Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
İhtiyati bir tedbir olarak da uygulanan bu karar görevden uzaklaştırma olarak adlandırılır. Açığa alınma olarak da adlandırılan görevden uzaklaştırma ile bir cezalandırma yapılmış olmaz. Bu uygulama ihtiyaten alınır ve belirli bir süreliğine devlet memuru görevini yapmaz.
Görevden uzaklaştırılanların prime esas kazançlarının yarısı üzerinden prim alınır, prim ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı (15 gün) olarak hesap edilir.
Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Değişik 141 inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.
Memur hakkında ya var olan bir disiplin soruşturması sebebi ile görevden uzaklaştırma kararı verilebilir veya daha bir soruşturma açılmamış olsa dahi personelin soruşturmaya konu bir davranış ve fiili durumunda da görevden uzaklaştırma kararı çıkabilir.
İlgili 16 soru bulundu
"Süre" başlıklı 145 inci maddesinde, "Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
Açığa alınan şehir dışına çıkabilir mi? 657 sayılı Kanunda ise memurların ikamet ettikleri veya görev yaptıkları il dışına çıkışlarını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Sonuç olarak hukuki açıdan idari izin kullanan memurlar izin süresince herhangi bir izne tabi olmaksızın il dışına çıkabilir.
Görevden uzaklaştırma tedbiri; bir disiplin kovuşturmasından kaynaklandığı hallerde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır. Bu halde memurun tekrar görevine başlatılması zorunludur.
Görevden uzaklaştırılan veya hakkında disiplin soruşturması yürütülen personelin başka bir kuruma naklen atanmasında mevzuat açısından bir engel bulunmamaktadır. <
657 sayılı Kanunun 137. ve devamı maddelerinde görevden uzaklaştırma usulü belirtilmiş olup, sözleşmeli personelin sözleşmesinin askıya alınması usulü ise mevzuatımızda bulunmamaktadır.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 31 ve Madde 15 hükümlerinde açıklanan durumlara gore de, bir memur kurumu tarafından görevden uzaklaştırılırsa veya herhangi bir suçtan tutuklanırsa veya gözaltına alınırsa bu memura görev aylıkları 2/3 olarak ödenir ve hizmet süreleri de yarım olarak hesaplanır.
Memuriyetten çıkarılma/atılma, emeklilik haklarının kaybına neden olmaz. Emeklilik şartlarının sağlanmış olmasına bağlı olarak emekli aylığı tam olarak bağlanır.
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
İstifa edebilirsin ancak. Diğer kuruma geçmek için şartlar oluşsa bile 6 ay beklemek zorundasın.
Ne var ki ilk 10 günden sonraki günler için Devlet Memurları Kanunu'na göre memurun görevden çekilmiş sayılması söz konusu olacağı için memurun işe gelmemesi, görevden kendi isteği ile ayrılması olarak değerlendirilecek ve disiplin cezası söz konusu olmayacaktır.
D- EMEKLİLİK AYLIĞI BAĞLANMASI
Aylık bağlanabilmesi için memuriyet, SSK, BAĞKUR hizmetlerinin toplamında memurluktan emekli olabilme şartları taşınması halinde memur görevinden atılmış olması, görevden çıkarılmış olması, istifa etmesi gibi durumların bir önemi bulunmamakta olup ilgili kişilere aylık bağlanmaktadır.
Mazeretsiz ve kesintisiz olarak 3-9 gün işe gitmeyen memur: Bu gruptaki memurlar, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla karşılaşırlar. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, kanunda “memurun bulunduğu kademede ilerleyişinin 1 yıldan 3 yıla kadar durdurulması” şeklinde tanımlanır.
TÜRK CEZA KANUNUNDA MEMUR SUÇLARI: ZİMMET, İRTİKAP VE RÜŞVET. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Babının birinci, ikinci ve üçüncü fasıllarında; devlet idaresi aleyhinde işlenen suçlardan basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlama, irtikap ve rüşvet suçları düzenlenmiştir.
Mevzuatımız şuanda sadece bu iki cezaya cevaz vermektedir. Dolaysıyla, borçları sebebiyle hakkında yasal yollara başvurulan memurun memuriyetine son verilmesine ilişkin düzenleme bulunmamaktadır. Bu durumdaki memurlar hakkında sadece kınama, tekrarı halinde ise aylıktan kesme cezası uygulanabilmektedir.
açığa alınan bir devlet memurunun maaşı ve emekliliği işlemeye devam eder. açığa alınan memur, her zamanki gibi mesai saatleri içerisinde işyerinde bulunmak zorundadır. ancak herhangi bir iş yapamaz. boş boş oturur. herhangi bir ek mesai tazminatı - ödemesi de haliyle alamaz.
Açığa alınma, görevden uzaklaştırma, işten el çektirme, tutuklanma, gözaltına alınma ve benzeri haller ile akli dengesizlik gösteren personelin tabancası birimince geçici olarak alınıp muhafaza edilir. Ancak bu haller meslekten ihracı gerektirdiğinde tabanca geri verilmez.
Görevden uzaklaştırma tedbiri bu yönlerden hukuka aykırılık oluşturuyorsa, tedbirin uygulanmasından itibaren 60 gün içinde bu işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, işlemi gerçekleştiren makama karşı idari mahkemelerde dava açılabilir.
-Emniyet Teşkilatı mensuplarının, 657 sayılı Kanunun l inci maddesinde “Emniyet Teşkilatı mensupları özel kanunları hükümlerine tabidir.” denilmiş ise de, emniyet mensuplarının giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde yer aldığından intibaklarının 657 sayılı Kanuna göre ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri