatif (A Rh-) kan grubu ise A Rh pozitif, A Rh negatif, AB Rh pozitif ve AB Rh negatif kan gruplarına kan verebilir.
Kan bağışçısı olabilme koşullarına değinen Bozkurt, bu koşulları '19 yaşından gün almak, 65 yaşından gün almamak (ilk kez kan bağışı yapacaklar için 61 yaşından gün almamak), vücut ağırlığının 50 kilogramdan fazla olması ve vücut sıcaklığının 37,5 derecenin altında olması' şeklinde sıraladı.
Çocuk ve yaşlılar kan bağışı için uygun vericiler değildirler. Bu nedenle yalnızca 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı bireyler kan verebilir. Hayatında ilk kez kan verecek bir bireyin ise 60 yaşını doldurmamış olması gerekir. Ayrıca vücut ağırlığı 50 kg altında olan kişilerden de kan bağışı kabul edilmez.
Dövme, botoks, akupunktur, saç ekimi, estetik ve takı için cilt deldirme gibi çeşitli işlemleri yaptıran insanlar 1 sene boyunca kan bağışçısı olamıyor. Kanser hastaları ile kemoterapi alan insanlar kan bağışçısı olamıyor. Herhangi bir cerrahi işlem gören insanlar, neticesinde kan bağışçısı olamıyor.
Sara (Epilepsi) Hastaları: 25. soru bu amaçla sorulmuştur. Epilepsi hastalarında kan bağışı yeni bir konvülsiyon atağına neden olabilir. Ancak konvülsif atakları ilaçla ya da ilaçsız olarak kontrolde olan donörlerden kan alınabilir. Bu durumun kararı doktor tarafından verilmelidir.
Kan bağışında ne kadar kan alınır? İnsanda 70ml/kg miktarında yani ortalama 5 litre kan vardır. Her kan bağışında 1 ünite kan bağışlanır. Bir ünite kan yaklaşık 450ml'dir.
Kan bağışı işlemi öncesinde, aşırı olmasa da karın tok olmalı özellikle yağlı gıdalardan kaçınmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri