Buna göre 2023 yılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarife'sinin gider avansı miktarı başlığını taşıyan 4. maddesine göre, Davacı, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 150 TL toplamını avans olarak öder.
Kiracı tahliye davasını kaybederse ne kadar öder? Kiracı, tahliye davası yargılama giderlerini ve karşı vekalet ücretini ödemekle yükümlü olacaktır.
Kiracı tahliye davası avukat ücretleri, 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer almaktadır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 2022 yılı Tahliye Davası Avukatlık ücreti Sulh Hukuk Mahkemelerinde 2.175,00 TL'dir.
KİRACI TAHLİYE DAVASINDA MASRAFLARI KİM ÖDER? Genel olarak özel hukuk davalarında dava masraflarını açan kişi açarken ödemek zorundadır. Aksi halde dava açılmamış sayılacaktır.
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan 1 yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür'' şeklinde düzenlenmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Tahliye davasını kaybeden kiracı, ev sahibine belirlenen süre içinde evi boşaltmak zorundadır. Ayrıca kiracı, ev sahibine tahliye davası nedeniyle uğrattığı zararların tazmini için belirlenen miktarı ödemekle yükümlüdür. Bu miktar, uğranılan zararın niteliğine ve miktarına göre belirlenir.
Kiralayanın, kiracısını ihtiyaç nedeniyle ve icra yoluyla tahliyesinden sonra üç yıl süreyle kiraya verme yasağı vardır. Konut sahibi, tahliye edilen kiralananı, üç yıl boyunca başka birisine kiralayamaz. Aksi halde evden çıkarılan kiracının tazminat hakkı doğar.
Kira davalarının sonuca kavuşması için yargının ön gördüğü tarih 300 gün olarak belirlenir. Yani bir yıla yakın bir süreç. Avukat desteği alınma durumunda bu süreç içerisinde karar alınırken, avukat desteği alınmadığında bu süreç 1 ve 1.5 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.
Bilirkişi ücretinin dışında keşif harcı 571,90 TL, keşif yolluğu gibi masraf kalemleri de mevcuttur. Avukatlık ücretleri ise 2023 yılı için minimum 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Kısaca kira tespit davası açmak isteyen bir kişinin asgari 13-15.000,00 TL bir bütçe ayırması gerekir.
Buna karşılık, muhakeme masrafı, muhakeme sırasında yapılan işlemlerin masrafıdır. Tanıklara, bilirkişilere, postaya ödenen paralar, yol giderleri, avukat ücretleri, zorunlu müdafi ya da vekile ödenen ücret muhakeme masraflarındandır. Muhakeme masrafları konusunda kural, haksız çıkanın bunları ödemesidir.
Yapılan işlemlere ilişkin dosya kapsamında masraflar kiracıya ödetilir. Zorunluk bulunmamasına rağmen kiraya veren tarafından, mahkeme kararında belirtilen 15 günlük süre, iyi niyetli olarak artırılabilir. Keyfiyetin ilgili tarafa yazılı olarak bildirilmesi gerekir.
Tahliye Davası Devam Ederken Evin Boşaltılması
Konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davası devam ederken kiracı evi boşaltırsa ne olur? Bu durumda tahliye davası konusuz kalmış olacaktır. Ancak davacı taraf, yargılama gideri ve vekalet ücreti talep edebilir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Sulh Hukuk Mahkemesi'nin Tahliye Kararının İcrası
Tahliye davası sonucu verilen tahliye kararı kesinleşmeden icraya konulan kararlardan biridir. Bu nedenle kararın kesinleşmesini beklemeden kiracının tahliyesini sağlamak mümkündür. Kiracı ise ilamlı icra takibine karşı itiraz etse bile icra takibini durduramayacaktır.
İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya "tahliye davası" açabiliyor. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor.
Tahliye davası, kira sözleşmesini sona erdirerek kiracının taşınmazı tahliye etmektedir. Kira sözleşmesi, belirli veya belirsiz süreli olmak üzere düzenlenebilmektedir. Belirli sözleşmenin süresinin sona ermesi halinde sözleşme sona erecektir.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Kiraya veren ve kiracılar arasında ilişkilere yönelik hukuki konularda kira hukuku avukatları profesyonel hizmet verir. Kira hukuku ülkemizde en çok davanın görüldüğü hukuk dalları arasında yer alır.
Kira tespit davası sonucunda verilen karar icra takibine kesinleşmeden konulamayacaktır. Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin verilen karar, mahkeme tarafından her iki tarafa tebliğ edildiği tarihten itibaren yasal süre içerisinde itiraz edilmez ise karar kesinleşecektir.
Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına, kiracılar tarafından mutlaka uyulmalıdır. Karar sonrası kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma süresi verilir. Bu 15 günlük süre kiracıya kararın tebliği ile başlar ve süre sonunda kiracının taşınmazı boşaltması beklenir.
Kiracının tahliye edilmesinden önce kira ücretini ödemesi beklenir. Ödenmediği ve diretildiği taktir de evine ihtar gönderilmektedir. Bu durum sonucunda belli bir ihtar süresi dolduktan sonra tahliye davası açılmaktadır. Tahliye davasında kiranın geç ödenmesi mümkün olarak bir gerekçe gösterilmektedir.
Ev sahibinin eve ihtiyacının olması,kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı sebepleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir.
Kiracı gereksinim nedeni ile tahliye edilir ise şartlar oluşması halinde ev sahibine tazminat davası açabilir. Bu durum Türk Borçlar Kanunda “yeniden kiralama yasağı” başlıklı 355. Maddesine göre düzenlenmiştir.
Ancak TBK 352/II maddesine göre 1 kira yılı içinde kiracı kirayı iki kez ödemez ve her ödemediğinde ev sahibi yazılı ihtarname keşide etmişse bu durum ev sahibine dava açma hakkı sağlar. Ev sahibi kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açabilir.
Yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndererek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malik, ihtarname şartına uyduğu takdirde 6 ay içinde dava açma hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri