İmza sirküsü kime verilir? İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanılır. Şirket yetkilisinin imza yetkisini bir başkasına geçirmesi için öncelikle noterden vekalet alması gerekir. İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır.
İmza sirküleri belgesi tüzel kişilere verilir. Tüzel kişi hukuki olarak çok sayıda kişinin mal varlığından doğan ve tek bir kişi olarak kabul edilen kişiye verilen isimdir. Şirketlerin, markaların yöneticileri tüzel kişi statüsünde yer alır. İmza sirkülerini sadece tüzel kişiler kullanabilir.
Noter tarafından onaylanan imza sirküleri sayesinde şirket adına imza yetkisi olan kişi belirlendiği için şirkette çalışan farklı kişiler şirket adına ticari faaliyette bulunamaz. Bu sayede evrakta sahtecilik gibi sorunların önüne geçilir.
Örneğin imza beyannamesi gerçek kişiler(şahıs şirketleri) tarafından yaptırılır. Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur.
İlgili 40 soru bulundu
Genel olarak yetkili kişinin görev süresinin tamamlanmasıyla birlikte imza sirküsünün geçerlilik süresi de sona erer. İmza sirküsü, düzenlenirken geçerlilik süresinin ne kadar olacağı belirtilmektedir. Şayet bir süre belirtilmemişse imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
Bir kuruluş adına yürütülen tüm resmi işlemlerde ya da ticari sözleşmelerde, yetkili kişilerce atılan imzaların kayıt altına alındığı imza sirküsü; olası sahte girişimlere karşı oluşabilecek sorunların çözümü için en önemli belge niteliğini taşımaktadır.
İmza sirküsü ücretleri yıllara göre değişiklik göstermektedir. İmza sirküsü 2021 ücreti tek nüsha fiyatı 98 TL'dir Bunun yanında 2. nüsha alınmak istediğinde ise ücreti 49 TL'ye gelmektedir. Yani 2 adet imza sirküleri almanın fiyatı 147 TL'ye gelmektedir.
İMZA SİRKÜLERİ E-DEVLETTEN ALINABİLİR Mİ? İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
İmza sirküsü, temelde kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olan belgedir. İmza beyannamesi ise kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında hazırlanan, üzerinde nüfus bilgileri ile imza örneklerinin olduğu belgedir.
İmza sirküleri yapılan kişiye bu belge ile noter tarafından bir temsil yetkisi ve belgesi verilmemektedir.
Masaüstünüzde bulunan e-imza uygulamasını açınız ve ekrandaki işlem kodunu giriniz. ( e-Devlet Kapısı e-İmza Uygulaması'nı bilgisayarınıza indirmelisiniz. Uygulamayı indirmek için tıklayınız. Daha önce indirdiyseniz tekrar indirmenize gerek yoktur.) İmzalama işlemini gerçekleştiriniz.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Noterdeki görevli imza sirküsü belgesini hazırlar ve arka sayfasına TC kimlik fotokopisini ve ticaret sicil gazetesi fotokopisini ekleyerek sizden 3 tane imza atmanızı ister. Ardından bir nüshası noterde kalmak üzere size teslim edilir. İşlem bu şekilde tamamlanır.
Merhaba. Notere gitmeye gerek kalmadan e-Devlet'ten imza beyannamesi alınır mı? İmzadan kastınız e-İmza ise evet alınıyor.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
İmza yetkisi verilen personele, noter tarafından yetkisini gösteren bir belge verilir. Bu belgede ilgilinin adı, soyadı, sıfatı, yetkinin verildiği tarih, yemini yaptıran mahkemenin adı, yetki sınırları, yetkiyi nasıl kullanacağına dair bilgiler yer alır.
İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır. Mümkünse her zaman aynı kalemle imza atılmalı, hatta imza kalemi olarak belirlenmiş bir kalem bulundurulmalıdır. İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır.
Kağıt üzerinden yapılan işlemlerde, ıslak imza kişinin işlem için rızasını gösterir. İmzanın, ilgili kişiye ait olup olmadığını anlamak kolay değildir. Bu boşluktan yararlanarak sahte imza ile dolandırıcılık yapılması yaygındır. Sahte imzanın hukuki karşılığı belgede sahteciliktir.
Ticaret Bakanlığı bazı işlemlerde noter onaylı imza sirkülerinin ibraz şartını kaldıran Yönetmelikleri yayımladı. Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre Hal Kayıt Sistemi'ne kayıt için imza sirküleri aranmayacak.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
Temsil yetkisi, anonim şirketin ticari unvanı altına imzaya yetkili kişilerin imzalarını atması yoluyla kullanılır. Bu kural TTK m. 372/2'de de tekrarlanmıştır. Kural olarak şirket adına imza yetkisi olan temsilcilerden ikisinin müşterek imzası (çift imza) aranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri