Temettü Taksiti Nasıl Alınır? Temettü taksitini almak için, ilgili taksit tarihinden bir gün önceki borsa kapanışında hissenin sizde olması gereklidir. Örneğin, ilk taksiti alıp, sonra hisseyi satarsanız, ilerideki diğer taksitleri alamazsınız.
Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
Temettü ödemeleri, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olabilir. Şirketler, temettü ödemeleri yaparak hissedarların yatırımlarını takdir eder ve yatırımcılarına karlı bir yatırım sunarlar.
Temettü, yatırımcılar için önemli bir kazanç kaynağıdır çünkü bu ödemeler, hisse senetlerinin fiyatının yanı sıra ek bir gelir kaynağıdır. Ayrıca, temettü, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarını teşvik edebilir ve hisse senetlerini daha çekici hale getirebilir.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Evet düşer. Temettü yani kâr payı şirketin varlıklarından, kasasından çıkan bir parayı temsil ettiği için, genellikle hisse başına ödenen temettü tutarı kadar hisse fiyatı da düşer. Bu olay her borsa ve her hisse senedi için geçerlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu sahiplikle elde edilen ortaklık, şirketin temettü ödeme gününde bu hakkın elde edilmesini sağlar. Şirketin temettü dağıtımından bir gün önce alınsa dahi hisse senedi; bireylerin temettü hakkından yararlanmasını mümkün kılan bir yatırım aracıdır.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtılmasıdır. Yıllık bilançoya göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kar payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir.
Dağıtımın yapılacağı günün sabahına kadar şirketin hissesine katılan yatırımcılar temettü alabilmektedir. Temettü bedeli genellikle nakit ödemeler ile yatırımcıların ilgili hesaplarına otomatik olarak yatırılmaktadır. Bir başka ödeme yöntemi olan bedelsiz hisseler de yine otomatik olarak yatırım hesabına aktarılır.
Şirketin genel kurulu kâr dağıtımına karar verdikten sonra bu kâr kısmının ortaklarına nakit olarak ya da hesaba aktarım şeklinde dağıtıldığı zaman temettü geliri elde edilmiş olur. Kişinin bunu tahsil etmemesi ise sonucu değiştirmez.
Şirketin genel kurulunda temettü dağıtım kararının alınmasının ardından, 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı brüt olarak belirlenir. Brüt nakit kar payına %10 stopaj uygulandıktan sonra net ödenecek nakit temettü miktarı yatırımcının hesabına belirlenen dağıtım tarihinden iki gün sonra hesabına yatırılır.
Aynı örnek üzerinden devam edecek olursak; Toplam 10.000 TL dağıtılabilir kârı ve toplam 100.000 TL sermayesi (ya da 100.000 adet hissesi) olan bir şirketin hisse başına dağıtılabilir kârı 10.000 / 100.000 = 0,10 TL olacaktır. Yani, tüm ortaklar ellerindeki her bir hisse için 0,10 TL temettü alacaklardır.
Bir şirketin dağıtacağı temettüye hak kazanabilmek için temettü tarihinden önceki gün şirketin hissesine sahip olmak gereklidir. Temettü tarihi geldiğinde şirketin borsadaki hisse fiyatı, hisse başı brüt temettü miktarı kadar düşer.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir. Bu nedenle temettülerden gelen tutarlar kullanıcı hesaplarına nakit bakiye olarak 2 iş günü sonra yansır.
Hisse senedine sahip olduğum şirket, Nakit Temettü (kar payı) dağıtırsa, ne zaman hesabıma geçer? Nakit temettü tutarları, Takasbank tarafından üye hesaplarına alacak kaydedildiğinde, Şirketimiz tarafımızdan aynı gün içinde müşteri hesaplarına otomatik olarak alacak kaydedilmektedir.
Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir.
Temettü nasıl hesaplanır? Hisse senetleri nominal değerlerle ölçülmektedir. Borsada bu değer 1 TL olarak belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle %20 temettü dağıtan bir şirkete ortak olunması durumunda her bir hisse için 1 TL nominal değerin karşılığı olarak 0,20 TL (20 kuruş) kâr payı alınır.
TTK'da konuya ilişkin en önemli hükümlerden biri, kanımızca, birinci temettünün zorunlu olarak dağıtılmasını öngören, TTK m. 519/2(c)'dir.
Temettü gelirlerinizde ilk olarak %10 stopaj vergisi uygulanır. Bu vergi ödeme size gelmeden aracı kurum tarafında gerçekleşir. Diğer bir uygulama ise gelir vergisidir. Elde edilen brüt temettü gelirinin yarısı bu vergiden istisna olur.
A.S. (ASELS.IS), Kasım 22, 2024 tarihli bir ex tarih ve Kasım 24, 2024 ödeme tarihi ile ₺0.09 tutarında bir temettü duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri