Tahliye Davaları Açılması Kira sözleşmesi sona erince dava açılmaktadır. Yine burada 1 ay kadar bir sürede açılması beklenir. Tahliye davası açılması için ilk olarak sözleşmenin bitmesi ve ardından 1 ay içerisinde gerekli avukat ile davanın açılması gerekmektedir. Burada avukatın önemi de büyüktür.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
Avukatsız Dava Nasıl Açabilirim? Dava şartlarına uygun olan taraf ve dava ehliyetine sahip olan herkes avukata gerek duymadan dava açma özgürlüğüne sahiptir. Bunun için açacağınız davanın hangi merci tarafından işlendiğini tespit etmeniz gerekir. Tespit ettikten sonra açacağınız dava hakkında dilekçe yazılır.
Tahliye davaları genellikle ilk celsede sonuçlanma eğilimi göstermez. Mahkeme süreçleri karmaşık olabilir ve çeşitli faktörler davayı uzatabilir.
Tahliye davası sonucu oluşan bütün masraflar tahliye davası açan kişi tarafından ödenmesi gerekmektedir. Öncelikle dava açılmadan önce ödenmesi gereken masraflar vardır. Bunlar davacı tarafından karşılanır. Bu masraflar ödenmeden tahliye davası açılabilmesi mümkün değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti ne kadar? Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti asgari olarak 5.500 TL olacaktır. Ancak İstanbul Barosunca yayınlanan güncel tavsiye niteliğindeki ücret çizelgesinde durum farklıdır. Burada kiracı tahliye avukat ücreti 27.300,00 TL olarak belirlenmiştir.
Tahliye davasını kaybeden kiracı, ev sahibine belirlenen süre içinde evi boşaltmak zorundadır. Ayrıca kiracı, ev sahibine tahliye davası nedeniyle uğrattığı zararların tazmini için belirlenen miktarı ödemekle yükümlüdür. Bu miktar, uğranılan zararın niteliğine ve miktarına göre belirlenir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Ayrıca haksız şekilde imzaya itiraz eden borçlu %10 para cezasına çarptırılır. İmzanın sahte olduğu anlaşılması halinde alacaklı da %10 para cezasına çarptırılacaktır. İtiraz edilmemişse veya itiraz bertaraf edilmişse takip kesinleşecek ve icra takip muameleleri devam edecektir.
Kira davalarının sonuca kavuşması için yargının ön gördüğü tarih 300 gün olarak belirlenir. Yani bir yıla yakın bir süreç. Avukat desteği alınma durumunda bu süreç içerisinde karar alınırken, avukat desteği alınmadığında bu süreç 1 ve 1.5 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.
Eğer kiracı, tahliye kararının hukuka aykırı olduğuna inanıyorsa, mahkemenin belirlediği tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırarak tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin olarak vereceği tarihe kadar erteleyebilir.
Yazılı sözleşmeye karşı kira başlangıç tarihinin aksi tanıkla ispat olunamaz. Sözlü akitte kira süresi ve başlangıcı hususunda her zaman tarafların tanık dinletmesi mümkündür.
Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Kiracıya noterden ihtarname çektikten sonra, ihtarnamenin muhataba ulaşmasından sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse hukuki yollara başvurulmaktadır. İhtarnamedeki beyanlar ileride açılması olası bir dava sürecinde taraflar arasında bağlayıcı olmaktadır.
Kiracı, kira süresi içerisinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına neden olursa, kiraya veren, ihtarların yapıldığı kira yılının sonundan itibaren bir ay içinde tahliye davası açarak kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Tahliye davasında ki çeşitli durumlara göre masraflarda artma veya azalma gibi çeşitlilik verilmesi mümkündür. Avukat ve icra takibi masrafları da yine tahliye davası içerisinde ki masrafların içine girmektedir. Tahliye davası sırasında ki genel olarak oluşabilecek masraf 800 TL'ye kadar ulaşmaktadır.
Söz konusu değişiklikle Cumhuriyet Savcısı, şüpheli veya müdafii tarafından yapılacak adli kontrole dönüştürme suretiyle tahliye talepleri ve şüpheli veya sanık tarafından yapılan tahliye taleplerinin üç gün içerisinde sonuçlandırılması gerekmektedir.
Kiralayanın kiracıya karşı sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açması gerekir. Süresi içinde itiraz olunmaz veya itiraz kaldırılırsa kiralanan taşınmaz sürenin bitiminde zorla tahliye edilir ve kiralayana teslim olunur. Ancak bunun için tahliye emrinin tebliğinden itibaren on beş günlük sürenin geçmesi gerekir.
Kiracının itiraz etmesi halinde takip duracaktır. Kiraya veren kişinin itirazı kaldırıp takibe ve tahliyeye devam edebilmesi için İtirazın Kaldırılması ve Tahliye Davası açması gerekmektedir. Görevli ve yetkili mahkeme ise icra takibinin açıldığı ve icra müdürlüğünün bağlı olduğu İcra Mahkemesidir.
Ev sahibi kiracıya ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenir. Muhakkak bildirme yapmalıdır. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ eder. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler ise geçersiz sayılmaktadır.
İhtarname, bir kişinin hukuksal boyutu olan her türlü durum için, muhatabı olduğu karşı tarafa sözleşme, kanunlar, gelenek ve görenek ile doğan hak ve taleplerinin yazılı olarak sunulmasına denir. Kişinin hak ve talepleri ile ilgili karşı tarafa haber verilmesi olarak da nitelendirilir.
Ev sahibinin eve ihtiyacının olması,kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı sebepleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir.
Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir.
KİRACININ EVİ GÖSTERMESİ
Ev sahibi evi satmak istediğinde veyahut bir sonraki kiracıya göstermek istediğinde kiracının evi göstermesi gerekecektir. Bu durumda ev sahibi mevcut kiracıdan evi göstermesini isteyecektir. Şayet kiracı evi göstermeye yanaşmıyorsa bu durumda dava açılması söz konusu olacaktır.
İhtiyaçtan Kira Tahliye Davası Ne Kadar Sürer? Kendisine, bakmakla yükümlü olduğu kimseye veya alt/üst soyundan olan kimseye konut ihtiyacı olması nedeniyle açılan ihtiyaçtan tahliye davası 2 ila 3 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Ev sahibinin konut ihtiyacı üzerine kiracı evden çıkartılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri