Kimlik kartımı kaybettim, ne yapmalıyım? e- devlet kapısı üzerinden veya yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılmalı ya da yeniden kimlik kartı başvurusu için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.
Kimliğimi Kaybettim Ne Yapmalıyım? Kimliğinizi kaybettiğinizde e-devlet üzerinden ya da ALO 199 numaralı çağrı merkezinden kimliğinizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Ardından nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak yeni kimlik için başvuruda bulunabilirsiniz.
Kimliğinin kaybedenlerin veya çaldıranların öncelikle ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir. Aksi taktirde bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekir.
Nüfus cüzdanı veya kimlik kartının kaybedilmesi durumun idari para cezası verilmektedir. Bu ceza miktarı 2023 yılı için aşağıdaki gibidir; Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL.
Nüfus ve aile cüzdanını kaybetmenin cezası 67 TL para cezasıdır. Ancak her türlü doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle nüfus ve aile cüzdanlarının kaybedilmesi ve bu hallerin belgelenmesi durumunda bu para cezası uygulanmaz. Yeni Doğan Bebeğe Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkartılır?
İlgili 41 soru bulundu
Kimliğinizi kaybettiyseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: Hemen en yakın polis merkezine veya karakola gidin ve kaybı bildirin. Polisten aldığınız tutanakla birlikte en yakın Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne başvurun. Gerekli belgeleri (tutanak, kimlik fotokopisi vb.)
PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ödeme yapılabileceği gibi; vergi dairesi müdürlüklerinden, gelir idaresi başkanlığına ait internet adresi üzerinden ya da gelir idarisi başkanlığına ait web sayfasından üzerinde de ödeme yapılmaktadır.
9. Kimlik kartımı kaybettim, ne yapmalıyım? e- devlet kapısı üzerinden veya yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılmalı ya da yeniden kimlik kartı başvurusu için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.
T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
Eğer vatandaş, çalıntı ve kayıp ibrazında bulunduysa, kimliği bulan kötü niyetli kişiler iş yeri açamıyor, kredi çekemiyor.
Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
Akıllı kimlik kartınız, kartınızı kaybettikten sonra cardinfo.metu.edu.tr İnternet adresinden kurumsal kullanıcı kodu ve şifrenizle sisteme giriş yaparak kartınızı iptal edebilirsiniz. İptal edildikten sonra kartınız bulunsa da iptal işlemi geri alınamaz.
Nüfus Müdürlüğü personelince adayın bilgilerinin kontrolü yapılarak adaya fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu veya fotoğraflı, barkodlu-karekodlu “Geçici Kimlik Belgesi” düzenlenecektir. Adaylar düzenlenen bu belge ile sınava girebilecektir.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:
Nüfus Cüzdanı, Uluslararası Aile Cüzdanı, Pasaport, Sürücü Belgesi, Memur Cüzdanı, Avukatlık Kimlik Kartı, Askeri Kimlik Kartı, Basın Kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı kimlik belgesi ve 1 adet Biyometrik fotoğraf ile yapılacaktır.
e-Devlet kimliği ve şifrenizi girerek öncelikle arama kısmına "Nüfüs İşleri Genel Müdürlüğü", ardından "T.C Kimlik Kartı Kayıp Bildirimi" yazın. Daha sonra karşınıza çıkan "Kayıp Bildirimi" butonuna tıklayarak devam edin. Gerekli bilgileri tamamlayarak işlemi kaydedin.
Kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumunda çağrı merkezi veya nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Kayıp ve çalıntı bildirimi yapıldıktan sonra kimlik kartı iptal edilecektir.
Ayrıca kaybettiğiniz kimlik eğer eski nüfus cüzdanınız ise direkt olarak yeni kimlik kartı başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru yaptığınız zaman eski nüfus cüzdanınız geçersiz sayılır. Eğer kaybettiğiniz yeni çipli kimlik kartınız ise bildiriyi yaptıktan sonra yeni kimlik çıkarmak için başvuru yapmanız gerekmektedir.
Kimliğiniz kaybolduğunda, yeni kimliğinizin çıkarılabilmesi için yapılması gerekenlerden bir tanesi de kayıp kimlik parasının yatırılmasıdır. Kayıp kimlik parası 2023 yılında şu şekilde belirlenmiştir: Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 83,00 TL. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli 166,00 TL.
Geçici kimlikler, normal kimlikler gibi Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla alabiliyor. Kimlikleri olmayan bireyler, yeni kimlik başvuru işlemleri sırasında, yetkililere geçici kimlik almak istediğini bildirmesi gerekiyor. Geçici kimlik belgesi talep edilmemesi durumunda, kişilere geçici bir kimlik verilmiyor.
HASTANEYE GELMEDEN ÖNCE;
Kimliksiz işlem yapılamamaktadır. T.C kimlik numaranızı içeren(resimli ; ehliyet ,kimlik kartı v.s.) bir belge ile gelmeniz kayıtlarınızın doğru ve eksiksiz yapılmasını sağlayacaktır.
Genel Müdürlüğümüz tarafından kurulan Alo 199 ile; Vatandaşların bilgi talepleri, şikayet, öneri ve başvuru işlemleri ve Kamu Kuruluşlarının (Mernis, Kps, Maks, Adres vb.) taleplerinin kayıt altına alınarak tek elden karşılanması amaçlanmaktadır.
Alınan Bedel BAĞIŞ DEĞİLDİR. Not : Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri