Programlarını İçerir. Meslek Liselerinin Motor, Makine, Torna-Tesviye, Elektrik, Elektronik Vb. Bölümleri mezunu olanlar, 32 günlük yağcı kursu yerine 15 günlük bu kursa katılarak gemiadamı cüzdanlarını yağcı olarak çıkarabilirler.
Yağcı eğitimi 29 gün teori , 3 gün uygulama olmak üzere toplam 32 ders günü sürmektedir. Teori eğitimi sonrası kursiyerler Köyceğiz gölü kıyısında kurulan, Yangın eğitim ve can kurtarma araçları tesislerine götürülmektedir.
Yağcılık eğitimi kurstan kursa bağlı olarak yaklaşık 35–40 gün sürmektedir ve muhakkak devam zorunluluğu vardır. Kurstan sonra yine güvenlik sertifikaları için 3 günlük bir kurs gerekmektedir. Kurstan sonra gerçekleştirilecek sınavdan başarıyla ayrılanlar yağcı olmaya hak kazanırlar.
YAĞCI: Çalışılan geminin özelliğine göre değişse de, Yağcının genel olarak makine dairesinde bulunan sistemlerin bakımını, tutumunu, onarımını yapmak ve makine dairesinde vardiya tutmak gibi görevleri vardır.
Yağcılık, gemilerde Makine Dairesinde makine vardiya zabitiyle beraber vardiya tutan makinanın işletim, bakım ve tutumunda vardiya süresince ona yardımcı olan makine sınıfı tayfa yeterliğidir. Kursa kimler Katılabilir?
İlgili 37 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Gemi Yağcısı 2023 yılında ortalama 25.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Yağcısı , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.460 TL maaş alıyordu.
Usta Gemici Olmak için Aranan Şartlar :
18 yaşını tamamlamış olup, en az ilköğretim okulu mezunu olan ve aşağıda ki şartlardan birini tamamlayan herkes USTA GEMİCİ olabilir. GEMİCİ Belgesi ile 18 ay deniz hizmetine sahip olmak.
Akıl ve ruh sağlığı bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, kan hastalıkları (AIDS), iskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar, uzun süreli bulaşıcı hastalıklar, duyu organlardan denizde çalışmaya engel olabilecek sorunlar gemi adamı sağlık raporu almaya engel olan durumlar arasında yer alır.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur.
Yağcı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yağ çıkaran veya satan kimse. Makineleri yağlayan kimse.
Gemi adamı belgesi fiyat, 2023 yılında 400 TL'den başlar. Gemi adamı belgesi (Cüzdan,defter ve sertifika ücreti) fiyatı 300-350 TL'dir. Pusula Denizcilik'te 4500 TL'ye 6 haftalık ayrı bir kurs da vardır. Gemi adamı sınav ücreti fiyat, 2023 yılında 100 TL'dir.
Gemide Güvenlik
Yüzme bilmek şart değil. Özellikle ticari gemiler çok büyük. Eğitimde öğrendiğim kadarıyla bir geminin batması son teknoloji ile hayli zor. Gemi adamının can güvenliği için önlemler alınmış.
4 yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumunun Makine Mühendisliği ya da Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve gemide üçüncü çarkçı olarak işe başlamışsanız 36 aylık hizmet sonrasında gireceğiniz sınavla ikinci çarkçı rütbesine yükselirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.880 TL maaş alıyordu.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Gemi Yöneticiliği (Güverte Zabitliği), Gemi Elektroniği ve Haberleşme Zabitliği, Makine Zabitliği, Yat Kaptanlığı, Balıkçı Gemisi Kaptanlığı, Su Ürünleri Üretimi Teknisyenliği.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
Kaptan olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak şartı bulunmaktadır. Staj dönemini tamamladıktan sonra Denizcilik Müsteşarlığı'nın yaptığı Gemi Adamları Yeterlilik Sınavından başarı ile geçmek gerekmektedir.
Aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç iş sözleşmesine dayanarak en az 6 ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanır. İzin süresi, 6 aydan 1 yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
- İdaremizce düzenlenen “Gemiadamı Cüzdanı'nın süresi 5 yıldır. - PVC kart şeklinde dizayn edilen “Gemiadamları Belgesi”nin süresi yeterlilik belgesi ve STCW Sertifikalarının süresinin bitimine bağlıdır.
4/a statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 prim günü ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Ayrıca prim gününüz yeterli olmakla birlikte, 4/b kapsamındaki sigortalılıktan sonra en az 1260 gün 4/a kapsamında prim gününüz olması gerekiyor. 4/b statüsünden emeklilik için 9000 prim günü şartına tabisiniz.
21.06.2023/LİSE MEZUNİYETİ ŞARTI GELİYOR.
Gemiadamı Cüzdanı çıkarabilmek için ilköğretim mezunu olmak yeterlidir. Fakat şu an taslak aşamasında olan ve yakında yürürlüğe girmesi beklenen yeni yönetmeliğe göre, T.C. Gemiadamı Cüzdanı çıkarabilmek için lise mezuniyeti şartı gelecektir.
Gemi adamı mesleğini yapmak için 16 yaşını tamamlamış olmak da en önemli şartlardan biridir. Gemici olmak için gerekli evraklar, başvuru yapılan kuruma ve alınmış olunan eğitimlerin özelliklerine bağlı olarak hazırlanabilir.
Gemide çalışmak birçok kişi için bir tutkudur. Oldukça zorlu yönleri ve hiyerarşinin hakim olduğu gemi hizmetleri hem psikolojik hem de bedenen sağlıklı insanların yapabileceği zorlu meslek grupları arasında yer almaktadır. Her meslekte olduğu gibi gemi hizmetlerinde de hem olumlu hem de olumsuz birçok yön vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri