Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kimler şikayette bulunabilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kimler şikayette bulunabilir?

Şikayet edebilme hakkı yalnızca mağdur ve suçtan zarar gören kişilere ait bir haktır. Üçüncü kişiler şikayetçi olamaz, yalnızca ihbarda bulunabilir. Aynı şekilde şikayetçi olma hakkına sahip olan bir kişide şikayetçi olmaksızın yalnızca ihbarda bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Kimler suç duyurusunda bulunabilir?

Avukat olmadan suç duyurusunda bulunulabilir. Suç duyurusunda bulunmak için, faili tanıyor olmak zorunlu değildir. Failin kim olduğu bilinmiyorsa bile suç duyurusunda bulunulabilir. Karakolda, jandarmada suçu ciddiye almayan ve şikayeti kabul etmeyen memurlar görevini yerine getirmemiş olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaosgldernegi.org

Kimler şikayet hakkına sahiptir?

Şikayet hakkı kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkı olduğundan bizzat kullanılmalıdır. Müşteki (şikayetçi), gerçek kişi olabileceği gibi şirket, vakıf, dernek vb. gibi bir tüzel kişi de olabilir. Tüzel kişiler şikayet hakkını yetkili organları vasıtasıyla kullanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Delil olmadan şikayet edilir mi?

TCK madde 271'de suç uydurma suçunun cezası: “Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Şikâyette bulunduktan sonra ne olur?

Suç duyurusunda bulunduktan sonra, savcılık suçun işlenip işlenmediğini araştırır. Eğer suç işlendiği tespit edilirse, savcılık soruşturma başlatır ve süreç devam eder. Unutmayın, herkesin hukuki hakları vardır ve suç duyurusunda bulunma, bu hakların kullanılmasının önemli bir parçasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: savascihukuk.com.tr

Suç Duyurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Şikayetçi Olunur? Şikayet Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Birini nasıl şikayet edebilirim?

İl ve ilçe merkezlerinde emniyet teşkilatının birimi olan karakollara, kırsal bölgede ise jandarmaya müracaat ile suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Karakola ya da jandarmaya giderek suç duyurusunda bulunabileceğiniz gibi doğrudan savcılığa müracaat ederek de suç duyurusunda bulunma imkanınız vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dimgurses.com

Beni rahatsız eden birini nasıl şikayet ederim?

En yakın karakola gidip ifade verebileceğiniz gibi cumhuriyet başsavcılığına dilekçe vererek de şikayetçi olabilirsiniz. Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: galahukuk.com

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

CİMER şikayetleri vb yapılan şikayetlerde, şikâyetin asılsız olması durumunda şikâyet eden kişi hakkında kamu davası açılabileceği uyarısı olmalıdır. Hatta kamu davası açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egitimgucusen.org.tr

Ihbarda bulunmak suç mu?

Suç uydurma suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Neticesini bilerek, isteyerek ihbarda bulunma ya da delil veya emare uydurma iradesi suçun manevi unsurudur. Bu suçun manevi unsuru bakımından doğrudan ve genel kastın bulunması yeterli olup failin suçu işleme nedeninin, maksadının veya saikinin bir önemi bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi suçlar şikâyete tabidir?

Türk Ceza Kanunu 5237 sayısında takibi şikayete bağlı suçlar şöyle belirtilmiştir; konut dokunulmazlığı ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın ihlali, bedelsiz senet kullanma, taksirli iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama suçlarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Şikayet ne zaman davaya dönüşür?

Şikâyet Süresi: Şikâyet süreniz 6 aydır. Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Olaydan kaç gün sonra şikayet edilir?

Şikâyet süresi altı ay olarak kabul edilmiştir. Bu altı aylık sürenin başlangıcı suçtan zarar görenin “fiil ve faili” öğrendiği günden başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Şikayet edilen kişiye ne denir?

Müşteki ise bir suçtan zarar gören veya mağdur olan ve bu sebeple Cumhuriyet Savcılığına veya ilgili kuruma başvurarak şikâyet hakkını kullanan kişidir. Müşteki aynı zamanda mağdur olmak zorunda değildir. Müşteki suça konu olayı şikayet eden kişidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Şikayetçi olduğumu nasıl öğrenebilirim?

Genellikle tarafımıza ulaşan kişiler haklarında şikayet olup olmadığını nasıl öğrenebileceğini sormaktadırlar. Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz. Ama bazen başka adliyelerde şikayetler söz konusu olabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tevfikyildirim.av.tr

Internetten suç duyurusunda bulunulur mu?

Sorusunun en net cevabı şikayet dilekçesi veya bizzat ifade vermek suretiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na ya da Siber Suçlarla Mücadele Eden Şube Müdürlükleri şikayet edilebilir. Başvurunun mail yoluyla yapılması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Internetten suç duyurusu yapılır mı?

Evet, İzmir'de de tıpkı Türkiye'nin diğer illerinde olduğu gibi online savcılığa suç duyurusunda bulunma imkanı bulunmaktadır. CİMER üzerinden, savcılığa şikayet formunu doldurarak işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tirelisavashukuk.com

Birini ihbar eden kişi bulunur mu?

Emniyetin ihbar adresine mail atarak durumu anlatabilirsin. Çok kritik bir şey olmadığı sürece seni bulmazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Ihbar ve şikayet arasındaki fark nedir?

İhbar: Bir kişinin suçun şüphelisini veya suç olan olayı yetkili makama bildirmesidir. Herkes ihbarda bulunma hakkına sahiptir. Oysa şikâyet mağdur veya suçtan zarar gören kişilere tanınmış bir haktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Ihbarcının kimliği açıklanır mı?

İhbarcının kimliği kesinlikle gizli tutulacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: icisleri.gov.tr

Biri bana iftira attı ne yapmalıyım?

İftiraya uğrayan kişi şikayet yoluna başvurabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da yapılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki iftira suçu şikayete tabi bir suç değildir. Re'sen de soruşturma açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Yalan Ihbarin cezası nedir?

“Suç Uydurma” başlığı altında, işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

CİMER e şikayet etmek suç mu?

İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Rahatsız etmenin cezası nedir?

Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Rahatsız eden kişi nereye şikayet edilir?

BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.btk.gov.tr

Rahatsız eden komşu nereye şikayet edilir?

155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz. Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz. Son olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurhukukburosu.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT