Kentsel dönüşüm kira yardımı, riskli statüsünde değerlendirilen yapıların hak sahiplerine (malik, kiracı, ayni hak sahibi) azami 18 ay boyunca ödenir.
AFAD depremzede kira yardımı, E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen "Afetzede Barınma Desteği Başvurusu" akabinde hesaplara yatırılıyor. 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremi sonrası başlayan depremzede kira yardımı desteği depremde ev sahibi olanlar için 12 aylığına 5 bin TL, depremde kiracı olanlar için ise yine 12 ...
KİRACILARA DA KİRA YARDIMI YAPILACAK
İBB yetkisinde bulunan Riskli ve Rezerv Yapı Alanlarında yaşayan kiracılara ise; 12 ay aylık 4.500 lira, hak sahiplerine 48 ayı geçmemek üzere aylık 4.500 lira kira yardımı yapılacak.
“Kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Anadolu'da büyük illerde Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3 bin liraya çıkarıyoruz. Diğer büyükşehirlerimizde aylık kira yardımını 2 bin 500 liraya çıkartıyoruz.
Depremzede kira yardımı her ayın 25'inde Ziraat Bankası hesaplarına yatırılmaktadır. Ayrıca E-Devlet üzerinden adınıza yapılan Afet Barınma yardımlarını sorgulayabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapılabilmektedir. e-Devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme girip yapabilecek ve durumunuzu öğrenebileceksiniz.
Borçlu-kiracınm temerrütten kurtulabilmesi için ta kip konusu kira borcunu -«ödeme süresi» (yani; 30,6 gün veya 60 gün)3 içinde- ödemesi yeterlidir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Kentsel dönüşüm kira yardımı 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 3500 TL den 5250 TL yükseldi. Bugün 17 Temmuz 2023 kira 3500 TL olarak yatıyor.
e-devlet kira yardımı başvuru ekranından alınan müracaatlarda Deprem bölgesinde konutu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracıların Afetzede Barınma Desteği sağlanacak. Başvurular e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir. Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sadece 18 ay boyunca ödenmekte olup bu sürenin dolmasının ardından taşınmaz tamamlanmasa dahi bakanlık tarafından yapılan kira yardımı kesilir.
Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır. Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup babası askerde olan çocuklar için yapılan nakdi yardımlardır.
En fazla 18 ay boyunca verilen kentsel dönüşüm kira yardımında, gayrimenkul sahiplerinin taşınma masraflarını karşılayabilmeleri için kira yardımının 5 aylık bölümü peşin olarak ödenebilmektedir.
AFAD depremzede kira yardımı ödemesi, Ziraat Bankası üzerinden hesaplara yatırılıyor. Banka hesabı olanların mobil ve internet bankacılığı aracılığıyla görüntüleyebileceği kira yardımı, bankada hesabı olmayanlar için ise SMS ile öğrenilebiliyor. KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımında İkamet Şartı Kaldırıldı !!!
Yapılan bu değişikliğe göre 2019 Yılı için Kira Yardımı Uygulama Klavuzunun yayımlanması ile birlikte riskli olarak tespit edilen yapılarda, mal sahiplerine ikamet şartı aranmaksızın kira yardımı yapılabilecek.
Kentsel dönüşüm, son günlerde oldukça hız kazandı. Geçtiğimiz günlerde kentsel dönüşüm kira yardımı oranına da yaklaşık yüzde 20 zam yapıldı.
Genellikle kira ödemeleri, nakit para, banka havalesi, EFT, otomatik ödeme talimatı veya posta yoluyla yapılabilir. Kiracı, kira bedelini elden veya ev sahibinin belirlediği bir yerde nakit olarak ödeyebilir. Bu yöntem, özellikle kiracının ev sahibine güven duyduğu durumlarda tercih edilebilir.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamayla birlikte, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını açıkladı ve şunları söyledi; "Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak."
2023 E-DEVLET KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Şartları sağlayan vatandaşlar kira yardımı için e-Devlet kapısından ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunun ardından ise ödemeler başvurudan sonraki 15 gün içinde kişinin banka hesabına yatıyor.
Kira yardımı; ikamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine ve kiracılara verilecek.
Kiracı, kira bedelini zamanında ödemez ise mülk sahibi, ihtarname yolu ile kiracıya kira bedelinin ödenmesi için 30 (otuz) günlük süre verir ve süre sonunda kira bedelini ödememesi halinde sözleşmenin fesih edileceği bildiriminde bulunur.
KİRANIN ÖDENME ŞEKLİ VE ZAMANI :Taraflar kiranın ödenme biçimini serbestçe belirleyebilirler. Kira her ay ödenebileceği gibi , bir senelik kira peşin olarak ta ödenebilir. Kiranın ne zaman ödeneceğinin sözleşmeye açık olarak yazılması gerekir.
Kiracı borçlu tarafından 30 günlük süre içinde ödeme yapılmazsa, İİK m. 269 vd. hükümleri uyarınca 6 ay içinde icra mahkemesinde açacağı dava ile borçlunun mecurdan tahliyesini talep edilebilir. Borçlu, 30 gün içinde tüm takip masrafları dahil kira bedelini öderse, tahliye edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri