Kira beyannamesi vermeyenlere kira gelirinin yüzde 5'i kadar ceza verilmektedir. Ayrıca aylık yüzde 1,40 yasal faiz uygulanmaktadır. Bunların yanında beyanname vermeyenlerden iki kat 1. derece usulsüzlük cezası verilebilmektedir.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır. Beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.
Kira Gelir Vergisi Zamanında Ödenmezse Ne Olur? Kira gelir vergisinin zamanında ödenmemesi veya beyanname verilmemesi durumlarında cezai işlemler uygulanır. Bu ceza miktarı, kira bedelinin yüzde 5'ine kadar değişebilir ve istisna tutarından yararlanılamaz.
BEYANNAME VERMEYENE CEZA GELİYOR
Zamanında beyan edilmeyen ve ödenmeyen vergi için aylık gecikme faizi ödeneceğini dile getiren Yüksel, beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat ve birinci derecede usulsüzlük cezası uygulanacağı uyarısında bulundu.
Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkul(ler)den 2022 yılında 9 bin 500 liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
İlgili 38 soru bulundu
Kira beyannamesi vermeyenlere kira gelirinin yüzde 5'i kadar ceza verilmektedir. Ayrıca aylık yüzde 1,40 yasal faiz uygulanmaktadır. Bunların yanında beyanname vermeyenlerden iki kat 1. derece usulsüzlük cezası verilebilmektedir.
21.000 Türk Lirasını geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. Kira gelirinin bu tutarı geçmesi halinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna tutulmaktadır.
Ba –Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 2023 Takvim yılında 7.500,00-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
2. Kira geliri istisna tutarı
323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 21.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır.
Konut kiralarının 2022 ve 2023 yılları itibariyle istisna tutarları aşağıdaki gibidir. Buna göre, 2022 yılında elde edilen konut kira gelirlerinin yıllık toplamı 9.500.- TL'yi aşmıyorsa beyan edilmeyecek ve vergi ödenmeyecektir.
Binaların konut olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2022 yılı için 9.500 TL'si (2023 yılı için istisna tutarı 21.000 TL) gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Aylık 2 bin 500 lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (9 bin 500 lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin 450 lira) düşülüp, 19 bin 550 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır.
Kira gelir beyanı süresi 31 Mart'tan 5 Nisan'a kadar uzatıldı. Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 5 Nisan'da sona erecek. Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyanname verme dönemi süresi uzatıldı.
Buna göre 2021 yılındaki söz konusu gelirleri 53 bin liradan az olan emekliler, 2022 yılında 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!
Muafiyet durumu konutlar için söz konusu sadece tek mesken olması durumunda uygulanıyor. Dolayısıyla birden fazla konuttan kira geliri elde eden ev sahiplerinin de gelirleri için beyanname vermesi gerekiyor.
Kira Vergisi Götürü Gider Yöntemi Hesaplama
Yıllık kira bedelinizden işlem yapılan yılın istisna tutarı düşülür ve kalan tutarınız bulunur. (Yıllık Kira bedeli - İstisna Tutar = Kalan) Bulunan kalan tutarın %15'i yine kalan tutardan çıkarılır ve vergiye tabi tutar bulunur.
Kanuni süresinden sonra verilen matrah artırıcı etkisi olmayan düzeltme beyannamesi önceki beyannamede beyan edilen bilgileri de kapsayacak şekilde düzenlenir. Beyannamede ödeme çıkmaz ise pişmanlık talep edilemez, ''Özel Onay'' ile birlikte KSS ve DZT seçenekleri beraber seçilerek beyanname verilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı süre konusunda yeni bir düzenleme yapıldığını duyurdu. Buna göre gelir vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri uzatıldı. Mükellefler için son günün 5 Nisan 2023 Çarşamba olduğu belirtildi.
Kira gelirlerini beyan eden mükellefler için bir istisna uygulaması var. Ancak sadece konut kira gelirleri için geçerli. 2023 yılı gelirleri için 21 bin lira olarak uygulanıyor. 2023 yılında bu tutarın altında konut kirası alanlar beyanname vermiyorlar. 2024 gelirleri için istisna tutarı 33 bin liraya çıkıyor.
Hukuki açıdan kira gelirlerinin vergi dairesine beyanı sırasında bu kira gelirlerinin malik tarafından beyan edilmesi zorunludur.
Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren ve 1 Mart'ta başlayan beyan dönemi için son 5 gün kaldı. Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri