Mükelleflerin mevcut yasal düzenlemelere göre tam tasdik hizmeti alma zorunluluğu yoktur. Aktif toplamı ve/veya net satış hasılatı ne olursa olsun tüm mükellefler, isterlerse yıllık beyannameleri için Yeminli Mali Müşavirlere tam tasdik yaptırabilirler.
Kurumlar vergisi veya gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden 2022 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 40.254.000 TL ve net satışlar toplamı 80.487.000 TL aşmayan mükellefler, 2023 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.
Kurumlar Vergisi Mükellefleri için Tam Tasdik hesaplanacak ücret alt sınırı yıllık 65.000 TL olarak belirlendi.
Tam tasdik yaptıran işletme ve şirketler tam tasdik yaptırmayan mükelleflere göre daha az vergi inceleme riski ile karşılaşmaktadır. Tam tasdik yapılması halinde de vergi incelemesine girebilmek durumu ile karşılaşılabilir. Özellikle de şikayet, ihbar gibi durumlarda vergi incelemesine girmek muhtemeldir.
Tam Tasdik Hizmeti Nedir? Tam Tasdik hizmetinde, kurumlar vergisi mükelleflerinin vergiye tabi yasal defter ve belgeleri yılı içerisinde vergi mevzuatı açısından incelenir, varsa eksiklik ve hatalar düzelttirilir, bunun sonucunda kurumlar vergisi beyanının sağlıklı bir şekilde verilmesi sağlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Mükelleflerin mevcut yasal düzenlemelere göre tam tasdik hizmeti alma zorunluluğu yoktur. Aktif toplamı ve/veya net satış hasılatı ne olursa olsun tüm mükellefler, isterlerse yıllık beyannameleri için Yeminli Mali Müşavirlere tam tasdik yaptırabilirler.
Tam tasdik yaptırılması, esas itibarıyla, malî müşavirlik hizmeti alınmasını ve bu suretle vergisel risklerden korunmayı sağlar. Yeminli Mali Müşavirlere tasdik ettirilen beyannameler ve bunlara ilişkin malî tablolar, kamu idaresinin yetkili memurlarınca incelenmiş belgeler olarak kabul edilir.
“Tasdik raporlarının ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile birlikte veya beyannamenin verildiği ayı takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerekir.”
Öncelikle şunu belirtelim, bir şirketiniz var ise mali müşavirlik firması ile çalışmanız zorunlu, yani siz kendiniz, beyannamelerinizi vermeniz kanunen mümkün değil. Ayrıca mali müşavirlik firmasına size ait olan ve ödeyeceğiniz vergi ve sigorta tutarlarını göndermemeniz gerekli.
Aktif toplamı ve/veya net satışı ne olursa olsun tüm mükellefler, yıllık beyannameleri için Yeminli Mali Müşavirlere tam tasdik yaptırabilirler. Tam tasdik yaptırılması, zorunlu değil ihtiyarî olup tam tasdikin avantajlarından yararlanmak isteyen mükellefler tarafından tercih edilmektedir.
Kâğıthane YMM, mali müşavirlerin yaptığı tüm görevler ile ilgilenirler. Ancak defter tutmak gibi bir görevlileri bulunmamaktadır. Yeminli mali müşavirler yemin ettikleri için defter tutamazlar, bu yasaktır. Aynı zamanda yeminli mali müşavirlerin Kâğıthane tam tasdik yetkisi bulunmaktadır.
Şu kadar ki, tasdik raporunun zamanında ibraz edilmemesi halinde, mükellefe tebliğ edilmek şartı ile 60 günlük bir mühlet verilir. Tasdik raporunun bu süre içinde de ibraz edilmemesi halinde mükellefler tasdike konu haktan yararlanamazlar.
Madde 14 –Meslek mensupları, hizmet verdikleri işyeriyle düzenleyecekleri sözleşmelerin bilgilerini, bağlı oldukları odalara iletmek zorundadırlar. İşyerine bağlı çalışan muhasebeci mali müşavirler tuttukları defterleri ve bunlarla ilgili belgeleri itinalı şekilde muhafaza altına almak zorundadırlar.
Cevap: İndirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanmak için yatırımın Teşvik Belgesi kapsamında olması yeterlidir. Ayrıca yeminli mali müşavir raporu ibraz mecburiyeti bulunmamaktadır.
Öncelikle şöyle açıklayalım; şirketler, her Aralık ayında bir sonraki sene kullanacakları resmi defterleri tasdik ettirmek zorundadır.
"Tasdik raporlarının ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile birlikte veya beyannamenin verildiği ayı takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerekir."
evet muhasebenizi kendiniz tutabilirsiniz. Beyannamelerinizide kendiniz verebilirsiniz.
Yukarıda belirttiğimiz kişi ve kuruluşlardan, VUK 'un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar ticari defter tutmak zorunda değillerdir ve bunun için mali müşavir tutma zorunlulukları bulunmuyor..
3568 sayılı yasaya VUK 340 No.lu Genel Tebliğine göre bir engel yok.
√ İade talebinin 10.000 TL'yi veya YMM Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan mükellefler için 100.000 TL'yi aşması halinde, aşan kısmın iadesi vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir.
Yeminli Mali Müşavir (YMM) Ne Demek? Yeminli mali müşavir, bir şirketin mali belgelerinin doğruluğu ve düzeninden sorumludur. Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir.
Buna göre, gelir vergisi ile ilgili tam tasdik sözleşmeleri, düzenlendikleri tarihi izleyen en geç Kasım ayı, kurumlar vergisine ilişkin tam tasdik sözleşmeleri ise en geç Aralık ayı sonuna kadar feshedilebilecek, bu tarihten sonra yapılacak fesihler geçerli olmayacaktır.
Tam Tasdik Raporu' nun amacı, şirketlerin devlete karşı sorumlu olduğu vergi ve diğer ödemelerin ya da şirketin yararlandığı istisnaların doğru bir şekilde tespit edilmesidir. Rapor yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi için yazılır. Yani, her bir rapor 1 yıllık dönemi içerir (Örn: 01.01.2019-31.12.2019).
Tam tasdik denetimi ihtiyari olup şirket yönetimlerinin takdirindedir. Vergi ve inceleme risklerini azaltmak isteyen şirketler tam tasdik denetimini talep etmektedirler. Bağımsız denetim ise Kamu Gözetim Kurumunun yayınladığı yasal kriterlere uyan şirketler için zorunludur.
Bu doğrultuda Hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflere ait 2021 yılı Tam Tasdik Raporları 31. Temmuz 2022 tarihine kadar gönderilebilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı cevap yazısına aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşılabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri