Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Gerekli tamirat ve onarım işlemlerinin evin kiraya verilmesinden önce yapılması gerekir. Kiracının bu tip sorunlardan kaynaklı yaptığı ödemeler ise kira bedelinden düşülen masraflar arasında yer alır. Kiracı, eve taşınmadan önce çeşitli tesisat ve altyapı sorunlarını kontrol etmelidir.
Banyo ve mutfak tadilatı gibi giderler olağan kullanım gideri niteliğinde olmayıp yatırım ve demirbaş niteliğindeki bir gider olduğu için mal sahibine aittir. Kiracıdan istenemez.
Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemez. Eşyalı ev kiralandığı zaman, eşyalarda meydana gelen arızanın tamir ücretini de mülk sahibi öder.
İlgili 30 soru bulundu
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Kiracı, kiralananı satın almak ya da kendisi çıktıktan sonra kiralamak isteyenlerin görmesine ve gezmesine izin vermekle yükümlüdür. Ev sahibi isterse fotoğraf çekimi de yapabilir. Ancak bu yapılırken kiracıya en uygun zaman seçilmelidir.
Bu nedenle kombi bakım masrafları genelde ev sahipleri tarafından karşılanıyor. Tabii istisnalar da var. Mesela kombide kullanım hatasından arıza oluşması gibi. Veya kira sözleşmesinde bakım masraflarını ilgilendiren özel maddeler bulunması durumunda, bu masrafı kiracının karşılaması da söz konusu olabiliyor.
Bu gibi durumlarda kanun maddesi açık olup kiracının kiralananda meydana gelen olağan eskime ve bozulmalardan sorumlu olamayacağı belirtilmekte olduğundan bu sözleşme maddesine dayanarak ev sahipleri kiracıdan evi boyatmasını talep edemeyecekler ve sözleşme maddesi kanun hükmüyle beraber geçersiz hale gelecektir.
Buna göre sözleşmenin sona ermesi halinde aksi kararlaştırılmamışsa taraflar arasında kiralanana yapılan faydalı ve zorunlu masrafların talep edilmesi mümkündür.
“Kiracı; klima, kombi, radyatör veya ankastre ürünlerin yıllık periyodik bakımlarını karşılamak zorunda. Bunları kiradan düşemez. Ayrıca kullanım kaynaklı bir arıza ortaya çıkmışsa (Örneğin kombinin yanlış kullanılması kaynaklı bir arıza oluşmuşsa) bu gideri ya da malzeme değişimini yine kiracı ödemek zorunda...
Eğer kiracı elektrik, su, doğalgaz aboneliklerini kendi ismine çevirmişse ana borçlu olacaklardır. Dolayısıyla bu kurumlar ev sahipliği veya kiracılık gibi ayrım yapmayacaklardır. Ancak kiracılar bu demirbaş olarak sayılabilecek sayaçların değişim bedellerini ev sahiplerinden talep edebilirler.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir.
Bir kiralık evde duşakabin kırılmışsa bu kırılmanın sebebine bakılması gerekir. Bu şekilde mesele kolay bir şekilde çözüme ulaştırılır. Kullanıcı hatasıysa masrafı kiracı, değilse ev sahibi öder.
Kiracı, kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle iş kaybı veya benzeri nedenlerle zarar görürse, ev sahibi kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracının taşınma, nakliye veya benzeri masraflar nedeniyle uğradığı zararlar için ev sahibi tazminat ödemekle yükümlüdür.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Depozitonun banka hesabına yatırılması halinde; banka, güvence bedelini ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülkün zarar gördüğünü öğrenirse, ivedilikle meydana gelen zararları tespit ettirmelidir. Taşınmazda meydana gelen zararların tespitinin yapılması kiralananın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilir. Bu hallerde yapılacak tespit, delil tespiti niteliğindedir.
Bir kira sözleşmesinin sona ermesi kiracının evi tahliye etmesi ile olmaz. Kira sözleşmesi ev sahibine anahtar teslimi ile sona erer. Hatta kiracılar bu anahtar teslimi için ev sahibinden anahtar teslim tutanağı almalıdırlar. Bunu yapmayan kiracılar ev sahibine kira ödemesi yapmaya devam etmek zorundalar.
Konuyu en kısa hali ile özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya yani kiracıya aittir. Kombi bakım masrafını karşılamak, konut-işyeri içerisinde kalındığı sürece her yıl düzenli şekilde kombiye bakım yaptırıp kullanmak da yine kiracıya aittir.
Kiracılık hukuku kapsamında Borçlar Kanununa göre demirbaşların iyi tutma halinde ki masrafları kiracıya ait olmaktadır. Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ise ev sahibine ait olmaktadır. Bu durumda kombi bakımı elbette ki kiracıya aittir diyebiliriz.
- Kombi bakımının yaptırılmaması: Ev sahibi, konutu kiralarken kombinin gerekli bakımlarını yaptırarak teslim etmek zorundadır. Kombi kiracıya çalışır ve sorunsuz bir şekilde teslim edildiyse ve kombiyi kullanmaya başladıktan 1 yıl sonra bakım yaptırılmaması nedeniyle kombi arızalandıysa masrafı kiracı ödeyecektir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Kanundan da anlaşılacağı üzere ev sahibinin üstsoyu olan annesinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmaktadır. Fakat belirtmek isteriz ki bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri