Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Hem konut hem işyeri olarak kullanılan ve serbest meslek erbabının mülkiyetinde bulunan konutun ısıtılması, aydınlatılması GİBİ (su, telefon, internet aboneliği, temizlik, aidat vs.) giderlerinin de yarısı gider kaydedilebilir ve KDV'sinin yarısı indirilebilir.
Şahıs Şirketi Vergi Oranları
24.000 TL'ye kadar olan gelirler %15 vergilendirilir. 53.000 TL'nin 24.000 TL'si 3600 TL şeklinde vergilendirilir. 24.000 TL'den daha fazlası ise %20 vergi alınır. 130.000 TL'nin 53.000 TL'si 9400 TL şeklinde vergilendirilir. 53.000 TL'den daha fazlası ise %27 şeklinde vergilendirilir.
İlgili 24 soru bulundu
Şahıs şirketleri, birçok farklı sektörde faaliyet gösterebilir, şahıs şirketleri, vergi mevzuatına göre birçok farklı vergi ödemek zorundadır. Bunlar arasında gelir vergisi, damga vergisi, muhtasar ve Katma Değer Vergisi sayılabilir.
Evinize ait Internet, elektrik, su, telefon, doğalgaz, aidat gibi giderlerin 1/2 sini gider olarak kullanabilirsiniz. Ama kira stopajı her ay evin aylık toplam kirası üzerinden hesaplanır. Yarısı üzerinden değil. Çünkü evin kirasının tamamını gider olarak kullanabiliyorsunuz.
Belgeli, gerçek giderde ise yüzde 15'lik sınır yok. Belgeli gerçek giderler, yüzde 15'lik sınıra takılmadan vergi matrahını azsaltıyor, dolayısıyla ödenecek vergiyi de azaltıyor. Bazı gider belgelerinin tümü 'gerçek gider' olarak vergi hesabında dikkate alınabiliyor.
Şirketinize bu gayrimenkulü alıyorsanız fatura üzerinde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapabilir ve eğer katma değer vergisi ödeyen bir firma iseniz vergi ödemenizi azaltabilirsiniz.
Cep Telefonu Cihazı Gider Yazılır Mı? Çalışanların satın aldıkları cep telefonları, şayet şirket üstüne alınmışsa ve şirketin hizmetleri amacıyla kullanılacaksa kişi şirketlerinde gider olarak gösterilmesi mümkündür.
Şahıs şirketlerinde en çok tercih edilen işletme türleri, bakkal, kuaför, manav, kasap, terzi gibi kurulan küçük işletmelerdir ancak bu işletmelerin dışında pek çok iş kolunda çalışabilirler. Şahıs şirketlerinin yalnızca bankacılık ve borsa alanında çalışması yasaktır.
Kendinize ve çalışanlarınıza ait yemek fiş ve faturaları ödeyeceğiniz vergiden düşülür (193 Sayılı Gelir vergisi Kanunu -Md 40 ) dışarı çıktığınızda veya evde çalışırken içtiğiniz kahve, bira, viski , ayran, şıra v.b. de gider olarak kabul edilir.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Şahıs Şirketinde Bağ-Kur Zorunlu Mu? Bir şirkete hisse ortağı olan ya da şirket sahibi kişiler için Bağ-Kur sigortası yapmak zorunludur.
Bu noktada merak edilen "Firma kendine fatura kesebilir mi?" sorusuna da cevap verelim. Bildiğiniz üzere, fatura bir hizmet veya ürünün satılmasıyla alıcıya yani müşteriye verilen belgedir. Bu durumda bir firmanın kendi kendine fatura kesmesi mümkün değildir.
Şahıs şirketi vergi dilimleri genel olarak %15 ile %40 arasında değişiklik gösterir. Elde edilen kazancın miktarıyla beraber dahil olunan vergi dilimi de değişir. Bununla beraber limited şirketlerde sabit bir %20 oran vardır ve şirketin kazancı ne olursa olsun hep bu oran üzerinden vergilendirilir.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Şahsın kişisel borcu dolayısıyla üzerinde icra takibi bulunması dolayısıyla şirket kurulmasında ticaret işletmelerindeki gibi bir engel bulunmamaktadır.
Muhtasar beyannamede kira stopajı, mali müşavir makbuzu stopajı, çalışanların gelir vergileri gibi sayılar beyan edilir. Kira stopajı ise kiralık ofis ya da işyeri kullanan şahıs şirketleri için geçerlidir. Kiracı şahıs şirketi sahipleri işyeri kirasının %10'u kadar stopaj öder.
Şahıs şirketleri gelir vergisi, KDV ve Muhtasar Beyannamesi (Stopaj Vergisi) ödemektedir. Kazanç odaklı vergilendirme sisteminde belirtilen vergi oranları şekildeki gibidir: 32.000 TL'ye kadar %15 oranında vergi ödenir. 70.000 TL'nin 32.000 TL'si için 4.800 TL, daha fazlası için %20 oranında vergi ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri