nüfus cüzdanları yerine yeni T.C. kimlik kartlarının kullanıma sunulması planlanmıştır. Bu planı hayata geçirmek için mevzuatta da düzenlemelere gidilmiş, 2016 yılında yapılan bir kanun değişikliğiyle Nüfus Hizmetleri Kanunu'ndaki nüfus cüzdanı ifadesi çıkartılarak yerine kimlik kartı ifadesi getirilmiştir.
Kimlik belgesi, vatandaşlarına devletçe verilen, kimlikleriyle kişisel durumlarını gösteren resmî belge. Türkçede kimlik, kafa kâğıdı, kafa koçanı, nüfus kâğıdı, nüfus tezkeresi, hüviyet cüzdanı gibi isimlerle de anılır.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı üzerinde yer alan fotoğraf, imza, görsel güvenlik öğeleri ile kişi ve belge fiziksel olarak doğrulanabilmektedir. Sahip olduğu sertifikalar (X.509 kimlik doğrulama ve kart yayıncı sertifikaları gibi), PIN ve Biyometrik veri ile elektronik olarak doğrulanabilmektedir.
(5) Kimlik kartı; kimlik tespiti ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılır. (6) Kimlik kartı, elektronik imza sertifikası yüklenmesi halinde elektronik imza işlemlerinde kullanılabilir. (7) Kimlik kartı seyahat belgesi olarak kullanılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Resimli ve yıpranmamış mevcut nüfus cüzdanları bulunan vatandaşlarımız, yeni T.C. kimlik kartlarını alıncaya kadar geçerli olup bu konuda herhangi bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Sınava girecek olan öğrenciler, resimli ve yıpranmamış mevcut nüfus cüzdanları ile sınava girebilecek olup, T.C.
Maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi “Kimlik kartı sahibi; Kartı kaybetmesi halinde durumu yurt içinde çağrı merkezine veya nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise en yakın dış temsilciliğe bildirmekle, yükümlüdür.” hükmündedir.
Yeni kimlik kartlarının biyometrik veri kaydı (hem sağ hem sol el parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) özelliğiyle noter, tapu, emniyet ve diğer kamu kurumlarında sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerinin yüzde 100 önleneceği belirtiliyor.
T.C. vatandaşlarına 30 gün boyunca pasaportsuz çipli kimlik kartı ile ziyaret etme imkanı sunuyor. Pasaportla ziyaret edecek vatandaşlara 90 gün konaklama hakkı veriyor. Eski ve fotoğrafsız kimlikler kabul edilmiyor.
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
Kimliğinizi evde veya başka bir yerde kaybetmeniz durumunda uçağa binmek için yanınızda; nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, ehliyet gibi T.C kimlik numaranızın ve resminizin olduğu, kimlik yerine geçen belgeyi iç hatlar uçuşlarında göstermeniz dahilinde uçağa binmenize izin verilmektedir.
Nüfus cüzdanı yerine geçen bazı belgeler ile resmi işlem yapmak mümkündür. Nüfus cüzdanı yerine kullanabileceğimiz belgeler pasaport, sürücü belgesi, kimlik kartı ve uluslararası aile cüzdanıdır. Bu belgelerde son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf olması gerekmektedir.
Uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi de kimlik kartı hükmünde kabul edilmektedir. Yine bazı kurum ve kuruluşlarca verilen mesleki kimlik kartları da kendi mevzuatlarında resmi kimlik hükmünde kabul edilmektedir.
Nüfus cüzdanı kişinin Türk vatandaşı olduğunu ve aile kütüklerine kayıtlı bulunduğunu kanıtlayan resmi bir belgedir. Kişilerin kimliklerinin tespiti açısından nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
Yeni çipli kimlik kartları yolda
Nüfus cüzdanlarına T.C kimlik numarası ise ilk kez 2001 yılında eklendi. "Çipli" kimlik kartları ise 14 Mart'ta pilot il Kırıkkale'de dağıtılmaya başlanacak. Nüfus belgeleri "Yüksek güvenlikli ve taklit edilmesi imkansız" olduğu bildirilen çipli kimlik kartları ile son şeklini alacak.
Türkiye'de, kimlik kartlarında yer alan din hanesi, kişinin hangi dini inanç veya mezhebe sahip olduğunu gösterir. Ancak bu bilgi, kişinin tercihine bağlıdır ve zorunlu değildir. Kimlik kartlarında resmi olarak tanınan dinler olan İslam, Hristiyanlık ve Musevilik gibi dinler için seçenekler bulunur.
T.C. kimlik kartı; vize muafiyeti olup anlaşma yapılan ülkelere gerçekleştirilecek seyahatlerde seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir. Vize muafiyeti olmayan ülkeler için geçerli bir pasaport hamili olunması gerekmektedir.
Evet, kimlik fotoğrafları da artık biyometrik olduğu için pasaportta da aynı fotoğrafları kullanabilirsiniz.
Türkiye'den sadece kimlik belgesiyle gerçekleştirilecek seyahatlerde Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) 9303 belgesindeki standartlara uygun, "fotoğraflı" kimlik kartı şartı aranmaya başlandığı duyuruldu.
1972 yılında çıkarılan Nüfus Kanunu'yla kimlik belgelerinin ismindeki hüviyet kelimesi çıkarılarak Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı adlı yeni kimlikler düzenlenmiş fakat eski Nüfus Hüviyet Cüzdanları da 1991 yılına kadar resmî işlemlerde geçerliliğini korumuştur.
Kimlik belgesi üzerindeki bulunan çip içindeki veriler kimliği veren ülkedeki makamlarca dijital olarak imzalanır. Ayrıca kopyalanmaya (klonlamaya) karşı korunur. NFC ile kimlik belgesi çipindeki verilere hızlıca ulaşarak kimlik doğrulaması yapılabilir.
İptal edildikten sonra kartınız bulunsa da iptal işlemi geri alınamaz. Bu durumda, kartınızı kapı geçişlerinde ve nakit harcama noktalarında (kafeterya, spor salonları, sosyal bina, havuz, kütüphane, öğrenci işleri) kullanamayabilirsiniz.
Kimlik kartı başvurusu için www.konsolosluk.gov.tr adresinden randevu alınması ve randevu günü ve saatinde müracaatların Başkonsolosluğumuza şahsen yapılması gerekmektedir.
"Bahse konu yasanın yürürlüğe girdiği 26 Ocak 2016 tarihinden itibaren Nüfus Cüzdanı kayıp edenlere uygulanan idari para cezası uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri