Kiracı, kira bedelini sözleşmede belirtilen tarihe kadar ödemekle yükümlüdür. Kiracının kira ödemelerinde gecikmesi veya gecikmesi durumunda ev sahipleri tahliye davası açabilir.
Borçlu tarafından ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmezse ancak 30 günlük süre içinde takip masrafları dahil tüm borçlar ödenirse bu halde borçlu tahliye edilemez. Fakat 30 günlük süre içinde ödeme yapılmazsa icra hukuk mahkemesi nezdinde tahliye davası ikame edilir.
Kiranın geç ödenmesi durumunda başvurulacak diğer bir yolda tahliye talepli icra takibi başlatmaktadır. Bu takibi başlatırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu nedenle bu takip tahliye avukatı yardımı ile başlatılmalıdır. Aksi halde tahliye talebi kabul edilmeyebilir.
veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleş- meyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar”.
Kiranın Ödenmemesi Nedeniyle Kiracı Tahliyesi
Buna göre; kiracı bir yıl içinde iki defa kirayı ödememişse taşınmazın sahibi kiracıyı çıkarabilir. Bunun için kiralayanın kiracısına iki kez haklı ihtar çekmesi gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Takip kesinleştikten sonra 30 günlük süre başlar.30 günlük süre içerisinde kiracı kira borcunu kiraya verene ya da icra dairesine öderse tahliye edilmekten kurtulur . ANCAK 30 günlük süre içerisinde bir ödeme yapmazsa kiraya verenin yetkili İcra Mahkemelerinde tahliye dava açarak kiracıyı tahliye ettirme hakkı doğar.
Bu takipte kiracıya ödenmeyen kira bedellerine ilişkin bir ödeme emri gönderilir ve 30 gün içerisinde borcu ödemesi ihtar edilir. Verilen süre sonuna kadar kiracı borcunu tam olarak ödemez yahut 7 günlük itiraz süresi içerisinde itiraz etmez ise İcra Mahkemesinde tahliye talepli dava açılır.
Kira bedelinin ödenmemesi, kira sözleşmesinin en önemli maddelerinden biridir. Kiracı, kira bedelini sözleşmede belirtilen tarihe kadar ödemekle yükümlüdür. Kiracının kira ödemelerinde gecikmesi veya gecikmesi durumunda ev sahipleri tahliye davası açabilir.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir.
Ancak şu da unutulmamalıdır ki; ödeme için süre veren ve kira bedelinin süre sonunda ödenmemesi halinde kira sözleşmesinin feshedileceğini ihtar eden kiraya veren, süre dolmuş olsa bile sözleşmeyi feshetmek zorunda değildir. Dilerse ödenmeyen kira bedelini ve gecikme faizini talep edebilir.
Kira ödemeyen kiracı; ihtarname çekerek, tahliye talepli icra takibi başlatarak veya iki haklı ihtarın varlığı halinde tahliye davası açarak çıkarılır.
Eğer örf ve âdete göre ödenme zamanı belirleniyorsa, BK. 257/11 ve 281/II'deki sürelerin sonunda yani, altı aylık ve daha fazla süreli adi kiralarda; altı aym sonunda, daha az süreli adi kiralarda her aym sonunda ve her iki halde de en geç kira süresinin sonunda kira borcunun ödenmesi gerekir (BK. 257; 281).
İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davasının, ihtarların çekildiği kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekmektedir. Bu süre kaçırıldığı takdirde, tahliye davası açılamayacaktır.
Kiracı kirayı geç ödüyor veya hiç ödemiyorsa, aynı kira yılı içinde yapılacak 2 haklı ihtarla kiracının tahliyesi istenebilir. Tahliye davası kira döneminin bitiminde açılabilir. Kira ödeme zamanlarının net bir şekilde tespiti için kiranın banka havalesi yoluyla alınması ıspat açısından faydalıdır.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Ev Sahibi Şikayet Hattı
Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.
Gecikme zammı oranının aylık %1,6 olarak yeniden belirlendiği Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemeden dolayı, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olarak değişmiştir.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak çıkabilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, 10 yıllık süre geçtikten sonra uzayan yılların bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak çıkarılabilir. Aksi takdirde çıkarılamaz.
Taşınmazı satın alan yeni malik, kiracının tahliyesi için satın alma tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekmektedir. Gönderilen ihtarname ile kiracıya altı aylık süre verilir. Süresi içerisinde tahliye edilmezse, yeni malik ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açabilir.
İhtiyaç sebebiyle tahliyesine karar verilen yeri mülk sahibi haklı sebepler hariç olmak üzere 3 yıl geçmedikçe kiraya veremez. TBK Md 355, gereksinim sebebiyle kiracının evden tahliyesi halinde, evin, haklı sebepler hariç, üç yıl başkasına kiraya verilmesini yasaklamaktadır.
Borçlar Kanunu'nun 351. maddesine göre, ev sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için evin kullanılması gerekliyse, kiracıyı evden tahliye etme hakkına sahiptir.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Bununla birlikte bazı hallerde kirasını düzgün ödeyen kiracının da tahliye edilebilmesi mümkün olmaktadır. Kiralanan kiraya verenin kendisi, alt veya üstsoyu, eşi, bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konut gereksinimini ya da iş yeri gereksinimini karşıladığında kiracının tahliye edilebilmesi mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri