Drama çalışmalarında genellikle yazılı bir metin yoktur, sahnelenmesi gerekmez. Liderin rehberliğinde katılımcılar yaşadıkları ve hayal ettikleri durumları yansıtırlar. Böylece katılımcıların kendilerinde varolan yaratıcılık ve estetik duyarlılıkları gelişmektedir.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Yaratıcı drama tiyatro formlarını kullanır, özünde de oyunculuk sözcüğünün, kökündeki “oyun” kavramı bulunur. Tıpkı bir tiyatro ürününün sahneye konuş süreçlerinde yaşandığı gibi, drama çalışmalarında katılımcılar belli bir atmosferi, oyun oynamadan duyulan hazzı paylaşırlar.
Bu bakımdan yaratıcı drama kontrol altında, önceden tasarlanmış bir etkinlik olmalıdır. Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson'ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson'ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır.
Drama lideri, katılımcıları rehberlik ederek, onların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine katkıda bulunur. Yaratıcı drama lideri, grup dinamiklerini anlayarak, güvenli bir ortam yaratır ve katılımcıların özgüvenlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine destek olur.
Drama veya Dırama (Yunanca: Δράμα), Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. 2011 tarihiyle nüfusu 58.944'tür.
Rol oynama, doğaçlama, hikaye anlatma, işbirliği ve yaratıcılık gibi öğeler, yaratıcı drama deneyiminde merkezi bir rol oynar. Bu bileşenler, katılımcıların hayal güçlerini kullanarak karakterler yaratmalarına, sahneleri canlandırmalarına ve özgürce ifade etmelerine olanak tanır.
Yaratıcı drama, bir düşünceyi, durumu ya da olayı tiyatro tekniklerini kullanarak karşıdaki kişilere yansıtmaya denir. Bu eğitim biçimi, tiyatro türü değildir ve daha çok eğitim alanında, özellikle çocuklar üzerinde kullanılır. Yaratıcı , bir öğretmen veya eğitmen eşliğinde planlanır ve uygulanır.
Yaratıcı drama kavram, dran, drama, dramatik, dramatik oyun, dramatizasyon, kavramları ile birlikte açıklanmalıdır. Yaratıcı drama alanı özellikle tiyatro alanından farklı ancak ilişkili olarak çeşitli bileşenlerden oluşmaktadır. Bu bileşenler aynı zamanda yaratıcı dramanın tanımını da oluştururlar.
Drama öğretmenliği yapmak için yaratıcı drama sertifikası almalısınız. Yaratıcı drama dersini kimler verebilir diye düşünebilirsiniz. Üniversitesi onaylı 320 saatlik yaratıcı drama eğitmenliği sertifikası olanlar drama öğretmenliği yapabilir, MEB'de egzersiz açabilir.
Yaratıcı Drama olay, olgu, yaşantı ve bilgileri yeniden yapılandırmayı amaçlamaktadır. Yaratıcı Drama eğitimi (7-10) - (11-13) yaş aralığındaki çocukların ayrı sınıflarda toplanması ve onların farkındalık bilincini arttırmak için çeşitli doğaçlama ve müzikli çalışmalar yapılmasıyla başlar.
Sanat eğitiminin önemli bir boyutuna sahip olan yaratıcı drama, bireyin kendisini kısıtlayan çevrenin yaptırımlarından uzaklaştırıp, özgürce yaratma ve ortaya bir ürün koymanın zevkini, yaratıcılık kavramı ile ilişkilerini kurdurarak yaşatmasını da amaçlar.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Daha basit bir anlatımla yaratıcı drama canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma, “-mış gib” yapmaya, yaşantılara, kendiliğindenliğe ve yaratıcılığa dayanır. Tiyatro oyuncuları için de yaratıcılık ön plandadır ancak oyuncular bir metne bağlıdırlar. Yaratıcı Dramada “Eğitmen/Lider” varken, tiyatroda “Yönetmen” vardır.
Oyun, bireyin gelişim sürecinin başlangıcından itibaren hayatında önemli bir yer tutar. Oyun sırasında çocuk, gündelik yaşamdan etkilenir, eğlenir ve içinde bulunduğu anı ciddiye alır. Oyun, çocuğun kendini ve diğer bireyleri tanımlamayı, yeteneklerini fark etmeyi ve geliştirmeyi sağlayan bir araçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri