Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler, üye olamazlar ve sendika kuramazlar. Madde 16- (Değişik: 24/6/2004-5198/2 md.) Her üye üyelikten serbestçe çekilebilir.
Sendika üyeliği şartları: Madde 20 – Onaltı yaşını doldurmuş olup da bu Kanuna göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilirler. Onaltı yaşını doldurmamış olanların üyeliği kanuni temsilcilerinin yazılı iznine bağlıdır. Bu Kanun anlamında işveren sayılanlar işveren sendikalarına üye olabilirler.
üye olamazlar ve sendika kuramazlar.” ibaresi dikkate alındığında, bu Kanunun kapsamı dahilinde bulunan üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokulların yönetim kurulu üyelerinin sendika üyesi olamayacakları anlaşılmaktadır.
Kadro veya pozisyonda çalıştığı belirtilmektedir. Kamu görevlilerinin aday olması veya deneme süresine tabi olması sendika üyesi olmasına engel olmamaktadır. Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca aday devlet memurlarının kamu görevlisi sendikalarına üye olmalarına engel bir durum bulunmamaktadır.
-Sendika üyeliğinde beyaz yaka mavi yaka ayrımı yapılmaksızın iş yerinde 4857 sayılı İş Kanuna tabi tüm çalışanlar sendikaya üye olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
İşyeri veya işletmenin tamamını sevk ve idareyle yetkili işveren vekillerinin dışında işyerinde çalışan herkes sendikaya üye olabilir, toplu iş sözleşmesinden de yararlanabilir diyorum.
Sendikaya Üye Olunca İşverenin Haberi Olur Mu? Sendikaya üye olmanızdan işveren haberdar olmaz.
İşçi veya işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilir.
2- Çıkarılma (İhraç): Sendika üyesinin, üyeliğinin genel kurul kararı ile sona erdirilmesi işlemidir. 3- Kendiliğinden sona erme: - Sendika tüzel kişiliğinin sona ermesi, - Üyenin, işçi/işveren/memur niteliğinin kaybı, - Ölüm, - Emeklilik, - İşkolu değişikliği gibi durumlarda, sendika üyeliği kendiliğinden sona erer.
Başkanlığı 05/09/2008 tarih ve 16977 sayılı görüşü ; “3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesine istinaden çalıştırılan sözleşmeli personel kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecektir.” DPD.
TÜRKİYE KAMU-SEN
Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre işyeri temsilcileri, sendikaların il ve ilçe temsilcileri haftada 4 saat izinli sayılacaklar. Eski kanunda işyeri temsilcileri sendikal faaliyetlerini haftada 2 saatle sınırlı olarak yapıyorlardı.
Yasal Haklarımızı Korumak ve Geliştirmek için. Daha İyi Ücret ve Sosyal Haklar Elde Etmek için. Fazla Mesai, İkramiye, Hafta Tatili Çalışması, Tazminat, İhbar, İzin vs. Konulardaki Haklarımızı Alabilmek için. Toplu İş Sözleşmesi Hakkımızı Elde Etmek ve Kullanabilmek için.
Temel insan hakları arasında düzenlenmiş olan sendikaya üye olma hakkı, ekonomik hakların korunması için sağlanan demokratik bir haktır. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya zorlanamayacağı gibi, üye olduğu bir sendika nedeniyle sorgulanamaz ve ayrımcılığa tabi tutulamaz.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
Sendikalara üye olmak serbesttir. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilirler.
Sendika üyeliği sendikalarda yetkili organın üyeliğe kabul kararı ile kesinleştiği için, üye aidat ödeme yükümlülüğü de bu tarihten itibaren doğar ve üyelik ilişkisinin sona ermesi ile sona erer. Sendika üyeliği kesinleşmeyen kişinin, aidat ödeme yükümlülüğü doğmaz.
Sonuç itibariyle, taraf olduğu toplu iş sözleşmesi devam ederken sendikadan istifa eden işçi, hak kaybına uğrayacaktır. Hem dahil olduğu toplu iş sözleşmenin avantajlarını yitirecek hem de Yüksek Hakem Kurulu kararlarından faydalanamayacaktır.
Üyelerin hakları, “Sendikanın Faaliyet ve Yönetimine Katılma Hakkı”, “Sendikanın Tesis ve Faaliyetlerinden Yararlanma Hakkı” ve “Eşit Davranılmasını Talep Etme Hakkı” olmak üzere üç başlıkta incelenecektir.
Sendikaya üye olabilir miyim? 4857 sayılı İş Kanunu'na ve 6098 sayılı Borçlar Kanunu'na tabi olarak çalışan her ücretli, kayıtsız şartsız sendikaya üyelik hakkına sahiptir.
Çekilme kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
İşçi sendikal nedenlerle işten çıkarıldığında tazminat alma hakkı doğar. İşçilerin sendikalara üye olma hakkı vardır. Anayasa'da ve çeşitli kanunlarda da kendisine yer bulan sendikal haklar işçi tarafından kullanıldığında ve bu sebeple işten çıkarılırsa işçi işverene dava açabilir.
Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri