(3) Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmaz.
Yurtdışı çıkış harç ücretinden muaf kişiler şunlardır: Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar, 7 yaşını doldurmamış olanlar, Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı.
Yurtdışında oturma izni bulunanların pasaportlarında 'işçidir, işçi ailesidir, işçi çocuğudur veya süresiz oturumu bulunmaktadır' kaşesi yer alanlar, (Oturum belgelerini göstermeden de harçtan muaftırlar.)
Seyahate çıkacakların, yurt dışı çıkış harcı ödeme yapması zorunludur. Bu noktada en merak edilen “Yeşil pasaportlular yurt dışı çıkış harcı öder mi?” sorusunu da cevaplandırabiliriz. Kanundaki değişiklikler neticesinde 2013 yılından bu yana yeşil pasaport sahipleri de bu harcı ödemekle yükümlüdür.
İlgili 17 soru bulundu
Hususi damgalı (Yeşil) ve Hizmet damgalı (Gri) Pasaportlar
Buna göre aktif/görevde bulunan devlet memurları bağlı bulundukları kurumdan “yurtdışına çıkışlarında sakınca olmadığına dair bir belge” göstererek çıkış yapabiliyor.
* Hususi damgalı (Yeşil) pasaportlar harçtan muaftır. Bu nedenle hususi pasaport alacaklar sadece cüzdan bedeli olarak belirlenen ücreti ödeyeceklerdir. Bunun dışında hiçbir ücret ödenmemelidir.
Yurt dışı çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu kullanarak yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların pul işlemi için ödediği bedelin adıdır. Bu bedel “pul harcı” olarak da adlandırılır.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadardır? Yurtdışı çıkış harcı uzun zaman 15 TL olarak alınmış olsa da 2022 yılında yapılan zam ile 50 TL'ye çıkarılmıştır. Ardından yeniden yapılan zam ile 150 TL'ye çıkarılan yurt dışı çıkış harcı; 2023 yılı ile 150 TL olarak ücretlendirilmeye devam etmiştir.
Bununla birlikte, talep edilmesi durumunda https://ivd.gib.gov.tr adresinden kullanıcı girişi gerçekleştirildikten sonra “Ödeme ve Borç İşlemleri-Yurt Dışı Çıkış Harcı Sorgulama" menüsü aracılığı ile tutarın EGM'ne aktarılma durumu sorgulanabilmektedir.
Yurt dışı çıkış harcını ödemezseniz pasaport kontrol noktasından geçemezsiniz.
Yurt dışına çıkacak yolcular, çıkış harç pullarını terminal dâhilinde pasaport kontrolü öncesinde bulunan noktalardan hem nakit hem de kredi kartıyla temin edebilmektedirler.
Maliye Bakanlığı yurtdışı çıkış harcını, şehir merkezlerindeki vergi daireleri ve yetkili banka şubelerinden yatırabilirsiniz. Ayrıca Maliye Bakanlığına ait harç bürolarından, ve havalimanlarının dış hatlar gidiş terminallerindeki ödeme noktalarından ve 7/24 açık banka şubelerinden de ödeme yapabilirsiniz.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur. Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir.
Öğrenci pasaportu; 25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir. Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimlere Verilir? 25 yaşından küçük olan öğrenciler, pasaport harcından muaf tutulurlar.
Bir diğer yalnızca kimlikle ziyaret edilen ülkelerden biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise yurt dışı çıkış harcı uygulamasından muaf tutuluyor. KKTC'ye seyahat eden kişilerin kimlikle seyahatleri sırasında harç ödemelerine gerek yok. Pasaportla çıkışlarda ise harç ödenmesi zorunlu tutuluyor.
Yeşil pasaport harç bedeli (2023)
Hususi damgalı pasaport dış kapak renginin yeşil olması nedeniyle yeşil pasaport olarak da anılır. 2023 yılı yeşil pasaport ücreti 501 TL olan defter bedelinden ibarettir. Yeşil pasaport, harç bedelinden muaftır.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
Yurt dışına çıkış yapmak isteyen yeşil pasaport sahiplerinin seyahat sağlık sigortası yaptırması zorunlu değildir ancak Almanya gibi yeşil pasaportlulara seyahat sağlık sigortasını zorunlu tutan ülkeler de vardır. En doğru bilgiyi almak için ilgili ülkenin resmî konsolosluk sitesini ziyaret etmek gerekir.
Harç pulu: 7 yaşından küçük çocuklar için yurt dışı harç pulu parası alınmıyor.
Yurt dışına çıkış harcı, havalimanlarında bulunan satış noktalarına veya harç pulu otomatlarına, terminallerine hem nakit hem de kredi kartıyla ödenebilir ve pul temin edilebilir. Yurt dışı çıkış harcının belli bir geçerlilik süresi yoktur. Ödemiş olduğunuz harç pulunu herhangi bir seyahatiniz için kullanabilirsiniz.
İnteraktif Vergi Dairesi'nin resmi internet adresi olan “ivd.gib.gov.tr” adresine giren kişiler ana sayfada yer alan hızlı hizmetler arasından “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” sekmesine tıklayabilirler. Ardından karşılarına çıkacak olan sayfadan "yurt dışı çıkış harcı ödeme” seçeneğine tıklayabilirler.
Yeşil pasaport sahipleri 100'den fazla ülkeye vizesiz seyahat edebilir. Bu ülkelerin detaylı listesine ve ne kadar süreyle vizesiz olarak kalabileceğinize buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca yeşil pasaport sahipleri pasaport harcından da muaf tutulmakta ancak pasaport defter bedelini ödemek zorundalardır.
– Bunun için direk olarak https://www.turkiye.gov.tr/nvi-pasaport-basvuru-durum-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri