Bilmekte fayda var! “Su kaç derecede kaynar?” sorusuna 100°C deyip geçebilirsiniz; ancak bu değer farklı koşullarda değişir. Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır.
Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir. Deniz seviyesi ele alındığı zaman bir atmosfer basınç altında su 100 santigrat dereceye ulaştığında kaynar.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Çay suyu için 10 saniye kaynatıldıktan sonra bir kenara alınır ve 3-4 dakika bekletilir. Su kaynadığı için, en başta 100 santigrat derece sıcaklıktaydı. 3-4 dakika beklemesinin amacı suyun sıcaklığının 75-85 derece sıcaklıklarına düşmesidir.
Su Kaç Derecede Kaynar? Suyun kaynama derecesi deniz seviyesiyle doğrudan ilişkilidir. Ancak günlük hayatımızda bunu genelde deniz seviyesinin üzerinde olacak şekilde kullanılırız. Yani evde ocakta kaynattığımız suyun kaynama derecesi 100 derecedir ve ortalama olarak 20 dakikada kaynamaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Kaynama noktasına yaklaşmış olan suyu ele alırsak, su bilindiği üzere N.Ş. A da (normal şartlar altında) 100 santigrat derecede kaynar. Kaynama noktasına yaklaşması suyun 80 santigrat derecede olduğunu tahmin edebiliriz.
Oda sıcaklığında olan suyun tüketilmesi öneriliyor
O ritmi bozmamak için ne çok soğukta yaşayabiliriz ne de aşırı derece sıcakta. 22-25 derece arası çok iyi geliyor yani bu ısıda olan sular aslında sindirim sistemi için, sağlığımız için çok daha iyi.
Çayın suyu kaynadığında 100 derece olur. Bu dereceyi düşürmek için üst demliği kaldırıp iki dakika beklettiğinizde sıcaklık 70-80 derece arasında bir değere düşer. Bu sıcaklık çay demlemek için idealdir.
Dolayısıyla atmosfer basıncının yüksek olduğu yerlerde suyun kaynama sıcaklığı daha yüksek, düşük olduğu yerlerdeyse kaynama sıcaklığı daha düşük olacaktır. Saf su deniz seviyesinde (basınç=1013 milibar) 100ºC'de kaynarken Erzurum, Kars, Van gibi rakımı yüksek illerimizde (basınç 800-850 milibar) 94ºC'de kaynar.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Cevap: Kanımız yaklaşık olarak saf bu ile aynı sıcaklıkta yani 100 santigratderece civarında kaynar.
“Su 100 derecede kaynar.” cümlesi kader kavramını ifade ederken 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
Su Kaç Derecede Kaynar
Bu konuda örneğin su deniz seviyesinde 100 santigrat derecede kaynar.
Kaynak su yanığı genellikle 2. derece yanıklar oluştururlar. Bu tür yanıklarda cildin üst tabakasında hasar meydana gelir. Ciltte kızarıklık, şişlik, ağrı ve kabarcıklar görülür.
Oda sıcaklığında kaynayabilir örneğin. Bu, basıncı ne kadar azalttığınıza bağlı. Basıncı tümüyle kaldırırsanız doğrudan gaza dönüşür.
Su kaynamaya başladımı fokurdar çünkü 100 dereceye ulaşan suyun buhar basıncı ile hava basıncı eş değer oldugundan sadece yüzeyden değil tümüyle buharlaşma olur dipteki su buharlaşınca gaz durumuna düşer ve baloncuk oluşturarak yükselir.
bir sıvının kaynaması için buhar basıncının, dış basınçla eşitlenmesi gerekir. Eğer bir kabın ağzını tamamen kapatırsan o hiç kaynamaz ama bir süre sonra basıncı iyice yükselir ve kap patlar.
Kapağı kapattığında iç basınç artacağı için kaynama derecesi 100'den 150 ye çıkacaktır. Ama kapağı kapattığında suyun ısısını etkileyecek etmenleri azaltacağın için 150 derecelik kaynama ısısına daha çabuk ulaşacaktır. Yani kapalı kaptaki su daha çabuk kaynar.
Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır. Sütte organik maddelerin varlığı, sütün yüzey gerilimini düşürür. Sütün yüzey gerilimi 52 dyne/cm civarındadır. viskozitesi 15-20 °C da 1.5 ile 4.2 arasında değişir.
Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra mümkünse 3-4 dakika bekletip öyle çayı demleyin. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozar.
Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin. Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece).
Çayın tadının acı olmaması için çayınızın taze veya uygun şekilde muhafaza edilmiş olması gerekir. Alt demlikte su kaynarken, üst demlik boş olmalıdır ve asla ısıtılmamalıdır. Su kaynarken çayı demlemek yanlıştır.
Özellikle içme suyu sıcaklığının belirli aralıklarda olması gerekir. TSE standartlarına göre şebeke suyu 12-25 °C sıcaklıkta olması gerekir. İçme suyunun sıcaklığı ise TSE standardına göre 12 °C olması gerekir [2]. Bu nedenle su soğutması günümüzde büyük önem taşımaktadır.
Uyandıktan Sonra Su İçerek Vücudunuzun Kaybettiği Suyu Geri Kazanabilirsiniz. Vücut sadece idrar ya da terleme ile değil, solunum nedeniyle de su kaybeder1. Dolayısıyla gece uyanıp su içmediyseniz, uykunuz boyunca vücudunuz su kaybetmiş olur.
Suyun sıcaklığını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test edebilirsiniz. Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı 37-38 C'dir. Banyo ise 26-27 C olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri