Bu durumda kiracının alt kira sözleşmesi yapabilmesi için kiraya verenin onayına ihtiyacı yoktur. Ancak, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise durum farklıdır. Kiraya verenin yazılı rızası olmadan kiracının kiralanan evde başkasının oturmasına izin verme hakkı yoktur.
Kiraya verenin yazılı rızası olmadığı halde, kiralanan evde başkasının oturması durumunda, kiraya veren alt kiracıya karşı dava açmak için yazılı ihtar tebliğine gerek yoktur. Bu durum fuzuli işgal olarak adlandırılır ve üçüncü kişiye karşı el atmanın önlenmesi ve ecrimisil davası açılması mümkündür.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı olarak rızası olmadığı takdirde, kiracının kiralananı alt kiraya verme hakkı bulunmamaktadır. Belirtelim ki; kiraya verenin kiralananın alt kiraya verilmesi hususunda vermesi gereken yazılı rıza geçerlilik şartıdır. Kiraya verenin sözlü rızası geçerli değildir.
Ev sahibi, kiracısının bulunduğu eve izinsiz giremez. Buna rağmen eve izinsiz girmesi halinde, TCK 116'da düzenlenen konut dokunulmazlığının ihlali suçunu işlemiş olacaktır. Bu sebeple; ev sahibinin eve izin almadan girmesi, cezai sorumluluğuna yol açacaktır.
Ev arkadaşı almak isteyenlerin ev sahibinin yazılı iznini alması gerekiyor. Kiracının kira kontratında yazılı olarak alt kiralama hakkı olmadan, ev sahibinden yazılı izin almadan ev arkadaşı alması durumunda ev sahibi kiracıları mahkemeye yoluyla tahliye ettirebiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Adi kira sözleşmelerinde, kiracı, kiraya verenin izni olmaksızın kiralanan evde başkasının oturmasını sağlayabilir. Ancak, bu işlemde kiracının kiralananı değiştirmemesi ve kiraya verene zarar vermeyecek bir devir gerçekleştirmesi şartı aranır.
Kira sözleşmesinde imza yetkisi mülk sahibi ve kiracıdadır. Mülk sahibi vekalet vererek bu yetkiyi başkasına devredebilir. Kiracı ise ancak ev sahibi kabul ederse vekalet ile imza attırabilir. Ayrıca 18 yaşından küçüklerin, ayırt etme yetisine sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi bulunmaz.
Sinan Keskin ev sahibinde yedek anahtar olamayacağına vurgu yaparak, “Ev sahibinin kiracıdan habersiz ve izni dışında yedek anahtar yaptırması Türk Ceza Kanunu uyarınca suçtur” demekte. Ali Güvenç Kiraz da bu konudaki değerlendirmesinde, “Ev sahibinde yedek anahtar kesinlikle olmamalı.
Ayrıca her ne sebeple olursa olsun kiracının konutuna, bahçe, depo, balkon vs. gibi eklentilerinin içine kiracının rızası dışında girilmesi veya buradan çıkılmaması halinde, failler hakkında 'konut dokunulmazlığın ihlal' suçu ile işlem başlatılabilir ve fail bu suçtan 1 yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile ...
Yargıtaya göre içinde oturulan çadır da mesken olarak kabul edilmektedir. Apartman girişleri, müştemilat gibi yerlere izinsiz girmek meskene tecavüz teşkil eder. Evin bahçesine izinsiz girmek de konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturur.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Belirli süreli kira sözleşmelerinde, kiralayan sırf kıra sözleşmesinin bittiğinden bahisle kiracıyı çıkaramaz. Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak çıkabilir.
DEVİR VEYA ORTAK ALMA HAKKI : Kiracıya kiralananı devretme veya yanına ortak alma hakkı tanınmamalıdır. Kiralayan bu durumu yasaklamalı veya kendi iznine tabi tutmalıdır.
Kontratsız kiracı oturtmanın cezası yoktur.
Sözleşmesi olmayan kiracının çıkarılması için ev sahibinin ilk olarak kiracının o evde bir kira ilişkisine dayalı olarak ikamet ettiğini ispat etmesi gerekir. Kiracının düzenli olarak yaptığı kira ödemelerini mahkemeye sunmak kira ilişkisinin ispatı anlamında yeterli kabul edilebilecektir.
Kiranın ihtarnamenin tebliğinden sonra ödenmesinin önemi olmayıp, ihtarnameye sebebiyet verme yeterlidir. İhtarların çekildiği kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde, kiracı tahliyesi için dava açılmalıdır. İki haklı ihtar ile kiracının tahliye edilebilmesi için ihtarların haklı nitelik taşıması gerekir.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Ancak bunun ev sahibine bilgi verilerek yapılması gerekmektedir. Ev sahibine çekincelerini aktaran kiracı bu işlem konusunda anlaşma yoluna gidebilir. Kiracının evin kilidini değiştiremeyeceğine dair herhangi yasal engel bulunmamaktadır. Ev sahibi onay verdikten sonra zaten arada herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.
Bu şartların yerine getirilmesi halinde, ev sahibi kiracıya en az 30 gün süre vererek tahliye talebinde bulunabilir. Kiracı, 30 gün içinde evden çıkmazsa, ev sahibi tahliye davası açabilir. Dava sonucunda, mahkeme kiracının tahliyesine karar verirse, kiracı 30 gün içinde evden çıkmak zorundadır.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay fesih dönemidir. 6 aylık süre sonunda sözleşmenin feshedilebilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemişse tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir.
Kiracının evi göstermemesi, tahliye sebebi değildir. Kiracının evi gösterme zorunluluğuna aykırı şekilde davranması, ev sahibi için kiracı tahliyesinde haklı bir neden teşkil etmeyecektir. Dolayısıyla kiracı, sırf bu yükümlülüğe aykırı davrandığı için evden çıkarılamayacaktır.
Ev sahipleri yukarıda belirmiş olduğumuz durumlarda evi ziyaret edebilir. Ancak haber vermeden ve keyfi durumlarda evi ziyaret edemezler. Ev sahibi eve bakmaya gelmek istiyorsa çalışan kiracıdan en az 4 gün öncesinde çalışmayan kiracıdan ise en az 24 saat öncesinde eve bakmaya gelmek istediğini bildirmek zorundadırlar.
Yeni ev sahibi halihazırda eski malik ile kiracı arasında ikame edilen sözleşmenin tarafı haline gelir. Bu sayede de kiracının yeni malik ile anlaşarak tekrar kira sözleşmesi yapmasına gerek yoktur.
Türk Borçlar Kanunu'nun 340. maddesi uyarınca, “Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin kurulması ya da sürdürülmesi, kiracının yararı olmaksı- zın, kiralananın kullanımıyla doğrudan ilişkisi olmayan bir borç altına girmesine bağlanmışsa, kirayla bağlantılı sözleşme geçersizdir”.
Belirli süreli kira sözleşmesi uyarınca 10 yılın hesaplaması yapılırken sözleşmede belirtilmiş olan sürenin hesaba katılmaması gerekir. Kira sözleşmesinin ne kadar süre için geçerli olduğuna bakılması icap eder. Bu süre dolduktan ve üzerinden 10 yıl geçtikten sonra uzama yılı tamamlanmış demektir.
Kiranın genel hükümlerine tâbi kira sözleşmelerinde kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi son bulmayıp, kira sözleşmesi kiracının mirasçıları ile devam etmektedir. Kiraya veren, kiracısının ölümü üzerine sözleşmeyi feshe- demez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri