Bu bakımdan, meleğin varlığına iman, peygamberliğe de iman demektir. Meleği inkâr ise, peygamberliği de inkâr manasına gelir. İşte bu sebepledir ki, meleklere iman, iman esasları arasında Allah'a imandan sonra yer almış, daha sonra da kitaplara ve peygamberlere iman etmek zikredilmiştir.
İslam'a göre nurdan yaratılan meleklerin varlığına inanmak, imanın esaslarındandır. Melekler, Allah'ın emriyle çeşitli görevleri yerine getiren, gözle görülmeyen nuranî ve ruhanî varlıklardır. İslam'a göre nurdan yaratılan meleklerin varlığına inanmak, imanın esaslarındandır.
Meleklere inanmanın bir mü'min olarak bize kazandırdığı en önemli husus, bu dünyada başı boş ve kimsesiz olmadığımız bilincidir. Yüce Kitabımızın bize öğrettiğine göre, her an bizimle birlikte olan Kirâmen Kâtibin meleklerinin kaydettiği amel defterimiz bir gün gelecek, bize okutulacaktır.
Meleklere îman, îman esasları içinde mühim bir yer işgal eder. Çünkü melekler, Allah'tan aldıkları İlâhî vahyi peygamberlere ulaştıran birer elçi durumundadırlar. Bu bakımdan vahye ve peygamberlere inanmak, önce onlara vahyi ve peygamberliği getiren meleklerin varlığına inanmayı gerektirmektedir.
Bunlar sırasıyla Allah'ın birliğine ve tekliğine inanmak (tevhid) peygamberlere iman, ahiret gününe iman, kitaplara, kadere ve meleklere imandır. İslam'da iman bir bütün olarak değerlendirildiği için, imanın tüm şartlarını yerine getirmek gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Koruyucu Melekler: Allah'ın (c.c.) izniyle insanları çeşitli kötülüklerden, olumsuzluklardan korurlar. Rahmet Melekleri: İnsanları sever, onların iyiliğini ister ve bunun için çalışırlar. Zor durumda olan insanlara yardım ederler. İnsanlar için dua eder, Allah'tan (c.c.) onların bağışlanmasını dilerler.
Meleklere iman, İslam da iman esasları arasında önemli yer tutar. Kur'an-ı Kerim'de meleklere inanmanın farz olduğunu gösteren ayetler vardır. Melekler duyu organlarımızla idrak edilemeyen nurani ve ruhani varlıklardır.
Bakara 2/ 30-34. Meselâ bk. Meryem 19/16-17; Hûd 11/69-70. Mülk 67/8.
Allah'ın gönderdiği semavi kitaplara inanmayan kafir olduğu gibi meleklere inanmayan da kafir sayılmaktadır. Aynı şekilde bir gün sorguya çekilip amellerimizin cevabını vereceğimize inanmayan nasıl kafir oluyorsa meleklerin varlığı konusunda şüpheli olan da kafirdir.
Konuya Kur'an'da 2/285 ve 2/177'de değinilmiştir. İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Hafaza melekleri, insanoğlunun yaptığı iyi-kötü bütün davranışlarını kaydeden ve insanı korumakla görevli olan meleklerdir. Bu meleklerin diğer bir ismi de “Kiramen Katibîn”dir.
Kişi, bu bilinçle sürekli iyi ve güzel şeyleri yapmaya yönelir. Meleklere iman, ahiret sorumluluğunu her an hatırlatır. 2- Melekleri kendisi için örnek edinen kişi, onlar gibi olmaya gayret ederek, Allah katındaki derecesini yükseltmeye çalıştığı gibi başkasının hakkına, malına, canına değer verir ve saygı gösterir.
Yardım isteyin- Melekler bize her gün 24 saat yardım sunar. Onlara karşı ne kadar çok açık ve net ve tam teslimiyet halinde olursak o kadar çok yardım alırız. Tüm enerji kanallarımızı açık tutarak onlardan gelecek her yardıma sevgiyle hazır olduğumuzu göstermemiz lazım.
Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler. Melekler gaybı bilemezler.
İslâm'da Melek Allah'ın emirlerini uygulamakla görevli nurdan yaratılmış ruhani varlıklar olduğuna inanılır. Cezalandırıcı melekler ve İblis ateşten (Semûm) yaratılır. Meleklere iman imanın altı şartı arasındadır. Melekler insanlardan, kendilerine cüzi irade verilmemiş olmaları yönünden ayrılırlar.
Demek ki, melekler normal insan gözü ile görülemeyen, âlem-i melekût cihetinde görülen bir yazıyı okuyarak bu bilgiye ulaştılar. Burada meleklerin insanların kan döküp fesat çıkaracağını nasıl bildiklerine dair üç görüş ifade edilmiş: 1- Melekler Allah'ın onlara bildirmesi ile bildiler.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Kirâmen Kâtibîn, İslam dininde, insanların sağ ve solunda bulunup yapılan iyi ve kötü davranışları tespit edip, yazan meleklere verilen isimdir.
- Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. - Yeme içme uyuma evlenme gibi ihtiyaçları bulunmaz. - Melekler sürekli olarak Allah-u Teâlâ'ya itaat ve ibadet halinde bulunurlar. - Melekler her zaman iyidir kötülüğü isteme ve bilme iradeleri yoktur.
8- Meleklerin cinsiyetleri, evlenme ve çoğalmaları yoktur.
Kim Allah'a, meleklerine, Peygamberlerine, Cibril'e ve Mikail'e düşman olursa iyi bilsin ki, (o kafir olmuştur) Allah ise kuşkusuz kafirlerin düşmanıdır. Her kim Allah'a, meleklerine, Resullerine, Cebrail'e ve Mîkâil'e düşman olursa bilsin ki, Allah da inkâr edenlerin düşmanıdır.
Bütün ilâhî dinlerde melek inancı vardır. b) Allah'ın kelamı olduğunda hiçbir şüphe olmayan Kur'ân-ı Kerîm'de meleklerin varlığına ve özelliklerine ilişkin onlarca âyet bulunmaktadır (bkz. el-Bakara, 2/30-34; Hûd, 11/69-70; el-Hicr, 15/28-29; Fâtır, 35/1; ez-Zâriyât, 51/24-28; en-Necm, 53/5; et-Tahrîm, 66/6).
Meleklerin varlığına iman, İslam'ın inanç esaslarındandır.
Allah'a ve âhirete îman, insanı daima iyilik ve hayır işlemeye, şerden ve kötülüklerden kaçınmaya, ahlâk ve fazilet ile zinetlenmeye, Allah'tan korkarak her işinde O'nun koyduğu İlâhî ölçülere uymaya da sevkeder. Böyle bir îman sâhibi, hiçbir işinde doğruluktan ayrılmaz. Her şey'i zamanında ve eksiksiz yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri