Eserin belli başlı kahramanları kimlerdir? Naim Efendi, Seniha, Faik Bey, Hakkı Celis, Servet Bey, Sakine Hanım ve Cemil romanın baş kahramanlarıdır. Belkıs Hanım, Neyyire Hanım, Nuriye Hanım, Selma Hanım, Necibe Hanım, Madam Kronski, Kasım Paşa, Ragıp Efendi de romanın yan kahramanlarıdır.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1920'de yayımlanan ilk romanıdır. Yazar, bu eserinde, Naim Efendi konağını odağa alarak Tanzimat'tan sonra başlayan 'modernleşme' hareketinin Osmanlı toplumu ve ailesi üzerindeki etkilerini; gelenek- modern, kuşaklararası çatışma, kültürel yozlaşma vb. sorunları ele alır.
Yakup Kadri'nin Kiralık Konak romanının erkek 'kahramanı'dır Hakkı Celis. Pasif bir aşk oyuncağından aktif bir özneye; âşık ve çocuk görünümlü şairden haysiyetli bir askere erkekliğine tutunarak ve savaşarak dönüşür...
Kiralık Konak Özeti
Naim Efendi, büyük konağın en yaşlı kişisidir. II. Abdülhamit döneminin önemli kişilerinden, emekli bir bakandır. Tam bir Tanzimat efendisidir. Gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
Seniha romanda kendi kültürüne yabancılaşan genç kuşağı, Hakkı Celis ise milliyetçi tavırlarıyla onun karşısında yer alan ideal gençliği temsil eder.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Romanın düğüm bölümünde ise Ali Bey'in ceketini giyen Dilaşup bıçaklanarak öldürülür. Cariyesinin intikamını almak isteyen Ali Bey, Mahpeyker'i öldürür. 1- Namık Kemal'in 1873 yılında yazmaya başladığı İntibah romanını 1876 yılında tamamlamıştır.
Romanın ana karakteri olan Ahmet Celal, Yaban'da üzerinde gerçek anlamda durulan, iç dünyası gerçek anlamda okuyucuya gösterilen tek karakter olarak tanımlanabilir. Ahmet Celal'in romandaki temel rolü, Türk aydını ve Türk köylüsü arasındaki derin uçurumu göstermektir.
Kiralık Konak'ın odak noktasında, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında, toplum içinde yaşanan kültür çatışması yer alır.
Seniha bir süre sonra Avrupa'dan döner ve bu apartman dairesine yerleşir. Uzun süredir Seniha'ya âşık olan Hakkı Celis, Seniha'nın zengin bir adamın metresi olması üzerine orduya katılır ve Çanakkale Cephesi'nde şehit düşer.
Kiralık Konak, İstanbul'un önde gelenlerinden Naim Efendi'nin konağında yaşanan olayları ve kuşak çatışmasını konu alır. Naim Efendi'nin kızı Sekine Hanım, Galatasaray Lisesi'nde okumuş, batı hayranı Servet Bey ile evlenir.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – Peyami Safa – Hasta Genç
Hüküm Gecesi Yakup Kadri'nin üçüncü romanıdır. 1927 yılında yayınlanan roman, 1908-1911 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeleri, dönemin basın hayatını muhalif gazeteci Ahmet Kerim'in etrafında gelişen olaylarla anlatır.
İntibah ya da diğer adıyla Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in, ilk kez 1876'da yayımlanan bir romanı. Romanda iyi yetişmiş Ali Bey'in, uygunsuz bir kadın olan Mahpeyker'e aşık olması ve bu aşkın Ali Bey'e maddi ve manevi olarak yıkım şeklinde sonuçlanması anlatılır.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır.
ŞAHIS KADROSU: Şatırzâde Şöhret Bey: Romanın asıl kahramanıdır.
İhsan ve Ayşe cephede ölürler, yaralanan Peyami, kafasında kalan bir kurşunla Ankara Cebeci Hastanesinde "ateşten gömlek" ismini verdiği anılarını yazmayı tamamlar ve kafasındaki kurşunun çıkarılması için girdiği ameliyatta hayatını kaybeder.
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir.
Vurun Kahpeye Halide Edip Adıvar'ın 1926 yılında yazdığı ve Kurtuluş Savası'nı anlattığı romanıdır. Kitabın kahramanı idealist bir öğretmen olan Aliye'dir.
Kiralık Konak – Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Servet Bey: Paraya düşkün ve seviyesiz bir adamdır. Ayrıca Naim Efendi'nin damadıdır. Seniha: Naim Efendi'nin torunudur. Özgür bir şekilde yetiştirilmiş Serbest yetiştirilmiş bir kızdır.
Sodom ve Gomore
Leyla, Necdet, Sami Bey romanın önemli karakterleridir.
Romansal Bir Örnek Olarak Kiralık Konak
Romanda, Naim Efendi, kızı ve damadı Servet ile torunları Seniha ve Cemil olmak üzere, Tanzimat'tan I. Dünya Savaşı'nın sonuna kadarki süreyi kapsayan devrede yetişmiş olan üç kuşağın bir konak etrafında şekillenen ilişkileri ve bu üç kuşak arasındaki çatışmalar anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri