Kiracı tahliye davası, bir kiracının, kiraladığı bir mülkten çıkartılması talebiyle mahkemeye başvurmasıdır. Kiraya veren, kiracıya mülkünü geri almak için bu tür bir dava açabilir. Kiracı, davayı kazanırsa, kira sözleşmesi gereği mülkü kullanmaya devam edebilir. Kiralanan mülkü terk etmesi gerekmeyecektir.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
Tahliye davaları genellikle ilk celsede sonuçlanma eğilimi göstermez. Mahkeme süreçleri karmaşık olabilir ve çeşitli faktörler davayı uzatabilir.
Kiracı, kira sözleşmesinde belirtilen koşulları yerine getirmiş olmasına rağmen, ev sahibi tahliye etmeye karar verirse, kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür.
Kiraya verenin, kiracıya ayrıca ihtar göndermesine gerek yoktur. Kiracı, süre sonunda kiralananı boşaltmazsa kiraya veren tahliye davası açabilir. Kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye talebiyle icraya başvurabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Ne Yapmalı? Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır.
Tahliye davası sonucunda mahkeme tarafından davanın kabulüne ve kiracının tahliyesi yönünde karar vermesi halinde kiraya veren, kiracı aleyhine ilamlı icra takibi başlatabilecektir. Kiraya veren, mahkemenin vermiş olduğu ilam ile birlikte icra takibi başlatarak kiracının taşınmazdan çıkarılmasını talep edebilecektir.
Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir.
Ev tahliye davasında avukatlık ücretini belirlenen tutar üzerinden imzalanmış sözleşme gereğince müvekkil ödeyecektir. Ancak davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerini ve karşı vekalet ücretini davayı kaybeden taraf ödeyecektir.
Ayrıca haksız şekilde imzaya itiraz eden borçlu %10 para cezasına çarptırılır. İmzanın sahte olduğu anlaşılması halinde alacaklı da %10 para cezasına çarptırılacaktır. İtiraz edilmemişse veya itiraz bertaraf edilmişse takip kesinleşecek ve icra takip muameleleri devam edecektir.
Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Tahliye davaları ile ilgili olarak verilebilecek örneklerden biri de kiracının tahliye davası sürerken kiralananı tahliye etmesi durumunda da dava konusuz kalır. Dava konusuz kaldığında ise davaya yönelik olarak bir karar verilmesine gerek kalmaz.
Kiracı taşınmazı erken boşaltırsa dava kısa sürebilir. Kiracı tahliye davasında mahkeme süreci genel olarak 3 ay ile 1.5 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Kiraya veren, taşınmazın tahliye edileceği tarihten itibaren bir ay içerisinde icra takibi başlatması gerekir. İcra takibi başlatıldığı takdirde, icra dairesi kiracıya taşınmazın 15 gün içinde tahliye edilmesi ihtarını içeren bir ödeme emri gönderir. Kiracı, ödeme emrine tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz edebilir.
Kiracı, kira süresi içerisinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına neden olursa, kiraya veren, ihtarların yapıldığı kira yılının sonundan itibaren bir ay içinde tahliye davası açarak kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Tahliye davasında ki çeşitli durumlara göre masraflarda artma veya azalma gibi çeşitlilik verilmesi mümkündür. Avukat ve icra takibi masrafları da yine tahliye davası içerisinde ki masrafların içine girmektedir. Tahliye davası sırasında ki genel olarak oluşabilecek masraf 800 TL'ye kadar ulaşmaktadır.
Ev sahibi; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekirse kiracısını tahliye edebilir. Bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden itibaren 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekir.
Kira ilişkisinden kaynaklanan davalarda genel olarak Sulh Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Genel Kural: Her türlü fesih ve tahliye ile her türlü alacak ve tazminat davalarına Sulh Hukuk mahkemesinde bakılacaktır.
Kira bedelini ödemeyen; kiraya vereni mağdur eden sorunlu kiracının tahliyesi için en kolay yol iki haklı ihtar gönderilmesi ve akabinde taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.
Yazılı sözleşmeye karşı kira başlangıç tarihinin aksi tanıkla ispat olunamaz. Sözlü akitte kira süresi ve başlangıcı hususunda her zaman tarafların tanık dinletmesi mümkündür.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
İhtiyaçtan kira tahliye davaları mahkemelerin yoğunluğuna göre 2 ile 3 ay gibi sürede karara bağlanır. İhtiyaçtan kira tahliye davasında, mahkeme kararına dayandırılarak tahliye edilen taşınmaz, kişinin kendisi, bakmakla yükümlü olduğu kişiler, alt soy ve üst soydan biri dışında kiraya verilemez.
Karar sonrası kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma süresi verilir. Bu 15 günlük süre kiracıya kararın tebliği ile başlar ve süre sonunda kiracının taşınmazı boşaltması beklenir. Bu süre içerisinde kiracı taşınmazı boşaltmaz ise evin icra zoruyla boşaltılması sağlar.
Konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davası devam ederken kiracı evi boşaltırsa ne olur? Bu durumda tahliye davası konusuz kalmış olacaktır. Ancak davacı taraf, yargılama gideri ve vekalet ücreti talep edebilir.
Kiracının süresinde icra dairesine yaptığı itiraz, tahliye takibini durdurur ancak icra mahkemesine yapılan itiraz takibi durdurmaz. Takibin devam edebilmesi için kiraya verenin, icra mahkemesinden itirazın kaldırılması kararı alması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri