Çalıntı ya da sahtecilik durumlarında kişilerin iradeleri dışında bir şirkete/işletmeye ortak/yetkili olarak eklenmesinin engellenmesi için ticaret sicili müdürlüklerine gitmesine gerek yok. Vatandaşlarımız, e-Devlet Kapısı üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde kimlik numaralarına kısıt koyabilirler."
Kimlik bilgileri çalınan kişinin adına şirket kurulması veya bir şirkete ortak edilmesi bunlardan bazıları. Vatandaşlar bu tür dolandırıcılık eylemlerinden korunmak için T.C. kimlik numaralarıyla işlem yapılmasını kısıtlayabiliyor.
Kısıtlamayı kaldırmak istediğiniz zaman “Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS) arama alanına yazın. Resim4 de görüldüğü şekilde “Kısıt Kaldır veya Kısıt Koy” tuşuna basarak kısıtlamayı kaldırabilirsiniz.
Bir sorum var. T.C. Numaramı bilen biri neler yapabilir? Hiçbir şey yapamaz.
İlgili 19 soru bulundu
e-Devlet Kapısı'nda yer alan hizmetle vatandaşlar, kimlik numaralarına kısıt koyarak, iradeleri dışında şirket ortağı veya yetkilisi yapılmalarını engelleyebiliyor.
Vatandaşlarımız E-Devlette yer alan ve Bakanlığımızca sunulan “Ticaret Siciline Kayıtlı Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletmeler veya Şirketler” hizmetini kullanarak sahibi, ortağı veya yetkilisi oldukları şirket/ticari işletmeleri sorgulayabilmektedirler.
Başkasının kimliği ile kredi çekilemez. Nitekim başkasının rızası olsa bile bu yine suçtur.
Kimlik bilgileri çalınan bir kişi zaman kaybetmeden Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yapması gerekir. Başvuru yaparken suçlu biliniyorsa belirtilmeli ve ceza alması için ayrıca şikayet dilekçesi verilir. IP numaralarından tespit edilerek ise suçlular yakalanabilir.
T.C. kimlik numarası dediğiniz şey o kadar da önemli ve paylaşılması riskli şeyler değil. En basit örneği esnaflar ve şahıs şirketleri.
Öncelikle e-devlet sistemine giriş yapın (Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz) "Kurumlar" menüsünden Ticaret Bakanlığı'na tıklayın. "Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)" seçeneğini seçin. "Yeni Başvuru" seçeneğine tıklayarak bilgileri doldurun ve onaylayın.
şirketleri, vergi kimlik numarası üzerinden işlem yaparlar. Gerçek kişi olduğu durumlarda, T.C. kimlik numaraları üzerinden firma açılışı yapılır. Adi ortaklıklarda ise vergi kimlik numarası üzerinden işlem yapılabilir.
İnternet sitesinin sisteminde kayıtlı olan T.C. numarası ile kişinin adı, soyadı, doğum tarihi ve ikametgah adresi gibi bilgilere erişilebiliyor. Adres bilgileriyle de bir başka kurumun internet sitesinden nüfus cüzdanı bilgilerine, vergi numarasına, SSK veya Bağ-Kur numarası gibi bilgilere ulaşılabiliyor.
İnternet bankacılığı üzerinden e-Devlet Kapısına girişi güvenli bulmayan veya çeşitli sebeplerle internet bankacılığı üzerinden girişi kapatmak isteyen kullanıcılar e-Devlet Kapısı profil alanında bulunan “Erişim Kısıtlamaları”nı tıklayarak internet bankacılığı üzerinden erişimi kapatabilmektedir.
e-Devlet Kapısı hesabınıza giriş yaptıktan sonra iki aşamalı giriş özelliğini; İnternet tarayıcısı kullanıyorsanız Güvenlik ve Ayarlar > İki Aşamalı Giriş İşlemleri sayfasındaki İki Aşamalı Giriş alanında “Pasif” seçeneğini işaretledikten sonra “Ayarları Kaydet” düğmesine tıklayarak kapatabilirsiniz.
Adres vs. Kimlik bilgisi bunlar artık önemli olan şeyler değil yani yasal olarak bir işlem yapamazlar. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.
Örneğin doğum tarihinizi, konumunuzu, hangi okula gittiğinizi, evcil hayvanınızın adını, telefon numaranızı ve diğer kişisel bilgileri sosyal ağlar üzerinden öğrenmek gayet olasıdır. Siber suçlular peşinizdeyse hakkınızdaki bu verileri bir araya getirerek kimlik hırsızlığı yapabilirler.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
Müşterisi olduğunuz bankaya kredi, kredi kartı ya da hesap başvurusunda bulunurken nüfus cüzdanınızı ve kimlik bilgilerinizi verdiyseniz size kötü bir haberimiz var.
Yani sadece kimlik bilgileri ile kredi çekmek normal şartlarda mümkün değildir. Bunun mümkün olduğu bazı durumlar da vardır. Sürekli çalıştığınız bir bankadan kimlik bilgileri ile kredi çekmeniz mümkündür. Çünkü bir banka ile çalışıyorsanız, gerekli bilgiler ve belgeler genellikle o bankanın arşivinde bulunur.
Hesaptan habersiz para çekilmesi durumunda öncelikle banka veya kredi kartının kullanıma kapatılması için ilgili bankaya başvuruda bulunulmalıdır. Söz konusu olayda müşterinin kusuru yoksa paranın karşılanması için banka şubesine yazılı başvuru yapılmalıdır. Başvuru olumsuz sonuçlanırsa yasal yollara başvurulmalıdır.
Bir başkası sizin adınıza ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilir. Bankalar başvuru yapan kişinin kredi istihbaratı ve gelir durumuna göre değerlendirme yapar. Bu olay tamamen karşılıklı güven ilişkisine dayanır. Banka muhatap olarak ihtiyaç kredisini çeken kişiyi alacaktır.
Tüm operatörler üzerindeki hatlarınızı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/mobil-hat-sorgulama adresini kullanarak e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Dijital Operatör Uygulaması içerisindeki ayarlar menüsü altında bulunan hesap ekleme işlemini kullanarak da adınıza kayıtlı tüm hatlarınızı görebilirsiniz.
Adınıza şirket olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına “Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler” yazmanız yeterlidir. Karşınıza gelen ekranda herhangi bir şirketin ortağı, yetkilisi ya da sahibi olup olmadığınızı görebilirsiniz.
Vatandaşlar artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve e devlet sisteminden üzerine şirket kurulup kurulmadığını sorgulayabilecek. Sorgulama ekranları kullanıma başladı. T.C. kimlik bilgileri ile sisteme girip kontrol edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri