2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz. Yoğurt, ayran, yumurta akı koruyucu olarak verilebilir ancak çok önemli bir yararı d yoktur. Kimyasal madde zehirlenmelerinde nişasta, süt kullanılabilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Bulantı, kusma, ağız içerisinde yanma, baş ağrısı ve dönmesi şeklinde ortaya çıkan ev için kimyasal zehirlenmeleri belirtileri durumunda kişinin bilinci yerindeyse 2 saat içerisinde kusması sağlanır. 2 saati geçmiş ise zehirlenen kişi kesinlikle kusturulmamalıdır.
Tüm bunların dışında bol bol sıvı almayı unutmalısınız. İshal ve kusmanın ardından vücudun kaybettiği suyu geri koymak için bol bol su içmelisiniz. Ayrıca tavuk suyuna çorba ve bitki çayları da kendinizi çabucak toplamanızı sağlayacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz. Yoğurt, ayran, yumurta akı koruyucu olarak verilebilir ancak çok önemli bir yararı d yoktur. Kimyasal madde zehirlenmelerinde nişasta, süt kullanılabilir.
Laktoz intoleransı bulunmuyorsa özellikle yoğurt, gıda zehirlenmesi vakalarında en çok tercih edilen besinlerin başında gelir. Antibakteriyel ve probiyotik özelliği sayesinde gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle mücadele eder.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
Mide Zehirlenmesine Ayran İyi Gelir Mi? Mide zehirlenmesinde ayran içirilmesinin bilimsel herhangi bir faydası bulunmamaktadır. Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran ve süt gibi maddelerin içirilmesidir.
Belirli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmelerinin hastanede yatış sırasında damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyidir.
Eğer gıda zehirlenmesi geçirdiğinizi düşünüyorsanız bu zehirlenmeyi evde kendi başınıza tedavi etmeye çalışmamalısınız. Mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Gıda zehirlenmesi sonrasında evinizde susuz ve bitkin düşmüş bünyenizi de sağlıklı besinler tüketerek iyileştirebilir ve daha hızlı toparlanabilirsiniz.
Gıda zehirlenmesi nedeniyle hastalarda sıvı kaybı gerçekleşmektedir. Sıvı kaybının yerine konması için ishal diyeti ile beslenmeye geçilmelidir. Yağsız kuru gıdalar tercih edilmeli, muz veya pirinç gibi sindirimi kolay besinler tüketilmelidir.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
İlaç zehirlenme belirtileri, bulantı, kusma, kasılma, kramp, karın ağrısı, solunumun hızlanması, nabzın artması, uyku hâli, baygınlık ve bilinç kaybı şeklinde görülebilir.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
İlaç zehirlenmesi aşırı dozda ilaç alınması sonucu oluşan durumdur. Her ilaç fazla doz alındığında toksik veya ölümcül olmayabilir. Ancak aşırı dozdan şüphelenildiğinde veya semptomlar görüldüğünde acil tıbbi yardım gerekebilir.
•Ağızdan alınmışsa; kusturucu, mide lavajı, aktif kömür ve müshil verilir. Potasyum permanganat nikotini okside eder. %0.1'lik solüsyonu mide lavajında kullanılır. Cilt yolu ile bulaşmışsa; cilt bol su ile yıkanır, Oksijen tedavisi solunumu düzeltmek için uygulanır.
Karın ağrısı– Gıda zehirlenmesi, mikropların katı ve sıvı gıda maddeleri yoluyla mideye girmesi nedeniyle mide ağrısına neden olabilir. Zamanında tedavi edilmezse mide ülseri, kolon sorunları ve diğer birçok mide rahatsızlığı gibi diğer ciddi mide sorunlarına da neden olabilir.
Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.
Yoğun gaz, duman, tütsü,is, buhar çıkan ve gerek yangına müdahale eden işçi ve itfaiyecilere, gerekse bu etkenleri soluyan çevredeki insanlara başta ayran olmak üzere süt ve süt ürünlerinin (bir panzehir olarak) içirilmesi –hala yaygın ve- gelenekselleşmiştir. Yeterli ve dengeli beslenme açısından.
Solunum yolu zehirlenmesi: Genellikle karbon monoksit gazı ( tüp kaçakları, şofben, sobalar ) lağım çukurunda biriken karbondioksit, klor, yapıştırıcılar, boyalar, ev temizleyicileri vb. maddelerin solunması sonucu oluşur.
Toksinlerden kurtulmak için süt ürünleri tüketmelisiniz. Özellikle de ayran bağırsaklarınızı çalıştırarak toksinleri temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri