Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir. Yani başka bir değişle kiracı kullandığı müddet boyunca kombinin ve bakım ve temizliğini yaptırmak zorundadır.
Ev sahibi, konutu kiralarken kombinin gerekli bakımlarını yaptırarak teslim etmek zorundadır. Kombi kiracıya çalışır ve sorunsuz bir şekilde teslim edildiyse ve kombiyi kullanmaya başladıktan 1 yıl sonra bakım yaptırılmaması nedeniyle kombi arızalandıysa masrafı kiracı ödeyecektir.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Konuyu en kısa hali ile özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya yani kiracıya aittir. Kombi bakım masrafını karşılamak, konut-işyeri içerisinde kalındığı sürece her yıl düzenli şekilde kombiye bakım yaptırıp kullanmak da yine kiracıya aittir.
borçlar kanunu'nun 317. maddesi gereğince; kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
İlgili 41 soru bulundu
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
Kombiler, evin demirbaşları arasındadır. Bu nedenle kombi bakım masrafları genelde ev sahipleri tarafından karşılanıyor. Tabii istisnalar da var. Mesela kombide kullanım hatasından arıza oluşması gibi.
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Kombi montaj fiyatı 2023 yılında 1250 ₺ + KDV olarak belirlenmiştir. Kombi alt bağlantı seti, yoğuşma gider hattı ve montaj malzemeleri 750₺+KDV olarak belirlenmiştir. Kombinin balkona montajında İGDAŞ tarafından kombi muhafaza dolabı istenir. Kombi muhafaza dolabı bu fiyata dahil değildir.
Borçlar Kanununun 317. Maddesi gereğince kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından ödenmelidir.
Konut sigortası poliçelerinin kombi arızasını ve kombi bakımını karşılayabilmesi, konut sigortası poliçelerinde kombi bakım hizmeti teminatının bulunmasına bağlıdır. Ek teminat olarak poliçelere ilave edilebilen kombi bakım hizmeti teminatı ile kombiler garanti altına alınabilmektedir.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 250 TL'dir.
Yani evde 10 senedir oturan bir kiracı doğal olarak evin boyasında meydana gelen eskimelerden sorumlu değildir. Evden çıkarken de boya ve badana yapmak zorunda değildir. Ancak doğal olmayan nedenlerle evin boyasına ve badanasına zarar gelmesi durumunda kiracı bunları onarmak ve yenilemek zorundadır.
Kiralama gerçekleştirilen ev içerisinde bulunan eşyalar evin demirbaşları kabul edilir. Bunlar taşınmaz olarak da bilinmektedir. Bir evde taşınması mümkün olmayan fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo ve petek gibi sökülüp götürülmesi mümkün olmayan ürünlere evin demirbaşları denir.
Ev sahibi ya da kiracı fark etmeksizin doğalgaz aboneliğini üzerine almak için, gaz kullanacak kişinin direkt olarak kendisi başvurmalı. Ancak, noter onaylı vekil belirlenerek başka bir kişi, doğalgaz aboneliği de açtırma işlemini gerçekleştirme hakkına sahip olmaktadır.
Kombi bakımı garanti kapsamı içerisinde değildir.
Kombinin yetkili servisleri sadece ; montajı yapılmış cihazların ilk çalıştırma ve garanti onaylama işlemini yaparlar. Yetkili servislerin bu hizmeti ücretsizdir.
Evet maalesef ücretlidir. Kombi yetkili servisleri kombi montajı yapmamaktadır.
Selman Tarmur: “Firmaların sunduğu garanti ve servis şartlarına da dikkat edilmeli. Bildiğiniz gibi Türkiye'ye doğalgaz 1989'da geldi. Uluslararası standartlarda bir kombinin ortalama ömrü 15 yıl kabul edilir. Dolayısıyla artık cihazların değişmesi gerekir.
Kiracı eğer ki evde musluk bozulursa bu durumu ev sahibine bildirmesi mümkün olmadığı gibi kendinden kaynaklı sorunlar nedeni ile bozulduysa kendisi yaptırmak ile yükümlüdür. Eğer ki eve girdiğinde musluk bozuk ise bunu ev sahibinin yaptırması gerekmektedir. Ev kiralamalarında, taraflar arasında bir sözleşme yapılıyor.
Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
- Taşındığınız evde su ya da ısıtma tesisatında sorun varsa ya da kiraladığınız ev eşyalı olmasına karşın evdeki beyaz eşya ve elektrikli ev eşyaları arızalıysa, ev sahibinizle görüşmeniz gerekir. Çünkü tüm bu aksak yönlerin tamiratı ve yenilenmesi de ev sahibinizin sorumluluğundadır.
UZUN SÜRE DÖNMEYECEKSENİZ:
Uzun süre evde olunmadığı zamana kombiyi kapatmak mı gerekir yoksa açık mı bırakılmalı? Yanıtımız hayır. Kombi kış dönemlerinde uzun süre evde olunmadığında kapatılabilir. Yaz döneminde evde değilseniz kombiyi kapatarak tasarruf yaşayabilirsiniz.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Eğer kiracı olarak girdiğiniz evde ne var ise bunların tümü demirbaş kategorisinde yer almaktadır. Ev sahibi ve kiracı arasında uzlaşmaya göre taşınırken ankastre sökülemez. Ancak ev sahibi iseniz ankastre taşınırken sökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri