Kombi bakımı yapılmadığı veya teknik servisler tarafından yapılması gereken kontroller ihmal edildiği için kombi bozulmuşsa; oluşacak masraf kiracı tarafından karşılanmalıdır. Kombi kullanıcı hatasından dolayı bozulmuşsa masraflar yine kiracı tarafından ödenmelidir.
borçlar kanunu'nun 317. maddesi gereğince; kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
Kiracı ile ev sahibi arasında sıkça gerginlik yaşanmasına sebep olan bir konudur. Borçlar kanununun 317. maddesine göre, kombinin temizliği ve bakımı kiracıdan sorumludur.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Evde Bir Eşya Bozulduğunda Ev Sahibi Mi Kiracı Mı Öder
Evde bir eşya bozulduğunda, eşyanın kullanım ömrünü tamamlayıp tamamlamadığına bakılarak ev sahibi veya kiracı sorumlu tutulur. Eşya kullanım ömrünü tamamlamışsa, kiracı sorumlu tutulur.
İlgili 26 soru bulundu
Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir. Yani başka bir değişle kiracı kullandığı müddet boyunca kombinin ve bakım ve temizliğini yaptırmak zorundadır.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Alo 186 Elektrik Kesintisi Başvurusu.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 300 TL'dir.
Taraflar arasında herhangi bir sözleşme yok ise; demirbaş giderlerinde kat malikleri arsa payı oranında yükümlüdür ve ev sahipleri ödemek zorundadır. Kiracılar apartmanın günlük giderlerini ödemekle yükümlüdür. Kiracıların demirbaş ödemesi durumunda ödedikleri tutarı kiralarından düşer.
Düzenli bakımı yapılmayan kombiler ve kombi tesisatı randımanlı çalışmaz ve verimi düşük olur. Bakımsız cihazlarda onarım işlemleri daha maliyetlidir. Kombi bakımının düzenli yapılmaması ve ya hiç yapılmaması kombi ömrünü ciddi manada kısaltmaktadır.
Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilmektedir. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Markadan markaya göre değişiklik gösteren kombinin kullanım ömrü için Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen süre 15 yıldır. Ancak yıllık düzenli bakımları ile hem kombinizin ömrünü uzatabilir hem de performansını arttırabilirsiniz.
Yangın mali sorumluluk: Sigortalının kiracı ya da ev sahibi olması fark etmeksizin, herhangi bir yangın durumunda bu kişilerin birbirlerine karşı mali sorumluluğu poliçe kapsamındadır. Yangının komşu bina ve eşyalara zarar vermesi de teminat güvencesi altındadır.
Konut sigortası asistans hizmetleri arasında yer alan kombi bakım ve arıza tamiri hizmetinden yararlanılabilmesi için elektronik ev eşyalarının da poliçeye dahil edilmesi gerekir eğer bu eşyalar poliçede yoksa sigorta şirketi, konut sigortası kapsamında kombi arızasını karşılamaz.
Kombiler su, doğal gaz ve elektrik aksamlarına sahip karmaşık cihazlardır. Güvenlik, verimlilik ve öngörülebilir arızaların önlenmesi için kombinize her sene mutlaka bakım yaptırmanız gerekir.
Petek temizliği kaç yılda bir yapılır şeklinde bir soru için en doğru cevabın 1 ve 2 yıl arasında olması gerektiği aşikardır. Kalorifer tesisatındaki malzeme kalitesinin de etkilediği bu durum için süre ortalama yukarıda verilen süredir. Oksijen bariyerli mobil borularda bu süre daha uzun da olabilmektedir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Maddesine göre kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri, demirbaşların iyi tutma halindeki masraflar kiracıya ait bulunuyor. Kombi, petek temizliği kiracıya ait olmakla birlikte parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ev sahibine ait bulunuyor.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Kiracının yaptığı masrafları talep hakkı bulunur. Önemli onarımlar ve bakım işlemleri, kira bedelinden düşülebilir. Kiracının yaptığı iç mekân tadilatları, kira gelirinden düşülecek giderlerdir. Örneğin; boyama veya döşeme değişiklikleri gibi harcamalar, kiradan düşülecek masraflardandır.
Ev sahipleri kullanımdan kaynaklanan bazı tadilatları üstlenmeyi kabul etmeyebilirler. Bu duruma örnek verecek olursak; musluklar, elektrik prizleri, kombi kullanımı gibi. Uygulamada en çok yaşanan sıkıntı kombi kullanımı ile ilgilidir.
Yapılacak ödemeler hasar tespit verileri üzerinden alınan "ikametgah verisi"dikkate alınarak mülkiyeti kendisine ait olmayan yapılarda ikamet eden kişilere de yapılmakta olup bu konuda kiracı vatandaşlarımız hak kazandıkları destek ödemelerini ev sahiplerine ödemeyeceklerdir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri