Kurumlar vergisi veya gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden 2022 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 40.254.000 TL ve net satışlar toplamı 80.487.000 TL aşmayan mükellefler, 2023 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.
Mükelleflerin mevcut yasal düzenlemelere göre tam tasdik hizmeti alma zorunluluğu yoktur. Aktif toplamı ve/veya net satış hasılatı ne olursa olsun tüm mükellefler, isterlerse yıllık beyannameleri için Yeminli Mali Müşavirlere tam tasdik yaptırabilirler.
"Tasdik raporlarının ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile birlikte veya beyannamenin verildiği ayı takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerekir."
Kurumlar Vergisi Mükellefleri için Tam Tasdik hesaplanacak ücret alt sınırı yıllık 65.000 TL olarak belirlendi.
√ İade talebinin 10.000 TL'yi veya YMM Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan mükellefler için 100.000 TL'yi aşması halinde, aşan kısmın iadesi vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kurumlar vergisi veya gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden 2022 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 40.254.000 TL ve net satışlar toplamı 80.487.000 TL aşmayan mükellefler, 2023 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.
Tam Tasdik Hizmeti Nedir? Tam Tasdik hizmetinde, kurumlar vergisi mükelleflerinin vergiye tabi yasal defter ve belgeleri yılı içerisinde vergi mevzuatı açısından incelenir, varsa eksiklik ve hatalar düzelttirilir, bunun sonucunda kurumlar vergisi beyanının sağlıklı bir şekilde verilmesi sağlanır.
“Tasdik raporlarının ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile birlikte veya beyannamenin verildiği ayı takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerekir.”
Tasdik işlemleri yeminli mali müşavir tarafından yürütülen işlemlerdir. Yeminli mali müşavir her türlü belgeleri inceleyerek işletmenin vergi mevzuatına uygun olarak çalışmasına tam tasdik ile yardımcı olmaktadır. Tasdik Nedir? Gerçek ya da tüzel kişilerin işletmeleri yeminli mali müşavir tarafından denetlenmektedir.
Tam Tasdik Raporu' nun amacı, şirketlerin devlete karşı sorumlu olduğu vergi ve diğer ödemelerin ya da şirketin yararlandığı istisnaların doğru bir şekilde tespit edilmesidir. Rapor yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi için yazılır.
Yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin YMM'lere tam tasdik yaptırılması zorunlu değildir.
Bu doğrultuda Hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflere ait 2021 yılı Tam Tasdik Raporları 31. Temmuz 2022 tarihine kadar gönderilebilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı cevap yazısına aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşılabilecektir.
Şu kadar ki, tasdik raporunun zamanında ibraz edilmemesi halinde, mükellefe tebliğ edilmek şartı ile 60 günlük bir mühlet verilir. Tasdik raporunun bu süre içinde de ibraz edilmemesi halinde mükellefler tasdike konu haktan yararlanamazlar.
Hangi defterler tasdik edilmez? Vergi Usul Kanununa göre tutulması zorunlu olan Defter-i Kebir' in yani Büyük Defter'in tasdik edilmesi zorunlu değildir.
Yasal defterlerin zamanında tasdik ettirilmemesi, usulsüzlük cezasına, re''sen vergi tarhiyatına, KDV indirimlerinin reddine sebep olabileceği gibi, defterin tasdiksiz veya zamanında tasdik edilmemiş olması hali bu defterlerin sahibi lehine delil olabilme özelliğini de zedelemektedir.
Tasdik Ettirmemenin Cezası:
Yeni TTK'n un 6335 sayılı yasa ile yenilenen son haline göre, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerini yaptırmayanlara 4.000,00. -TL idari para cezası verilecektir.
Tam tasdik denetimi ihtiyari olup şirket yönetimlerinin takdirindedir. Vergi ve inceleme risklerini azaltmak isteyen şirketler tam tasdik denetimini talep etmektedirler. Bağımsız denetim ise Kamu Gözetim Kurumunun yayınladığı yasal kriterlere uyan şirketler için zorunludur.
Aktif toplamı ve/veya net satışı ne olursa olsun tüm mükellefler, yıllık beyannameleri için Yeminli Mali Müşavirlere tam tasdik yaptırabilirler. Tam tasdik yaptırılması, zorunlu değil ihtiyarî olup tam tasdikin avantajlarından yararlanmak isteyen mükellefler tarafından tercih edilmektedir.
türmob başkanlığı'nın 10.03.2023 tarih, e.3165 sayılı ve “2023 yılı sınav takvimi” konulu yazısı ileti ekinde yer almıştır. tasdik raporlarının verilme süresi 31.07.2022 tarihine kadar uzatılmıştır. bankalarda türk lirası mevduat ve katılım hesaplarında bulunan birikimlerde, indirimli stopaj süresi 3 ay daha uzatıldı.
Öncelikle şöyle açıklayalım; şirketler, her Aralık ayında bir sonraki sene kullanacakları resmi defterleri tasdik ettirmek zorundadır.
Bir başka ifade ile hesap dönemi takvim yılı olanlar, bu defterlerin kapanış tasdikini Mart ayı sonuna kadar yaptırmalıdırlar. Tasdik Yenileme başlığı altında bu konu VUK'da düzenlenmiştir. Bir başka ifade ile, hesap dönemi takvim yılı olanlar, bu defterlerin tasdikini Ocak ayı sonuna kadar yaptırmak zorundadırlar.
Buna göre, gelir vergisi ile ilgili tam tasdik sözleşmeleri, düzenlendikleri tarihi izleyen en geç Kasım ayı, kurumlar vergisine ilişkin tam tasdik sözleşmeleri ise en geç Aralık ayı sonuna kadar feshedilebilecek, bu tarihten sonra yapılacak fesihler geçerli olmayacaktır.
YMM raporları, bazı durumlarda devlet kurumlarının özel şirketlerden zorunlu olarak istediği, bazı durumlarda ise YMM raporunu yeterli gördüğü için belge sayısını azaltmak için talep ettiği raporlardır.
Yeminli Mali Müşavir (YMM) Ne Demek? Yeminli mali müşavir, bir şirketin mali belgelerinin doğruluğu ve düzeninden sorumludur. Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri