TMK'nın 295. maddesine göre tanıma, babanın nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla soybağının kurulmasıdır. Kurulan bu soybağının açılacak iptal davası ile kaldırılması mümkündür. TMK'nın 297. maddesinde tanıyanın iptal davası açma hakkı düzenlenmiştir.
Yani çocuğun kimlikte yazan baba adı gerçek babasıdır, ancak çocuğun kimlikte yazılı annesi gerçek annesi değildir. Bu durumun düzeltilmesi ancak nüfus kaydının iptali ya da diğer adıyla nüfus sicilinin düzeltilmesi davasıyla mümkün olur.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimsesiz çocukların kimliğinde anne adına 'Havva', baba adına 'Adem' yazıldığı iddiasını yalanladı. Kanunlara göre kimsesiz çocuklara nüfus müdürlükleri tarafından isim veriliyor. Avukatlar böyle bir teamülün bulunmadığını aktarıyor.
Anneliğin tespiti davası esasen bir nüfus sicilinin düzeltilmesi davasıdır. Bu davayı biyolojik anne açabileceği gibi çocuk da açabilir. Çocuk erginliğe girmesinin akabinde anneliğin tespiti davasını açabilecektir.
Bildirim Yükümlüğü ve Süre. Kayıt düzeltme ve değişikliklere ilişkin mahkeme kararları, kesinleştirme tarihinden itibaren 10 gün içerisinde, mahkeme yazı işleri müdürü tarafından o yerin ilçe nüfus müdürlüğüne gönderilir.
İlgili 40 soru bulundu
Dava açma hakkı bulunanların başında, hakkında mükerrer kayıt bulunan kişinin kendisi gelir. Bununla birlikte kayıtlardan birisinde anne veya baba olarak görünen kişiler veya bunların altsoyları da mükerrer kaydın iptalini isteyebilir.
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır? Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, aleyhine nüfus kaydı düzeltilmek istenen kişi ve hukuki menfaati bulunan ilgililer ya da İlgili Nüfus Müdürlüğüne karşı açılabilir. Nüfus davaları açılırken İlgili Nüfus Müdürlüğüne ulaşmak yeterlidir.
Babalık Davasında Mahkemeden DNA Testi Talebi
Davacı tarafından sunulacak dava dilekçesindeki deliller önemlidir. Bu kapsamda davacının, mahkemeden DNA testi talep etmesi gerekir. Ancak bu davalar, soybağına ilişkin bir dava olduğu için kamu düzenine ilişkindir.
Biyolojik Baba Babalık Davası Açabilir Mi? Çocuğun bir başkası ile soybağı kurulmuş olması ihtimalinde biyolojik baba, babalık davası açamaz. Biyolojik babanın babalık davası açma hakkı, Medeni Kanunun 291. maddesinde yer alan “diğer ilgililer” sıfatıyla mümkündür.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarından sonra, çocuk tarafından açılan babalık davasında artık herhangi bir hak düşürücü süre sözkonusu değildir. 2017/7980 E.
Türk Hukuku'nda kural olarak adın değişmezliği ilkesi kabul edilmiştir. Özadın değişmesi ancak kanunda belirtilmiş olan istisnai durumlar gerçekleştiği takdirde hakimden talep edilebilir.
Evlilik dışı çocuğun nüfus kaydı yapılırken annenin nüfus cüzdanı ve hastane doğum belgesi başvuruda bulunan annenin yanında bulunmalıdır. Şayet baba çocuğu noter vasıtasıyla tanımış ise bu durumda tanıma senedinin aslı da nüfusa götürülmelidir.
Baba hanesinin boş bırakılmasının doğru olmadığını söyleyen Güngör, 'Aslına bakarsanız herhangi bir isim yazılmasıyla boş bırakılması arasında bir fark yok. Boş bırakıldığı zaman çocuğun nüfus cüzdanını gören herkes babasının belli olmadığını anlamış oluyor. Bu durum çocuğun her zaman rencide olmasına sebep olur.
Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.
Müracaatın bizzat ilgili kişi tarafından veya ad ve/veya soyadı değiştirilmesine yönelik bilgileri ihtiva eden vekâletnameyi ibraz eden vekili tarafından da yapılması mümkündür. Yerleşim yeri aynı olan ailenin ergin çocukları soyadı değişikliğine ilişkin talepleri için ana ve babaları ile birlikte müracaat edebilirler.
İsim Değiştirme Davası Ne Zaman Sonuçlanır ? Eğer avukat ile çalışılmıyorsa isim değiştirmek için açılan dava 4-6 ay arasında sonuçlanabilmekteyken Avukat ile çalışılıyorsa bu süre ortalama 1-3 ay arasında olmaktadır.
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.
Boşanma davalarında önerilen minimum ücret 35.000 TL ile 52.000 TL arasında değişmektedir. Çekişmeli ve maddi, manevi tazminat istemli boşanma davalarında ise dava değerinin yüzde 15'i oranında bir ücret alınması önerilmektedir.
Anne yalnızca kendi adına babalık davası açabilmektedir. Çocuk ergin olmadan onun yerine anne, babalık davası açamamaktadır. Çünkü bu noktada çocuğun menfaatleri ile annenin menfaatleri çakışabilmektedir. Çocuk ergin oluncaya kadar geçen sürede çocuk yerine kayyım da dava açabilmektedir.
Deri ve penil sürüntüler üzerindeki epitel hücreleri genel olarak 48 saate kadar kalıcı olabilmekle beraber bu örneklerden pozitif DNA profili elde edilebilme olasılığı ilk 24 saat içinde oldukça yüksektir.
HBV DNA Testi fiyatı özel laboratuvar ve hastanelerde 800 TL – 1200 TL arasındadır.
Babalık testleri bile %98-99 sonuç vermeyebiliyor; nasıl şempanzelerle %98.77 oranında akraba olabiliyoruz? Bunun sebebi oldukça basittir: Babalık testinde sözü edilen yüzdeler, genom uyuşma miktarı değildir; testin ebeveynlik konusundaki beklenti puanıdır.
Ancak nüfus kaydının düzeltilmesi feragat halinde mümkün olmamakta, yargılama giderleri de davacı üzerine kalmaktadır. Söz konusu dava zamanaşımı ve hak düşürücü süreye tabi olmadığından her zaman açılabilmektedir.
MADDE 14- (1) Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlât edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir.
Mahkemenin oluşumuna ilişkin kanun hükmü dikkate alınmadan, nüfus idaresi temsilcisi yokluğunda yargılama yapılarak hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır. Ayrıca, nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında, davalı Nüfus Müdürlüğü yasal hasım olduğundan aleyhine vekalet ücretine hükmedilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri